ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • Rumah Batu Unik nang Maapung di Atas Banyu

    Rumah Batu Unik nang Maapung di Atas Banyu


    rumah batu banjarmasin
    Gambar : www.99.co
    Ulun handak bakisah soal rumah unik di Banjarmasin. Ulun nih aslinya Bugis, jadi di Banjarmasin ni ulun statusnya parantau. Pasnya tu parantau di Kabupaten Barito Kuala pang.

    Ulun parak 6 tahunan sudah badiam di Kalimantan ni. Ulun tulak sorangan ka sini gasan bagawi. Banyak banar pian hal nang unik nih di sini. Balain banar lawan di Makassar tuh.

    Mulai dari acara kawinannya, nang kalo kita datang, makanannya tuh sudah disiapakan nang ampun acara. Ada piring-piring sudah bajajar ba-isi iwak atawa sayuran. Tinggal kita ja lagi handak manambahi nasi saapakah (itu mun isiannya ayam atawa daging), ditambahi kuah kah (mun isiannya soto Banjar), atau ditambahi bumbu kacang mun isiannya gagaduh.

    Amunnya di kampung ulun prasmanan aja kayak biasa. Balum lagi ada mejanya pulang. Di Makassar kursi ja nang ada.

    Nah, imbah tuh ada lagi nang unik, rumah maapung di Banjar.
    Amun rumahnya nang maapung ni dari kayu rancak ja lo kita lihat di tivi-tivi tu rajin. Tapi ngini rumahnya rumah batu. Pamulaan ulun malihat tu rasa takajut banar tu pang.

    Pas waktu sakitar satahunan di Banjar dulu, kawan ulun minta tulungi. Sidin handak minta kawani malihat rumah di perumahan parak wadah kami bagawi. Nah pas ulun lihati, rumah-rumahnya tuh maapung sabarataan. Padahal itu rumah batu nang basemen tuh, lain rumah nang dari kayu.

    Di bawah rumahnya tuh kayu ulin ja nang ada. Tapi jar Mama ulun kayu ulin tu dasar kuat pang, apalagi bila tarandam banyu, makinnya bakuat jar.

    rumah apung banjar
    Gambar : facebook.com

    Jadi dasarnya di Banjarmasin tuh kota rawa, kota saribu sungai jar urang. Sabarataan ditimbuk kalau handak mambangun apa-apa tuh.

    Wadah bagawi ulun sekitar 8 hektar ditimbuk barataan gasan gadung-gadungnya. Jadi kada talalu kalihatan rawanya.

    Nah di parumahan ni, kalo kita handak manukar rumah, bujuran nukar di atas rawa tuh pang. Jadi kadada jambatan atawa halamannya. Kita manimbuk sorang atawa baulah sorang tambahan ambin panggungnya.

    Lumayan pulang harganya gasan manimbuk tuh, pas tabarungan ulun manikah lawan kawan bagawi. Kami nukar rumah di sini. Jadi kami mamasan tanah gasan manimbuk supaya kawa masuk rumah lawan supaya kawa mamarkir motor.

    Unik pang dah. Di kampung ulun, rumah nang mamakai tihang kayu tuh rumah kayu ja. Kadada ruamh batu nang kaya ngini. Rumah panggung di kampung ulun di atas tanah, tinggi ka atas.
    Di sini unik, rumahnya randah aja panggungnya. Banyu di bawahnya.

    Ka sini nah lihati.




    Nang manulis : Tri (10% ja Banjarnya)
    Nang menterjemah akan :  irabooklover.com


  • Bajukung Tambangan Kuliling Banjarmasin

    Bajukung Tambangan Kuliling Banjarmasin


    jukung tambangan

    Minggu semalam ulun kadatangan tamu dari Makassar. Kawanan buhan kopi. Biasanya mun datang ke Makassar pasti diajak buhannya bekuliling Makassar.

    Nah pas pas minggu semalam, kada tau ada angin apa, buhannya membari habar hendak ke Banjarmasin. Sudah sampai Batulicin. Langsung ae ulun besimpun rumah lawan menyiapkan kamar hagan buhannya.

    Pas rumah sudah simpun, lalu ae bingung : kena diajak kemanalah?

    Maklum ulun gin pandatang jua di Banjarmasin nih. Hehehe. Nah singkat cerita buhannya sudah sampai di Banjarmasin. Sudah bejalanan ka Pasar Terapung Lok Baintan jua. Sudah ke Jembatan Barito lawan sudah jua terasai makanan Banjar nang kaya putu mayang, laksa, kokoleh, mie habang lawan mie bancir jua. Han lengkap kalo. Sudah jua merasai 7 kedai kopi nang ada di Banjarmasin. Soto Bang Amat gin sudah dirasai lawan buhannya.

    Bacari Oleh-oleh Khas Banjarmasin

    Pas hari terakhir kehendak nih mencari oleh-oleh di Andalas. Eh kenapakah hati hendak ke Rumah Anno lawan Manara Pandang.

    Pas buhannya befotoan, ulun menjinguk di sungai Martapura ada jukung nang atapnya pakai sirap. Manis banar.

    “Paman, kawalah bekuliling?”

    Iih ada paman kelotoknya pas itu lagi guring. Lalu sidin naik ke siring. Di jelasakan lawan sidin : mun pian hendak naik kawa aja pang. Tapi pian ke perpustakaan, disana kantor Dinas Pariwisata Banjarmasin. Soalnya ini jukung ampun Pemerintah Kota.

    Hancap ae ulun kesana. Pas banar! Masih ada urang Dinas Pariwisata nang bejaga.

    Pas itu ada Kak Monika dari Patriot Pariwisata nang bejaga. Sidin menjelaskan ke kami apa itu Jukung Tambangan.

    Sekalinya Jukung Tambangan ini jukung nang sudah punah. Bahari jukung tambangan ini dipakai buhan saudagar lawan bangsawan.

    Rute Jukung Tambangan ini macam-macam paketnya. Ada yang Kampung Biru lawan Kampung Hijau, Pulang Kembang, Pasar Terapung Lok Baintan lawan Pulau Bromo. Nang ulun ambil pas itu Kampung Biru lawan Kampung hijau.

    Berapa harga paket susur sungai Jukung Tambangan? Tergantung pian hendak paket apa. Mun ulun semalam ke Kampung Biru lawan Kampung Hijau kena 120.000. Itu sudah sepaket lawan outer sasirangan lawan topi caping.

    Umaaa rami kalo bejalanan pakai jukung tambangan ini. Berasa banar jadi urang Banjar.

    Jadi lakasi bawisata di Banjarmasin pakai Jukung Tambangan

    Nang Manulis : Putri S.
    Nang Mang-edit:  Enny R.
  • Bekisahan tentang Kuyang Lincar

    Bekisahan tentang Kuyang Lincar


    Assalamualaikum, ulun Rima kembali handak bekisahan di blog Female Blogger Banjarmasin. Sebelumnya ulun ada bekisah kalo tentang Kuyang tapi kisahnya nitu, kisah kuyang manusia nang belepas kepala. Nah, ini ulun handak bekisah tentang kuyang sabutingnya lagi yang pernah ulun kisahkan sadikit lawan buhan pian waktu itu.

    Buhan pian nang handak membaca kisah sebelumnya, bisa membacanya di link sini lah. Sekira tahu kisah sabutingnya banar ai walau beda tapi sama-sama tentang kuyang tuh nah maksud ulun.

    Ulun lanjut lah bekisahan tentang kuyang nang lincat ini. Kisah ini ulun dikisahkan abah ulun jua pang, kada suah mendengar dari urang atau tetamu kisah kaini dari urang apalagi ulun yang tetamu, jangan gin nah, amit-amit am nah. 🙈 Jauhkan bala jer urang tuh, jangan sampai ditamui nang kaini-kaini ah kitanya lah.

    Jadi kisahnya ini nih mirip haja pang lawan nang kisah sabutingnya itu tuh, jurang tuh visi misinya sama haja pada handak disayang laki. Jangan kaini bubuhan pian lah. 😅

    Ulun mulai lah kisahnya, sebujurnya koler pang nang menulisnya nih, apa nih pas nulis lagi bengaji orang handak adzan maghrib, untung lain malam jumat. 😝

    Anu jar pas malam tuh lakinya nih mencarii bininya, kenapa jer kada bulik-bulik. Kada sekali ini aja pang kaini, rancak sudah am, makanya lakinya penasaran kenapa bininya nih bila sidin bangun tengah malam maka sudah kadada eh. Heran jua sako sidin lah.

    Nah, pinanya sidin nih pas malam ke berapa kah pinanya sudah tahu kalau bininya sudah lain kaitu nah tapi kada yakin jurang tuh.

    *Aduh adzan maghrib, kaini aja gin nah lanjut kisahnya, kada nyaman perasaan bekisah pas maghrib kaini. Horror banar suasananya. 😅 Lanjut isuk siang haja sudah. 😣

    Kasi kita lanjutan bekisahnya lah, mumpung masih sore nah ini jadi masih aman haja bekisahan jam seini kita. 😅

    Sampai lakinya tuh pina curiga kalo soalnya bininya pina jarang ada malam kaitu mah, lalu lakinya nih bepander lawan ustadz di kampung situ am. Nah, pas ada malamnya tuh bininya kadada, lakinya lalu keluar jua tapi ke wadah ustadz nang sidin bepadah sebelumnya itu.

    Ini nih lah kuyangnya lain nang betinggal awak nang kaya kurang sebelumnya, ini tuh kuyangnya lawan awak-awaknya sebigian jua eiy, model kayak orang bejalan biasa eiy jua amun kita melihat.

    Ditunggui oleh lakinya nih lawan ustadz tadi, lawan dihebohi jua lawan orang kampung kaitu, jadi menunggui sampai si bininya handak bulik, parah adzan subuh kaitu nah, dihadangi di jalan inya handak bulik.

    Si kuyangnya ini nih bejalan laju, inya jua kada bajajak di bumi, sekilan jurang dari muka bumi. Yang dibawanya tuh lading belati lawan apa tuh nah hang kesan meandak tempuninya kaitu, entah nyiru halus kah atau apa kaitu nah, ada pokoknya nang diingkutnya. Padahal manusia lah ini tapi rasa setan pang sudah mun jadi nituh, orang aja sekilan dari bumi. 🙈 Awaknya tuh lincar model kaya awak orang diminyaki kaitu nah, ngalih banar am menangkap kuyangnya ini.

    Jadi lah, singkat cerita nang tadi kalo yang habis ditunggui, asli am ada sidin, lakinya ada jua lawan ustadz dan orang kampung. Semodel takajut kaitu tapi ngaran setan am lah, biar dihagai banyak orang tetap eiy jua banyak caranya. 😅

    Sudah dibacai ustadz segala macam, sudah dihagai orang kampung jua sekira kawa menangkap si kuyangnya nih. Heboh dari sebelum subuh sampai parak subuh, yaitu kada kawa jua menangkap sampai akhirnya si kuyangnya kawa kabur.

    Habis kisah kalo, si bininya nih kabur pas jadi kuyang, rami eiy orang kampung bekisah tapi kadada bulik lagi am sidin, mungkin supan kalo. Kisah lakinya yang ditinggalkan nih kadada kisah laki am, tahunya ulun sampai si kuyangnya ini kada kawa ditangkap oleh bubuhan ustadz situ lawan orang kampung. 🙈

    Habis am sudah kisahnya nah, singkat aja kada tapi panjang kisahnya nih, apa am kada tetangkap pang kuyangnya. Kisah ini jarang ditemui kalo, mudahan jadi kisah baru kesan bubuhan pian daripada kuyang yang biasanya. 😝


    ***


    Penulis : Rima (www.rima-angel.com)

  • [FBB Kolaborasi] Close Up Interview with Member FBB

    [FBB Kolaborasi] Close Up Interview with Member FBB



    Halo teman-teman, bagaimana bulan Juli kalian? Semoga selalu dalam keadaan sehat ya.  

    Bertemu lagi kita di #FBBKolaborasi Juli dengan tema "Close Up Interview with Member FBB.  Yuk, mari kita simak apa kata 11 member Female Blogger Banjarmasin yang berpartisipasi dalam #FBBKolaborasi bulan ini ^_^

    1. Kata Ruli Retno dalam Mengenal Blogger Rizky Ashyanita Lebih Dekat #FBBKolaborasi

    "Mengenal profil Ashya dari blog Rizkyashya.com, anak muda yang terus berkomitmen menulis hal positif untuk di bagikan di blognya."

    2. Kata Mia Yunita dalam Close Up With Putri Santoso #FBBKolaborasi

    "Tema FBB Kolaborasi kali ini tentang lebih mengenal member FBB, caranya dengan menginterview salah satu member dari peserta blog collab kemudian hasilnya dijadikan tulisan di blog"

    3. Kata Putri Santoso dalam Fatimah Aqila: Ketagihan TLD Setelah Menang Lomba #FBBKolaborasi

    "Setelah 1 tahun bergabung dengan FBB, kali ini mencoba ikut kegiatan rutin #FBBKolaborasi dengan tema close up interview bersama salah satu member FBB, Fatimah Aqila"

    4. Kata Ira dalam Close Up Interview with Helka Sari Rezeki

    "Tema #FBB Kolaborasi bulan ini adalah Close Up Interview with Member Female Blogger of Banjarmasin. Dan member yang saya wawancarai adalah Mbak Helka dari blog www.helkasarirez.blogspot.com. Perempuan cantik dari Tabalong ini juga punya hobi membaca buku loh, yes! Yuk, langsung saja ya, silakan disimak hasil wawancara saya dengan beliau selengkapnya."

    5. Kata Fatimah dalam #FBBKolaborasi: Jadi Blogger Apakah Harus Punya Keahlian Menulis

    "Banyak orang yang bertanya gimana caranya jadi blogger. Atau bahkan bertanya, apakah menjadi blogger harus punya keahlian menulis. Daripada penasaran, yuk kita simak wawancara bersama kak Tri pemilik blog www.pohontomat.com ini"

    6. Kata Rindang Yuliani dalam Mengenal Mia Yunita, Pengurus Favorit Female Blogger of Banjarmasin 2020 #FBBKolaborasi

    "Blog Mbak Mia Yunita beralamat di ummvc.com menyambutku ramah saat blogwalking ke sana. Sentuhan latar belakang warna putih sebagai latar utama membuat tampilan blog enak dilihat. Tampilan blog Mbak Mia cukup simpel, tidak banyak fitur yang membuat mata silau. Untuk tampilan versi handphone juga oke, cukup responsif."

    7. Kata Triyatni Ashari dalam Haneen Story: Kisah Anak yang Spesial dari Seorang Ibu Spesial [#FBBKolaborasi]

    "Wawancara dengan Kak Putri ini serasa spesial. Ternyata, meski mengenal blog sudah lama, Kak Putri baru mulai aktif menulis lagi karena ingin berbagi cerita soal Haneen, anaknya, yang dirangkum di kategori Haneen Story."


    8. Kata Helka Sari Rezeki dalam #FBBKolaborasi Bincang Blogger Bersama Ruli Retno

    "Ruli Retno, selain sebagai seorang istri dan ibu sekaligus blogger, beliau juga aktif diberbagai kegiatan sosial lain. Lantas bagaimana beliau membagi waktunya agar produktif ngeblog terus ya? Mari simak ceritanya disini."

    9. Kata Khairunnisa Z Putri dalam Bincang Santai dengan Rindang Yuliani (Seorang Penulis Novel Escape Please! dan Juga Seorang Blogger)

    "Bagaimana cara membagi waktu antara tulisan dan membuat novel? Mari simak bincang santai dengan Rindang Yuliani, penulis novel sekaligus seorang blogger"


    10. Kata Rizky Ashya dalam #FBBKolaborasi: Kenalan Yuk dengan Khairunnisa Z Putri, Sekretaris Kece Female Blogger of Banjarmasin


    "FBB Kolaborasi bulan ini temanya mengenal lebih dekat antar anggota FBB (Female Blogger of Banjarmasin). Kebetulan saya ada kebagian untuk mewawancarai Khairunnisa Z Putri atau biasa disapa Nisa. Nah, buat yang penasaran siapa itu Nisa, yuk ikuti cerita saya tentang Nisa."


    11. Kata Putri SB dalam Mengenal Ira, Seorang Book Lover dan Book Blogger #FBBKolaborasi

    "Mengenal lebih dekat sosok ira, seorang book lover dan book blogger. Seorang wanita pendiam yang dapat menjadi cerewet hanya jika membahas tentang buku. Ada banyak fakta menarik dari sosok ira, tentang kehidupan pribadinya, tentang dunia blog yang dia jalani dan tentang buku tentunya."

    *** 

    Nah, itu dia ringkasan hasil close up interview antar member FBB. Yuk, baca tulisan lengkapnya di blog mereka masing-masing. 

    Happy blogwalking ya teman-teman ヾ(^∇^)

    Sampai jumpa lagi di tulisan #FBBKolaborasi bulan berikutnya. See yaaa ヾ(^-^)ノ 


    ***

    Dirangkum oleh: Ira @ www.irabooklover.com
  • Laporan Pertanggungjawaban Kepengurusan Female Blogger of Banjarmasin Periode Juli 2019 - Juli 2020

    Laporan Pertanggungjawaban Kepengurusan Female Blogger of Banjarmasin Periode Juli 2019 - Juli 2020



    Nama : Yulini Fahdina 
    Posisi : Ketua

    1. Menyusun peraturan untuk Pengurus Fbb (bersama wakil)
    2. Mengupdate peraturan Fbb (menambahkan beberapa poin peraturan, bersama wakil)
    3. Semua divisi dan posisi berjalan baik dan semua nya bertanggung jawab
    4. menjalankan Share link pada saat HR dan Sekertaris sedang ada kesibukkan
    5. menuangkan ide untuk membuat video Ajakan untuk menghindari Corona
    6. mengEdit kan video ajakan untuk menghindari corona
    7. menambahkan 1 poin peraturan share link
    8. menandatangi MOU kerja sama

    Nama: Rindang Yuliani 
    Posisi: Wakil Ketua

    1. Membantu ketua merumuskan kebijakan untuk pengembangan komunitas.
    2. Membersamai ketua dalam berdiskusi memutuskan berbagai keputusan.
    3. Mewakili ketua untuk memimpin rapat internal pengurus jika ketua sedang ada kesibukan lain.
    4. Membantu ketua dalam berdiskusi untuk pemecahan masalah internal komunitas.
    5. Menerima laporan anggota pengurus lain dan menanggapinya bersama ketua.
    6. Mendampingi ketua dalam acara komunitas yaitu pada Acara Anniversary FBB ke-3.

    Nama : Nisa 
    Posisi : Sekretaris

    1. Menuliskan rangkuman setiap rapat ataupun diskusi di Whatshapp grup
    2. Menyusun ulang peraturan keanggotaan Female Blogger Of Banjarmasin
    3. Mebantu HR dalam membuka dan menutup sharelink
    4. Membuat proposal HUT ANIVERSARRY ke-3 sekaligus mengirimkan ke brand tertentu.
    5. Mebuat MOU untuk kerjasama dengan brand elizabeth hellen
    6. Bertanggung jawab terhadap penilaian BOTY sekaligus Voting Pengurus Fav
    7. Bertanggung jawab terhadap seleksi penerimaan pengurus.

    Nama : Rizky Ashya
    Posisi : Bendahara



    Keterangan :

    Kas Awal 700.900.00
    Uang Masuk : 922.600.00 Uang Keluar : 1.317.000.00

    SISA : 306.500

    Nama : Aya Khairiah 
    Posisi : Public Relation

    1. Melakukan kerjasama dengan 3 brand yaitu : Gojek, Wardah (ULTAH FBB) Elizabeth Hellen
    2. Membantu tim sosmed untuk menentukan topic yang di upload ke feed instagram fbb
    3. Supporting email FBB untuk berkomunikasi dengan pihak luar (brand ataupun agency)
    4. Menangani semua komunikasi FBB dengan brand atau agency di luar.
    5. Menjalin hubungan baik ataupun relasi dari FBB ke agency atauoun brand

    Nama: Ira Mustika 
    Posisi: Koordinator Blog

    1. Mengupdate halaman Profil Pengurus, Peraturan Member Baru, Cara Gabung Komunitas FBB            (serta menjawab 1 komentar dari pengunjung di halaman ini) dan Contact Us di blog FBB.
    2. Mempublikasikan post berlabel Event di blog FBB serta menjawab komentar dari pengunjung yang masuk di post tersebut
            ● Female Blogger of Banjarmasin 3rd Anniversary - 5 komentar yang dijawab
    3. Mempublikasikan post berlabel Blog Collab di blog FBB serta menjawab komentar dari pengunjung yang masuk di post tersebut
            ● [FBB Kolaborasi] Hari Buah Internasional
            ● [FBB Kolaborasi] Hari Kucing Internasional
            ● [FBB Kolaborasi] Hari Ayah Nasional - 4 komentar yang dijawab
            ● [FBB Kolaborasi] Hari Ibu Nasional - 8 komentar yang dijawab
            ● [FBB Kolaborasi] Corona Virus? Stay at Home! - 7 komentar yang dijawab
            ● [FBB Kolaborasi] Puasa Pertama di Rumah Aja - 0 komentar yang dijawab
            ● [FBB Kolaborasi] Wacana Penerapan New Normal Life - 4 komentar yang dijawab
    4. Mempublikasikan halaman Laporan Pertanggungjawaban Kepengurusan FBB periode Juli 2018 - Juli 2019 di blog FBB
    5. Mempublikasikan post berlabel Banjar Corner dan atau Kuliner Khas di blog FBB serta                      menjawab komentar dari pengunjung yang masuk di post tersebut
            ● Perkembangan Objek Wisata Alam di Barabai, Hulu Sungai Tengah - 9 komentar yang                        dijawab
            ● Bahasa Penduduk Banjarmasin Mirip dengan Suku Jawa? Benarkah? - 9 komentar yang                      dijawab
            ● Tempat yang Wajib Dikunjungi di Barabai - 8 komentar yang dijawab
            ● 3 Danau Bungas di Banjarbaru, Kalimantan Selatan - 7 komentar yang dijawab
            ● Banjarmasin di Mata Tetangga - 6 komentar yang dijawab
            ● Pentol, Jajanan Bukan Asli Banjar Tapi Disukai - 11 komentar yang dijawab
            ● Lakasi Bakunjangan ka Sultan Adam - 6 komentar yang dijawab
            ● Muharram, Minum Susu Sampai Mambubur Asyura - 1 komentar yang dijawab (hanya                        menjawab komentar, tidak mempublish post)
            ● Buku-Buku Karya Anak Banua #1 - 5 komentar yang dijawab
            ● Perpustakaan Daerah Kabupaten Hulu Sungai Utara - 10 komentar yang dijawab
            ● Gula Batu Itik Amuntai Nang Manis - 9 komentar yang dijawab
            ● Lagu Kota Amuntai wan HSU Mantap - 7 komentar yang dijawab
            ● Bingka Barandam, Wadai Nang Nyaman Diulah Pas Kadada Gawian - 8 komentar yang                      dijawab
            ● Cara Mangguringakan Bayi Ala Urang Banjar - 11 komentar yang dijawab
            ● Wadai Cinta Matan Amuntai - 9 komentar yang dijawab
            ● Motif-Motif Sasirangan - 6 komentar yang dijawab
            ● Ampat Mainan Tahun 90-an Nang Wayahini Kadada Lagi - 10 komentar yang dijawab
            ● Cara Ma-ulah Sasirangan Khas Banjar - 6 komentar yang dijawab
            ● Pantun Basa Banjar Gasan Manjaga Warisan Budaya - 11 komentar yang dijawab
            ● Kisah Intingan wan Dayuhan - 10 komentar yang dijawab
            ● Kisah “Gunung” di Candi Agung Amuntai - 10 komentar yang dijawab
            ● Buku-Buku Karya Anak Banua #2 - 6 komentar yang dijawab
            ● 6 Macam Menu Sarapan Urang Banjar - 7 komentar yang dijawab
            ● Kisah Barabut Durian di Kiram Park - 5 komentar yang dijawab
            ● Buah Musiman Nang Ada Di Kalimantan Selatan - 4 komentar yang dijawab
            ● Jejak Sastra Banjarbaru - 5 komentar yang dijawab
            ● Main Badandang - 9 komentar yang dijawab
            ● Bakisahan Tentang Kuyang - 7 komentar yang dijawab
            ● [FBB Kolaborasi] Corona Virus? Stay at home! - 7 komentar yang dijawab
            ● Oleh-Oleh Khas Kalimantan - 6 Komentar yang dijawab
            ● Hal yang Tak Terlupakan Selama di Batulicin, Kabupaten Tanah Bumbu - 7 komentar yang                  dijawab
            ● Makanan Khas Banjar Gasan Bulan Puasa - 8 komentar yang dijawab
            ● Kopi Liberika Bajuin, Kopinya Orang Kalimantan - 11 komentar yang dijawab
            ● Batamat AlQuran Khas Buhan Nagara - 5 komentar yang dijawab
            ● Piduduk - 7 komentar yang dijawab
            ● Buku-Buku Karya Anak Banua #3
    6. Menshare link postingan terbaru di blog ke kegiatan Share Link dan FanPage Facebook FBB.

    Nama : Sri Wahyuni
    Posisi : Koordinator Sosmed

    1. Melakukan daily status dan share foto2 kegiatan di medsos FBB, termasuk menjawab komen dan pertanyaan via inbox/dm. Dan menjaga komunikasi yang baik ke followers.
    2. Berusaha membuat konten yang menarik untuk menambah jumlah followers dan menaikkan                engagement sosmed.
    3. Berwenang untuk menghapus komen atau mengubah konten jika ada yang bertindak tidak                    sopan di medsos FBB .
    4. Bekerja sama Melakukan tugas sebagai public relation pada event/job sesuai arahan kordinator.
    5. Menjaga kerahasiaan pasword sosmed FBB hingga masa jabatannya selesai.
    6. Dalam tugasnya kordinator medsos akan di support oleh Aya dalam live event untuk IG story dan siaran langsung lainnya.
    7. Memastikan semua konten di sosmed ter-publish sesuai regulasi FBB dan menjaga nama baik              FBB.
    8. Share foto, caption dan link postingan collab dari blog FBB di IG FBB dan share ke Twitter dan FB.
    9. Menghandel Desain baik itu feed ig dan story ataupun berkaitan dengan sosmed semua desain            yang diperlukan baik pada saat acara atau sedang dalam peringatan nasional


    LAPORAN:
    Untuk tugas selama Oktober-Desember 2019 dibantu oleh Rima karena koor ada kesibukan yang lebih di lain:

    Laporan Postingan Feed & Instastory Instagram Female Blogger of Banjarmasin Juli 2020:
    1. Blog Collab : Hari Buah (feed)
    2. Event Acer Day Xtra Fun Xtra Cool (feed)

    Agustus 2019:
    1. Blog Collag: Hari Buah (feed)

    September 2019:
    1. Love Story Habibie & Ainun (feed)

    Oktober 2019 (handle by Rima):
    1. Rancangan acara & ucapan selamat untuk FBB 3rd Anniversary
    2. 16 Oktober: Hari Pangan (feed)
    3. 24 Oktober: Hari Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB) (feed)
    4. Event Maltofer (instastory)
    5. 28 Oktober: Hari Sumpah Pemuda (feed)

    November 2019 (handle by Rima):
    1. 10 November: Hari Pahlawan (feed)
    2. 12 November: Hari Kesehatan (feed)
    3. 12 November: Hari Ayah (feed)
    4. Blog Collab: Hari Buah

    Desember 2019 :
    1. Report Event FBB 3rd Anniversary (Instastory & Feed). (dibantu oleh Rima dan Aya)
    2. 10 Desember: Hari Hak Asasi Manusia (feed)
    3. 13 Desember: Hari Nusantara (feed)
    4. Blog Collab: Hari Ibu
    5. Beauty Blogger FBB (feed)

    Januari 2020:
    1. 1 Januari: Tahun Baru 2020 (feed)
    2. 10 Januari: Hari Lingkungan Hidup Nasional (feed)
    3. 25 Januari: Hari Gizi Nasional (feed)

    Februari 2020:
    1. 4 Februari: Hari Kanker Sedunia (feed)
    2. 9 Februari: Hari Pers Nasional (feed)
    3. 21 Februari: Hari Bahasa Ibu Internasional (feed)

    Maret 2020:
    1. 1 Maret: Hari Serangan Umum 1 Maret 1949 (feed)
    2. 5 Maret: Hari Konvensi CITES (Perdagangan Satwa Liar) (feed)
    3. 8 Maret: Hari Perempuan internasional (feed)
    4. 15 Maret: Hari Hak-hak Konsumen Sedunia (feed)
    5. FBB x Elizabeth Helen (instastory&feed)
    6. Covid-19 & Social Distancing (feed)
    7. 21 Maret: Hari Anti Rasis & Diskriminasi (feed)
    8. #dirumahaja (feed)
    9. 24 Maret: Hari Tuberkulosis Internasional (feed)
    10. 30 Maret: Hari Film Nasional (feed)

    April 2020:
    1. 2 April: Hari Kesadaran Autisme Sedunia (feed)
    2. 7 April: Hari Kesehatan Sedunia (feed)
    3. 18 April: Hari Konverensi Asia Afrika (feed)
    4. 21 April: Hari Kartini (feed)
    5. 22 April: Hari Bumi (feed)
    6. 23 April: Hari Buku Sedunia (feed)
    7. Blog Collab: Covid-19 (feed)
    8. 28 April: Hari Puisi Nasional (feed)

    Mei 2020:
    1. 1 Mei: Hari Buruh Internasional (feed)
    2. 2 Mei: Hari Pendidikan Nasional (feed)
    3. 3 Mei: Hari Kebebasan Pers Nasional (feed)
    4. 8 Mei: Hari Palang Merah Internasional (feed)
    5. 17 Mei: Hari Buku Nasional (feed)
    6. 20 Mei: Hari Kebangkitan Nasional (feed)
    7. Blog Collab: Ramadhan #dirumahaja (feed)

    Juni 2020:
    1. 5 Juni: Hari Lingkungan Hidup Sedunia (feed)
    2. Blog Collab: New Normal Life (feed)
    3. 24 Juni: Hari Bidan Nasional

    Juli 2020:
    1. 1 Juli 2020: Hari Bhayangkara

    Posting Kerjasama dengan 3 Brand
    1. OMO! = instastory
    2. Elizabeth Helen = Instastory & Feed
    3. Maltofer = Instastory

    Nama : Mia Yunita 
    Posisi : HR

    1. Memasukkan 9 member baru FBB yaitu Dina Rika Yandani, Cherry Rabiulah Sari, Triyatni Ashari, Devi Malika Az-Zahra, Anna Dharta, Niswin, Putri Serry Banon, Sri Purwanti, Suzanndita.
    2. Menjalankan kegiatan Share link setiap Rabu, Blog Collab setiap bulan selama Agustus 2019 - Juli 2020 dan patroli BW. Menjalankan Instagram Walking selama lebih kurang 3 bulan .
    3. Mendata seluruh member baik baru maupun lama melalui Google Form.
    4. Mengumumkan apabila ada pengumuman penting di grup umum.
    5. Menjaga ketertiban komunikasi antar member di grup umum
    6. Melakukan patroli pemasangan logo pada member FBB baru.
    7. Pelaporan data kepengurusan dan sosial media terakhir:

    -Jumlah member per Agustus 2019 - Juli 2020: 48 orang (sdh termasuk 2 member yg keluar: Fika & Ainhy)
    -Followers IG: 525
    -Followers Twitter: 44
    -Like Fanspage: 172
    -Followers Fanspage: 187
  • Buku-Buku Karya Anak Banua #3

    Buku-Buku Karya Anak Banua #3

    Bismillahirrahmanirrahim

    Assalamu'alaikum kakawanan ulun barataan? Kayak apa habar pian? Mudah-mudahan kita semua selalu dalam lindungan Tuhan Yang Maha Esa.

    Hari ini, ulun handak bakisah tentang 3 buku nang ditulis oleh urang banua kita saurang.  Mudah-mudahan imbah mambaca kisah ni, kita sabarataan semakin mengenal dan menghargai buku-buku karya anak banua.

    1. Syekh Abdul Hamid Abulung - Korban Politik Penguasa oleh Fahrurraji Asmuni


    (sumber gambar: www.irabooklover.com)

    Dilihat dari judulnya, buku ni kayaknya isinya berat pang lah. Tapi manurut ulun kada, buku ini ditulis dengan ringan, kayak mambaca kisah fiksi.

    Buku ini mangisahakan kisah hidup Datu Abulung nang dahulu ada basilisih paham lawan salah satu Sultan Banjar. Selain itu, buku ini ada jua mangisahakan hubungan sidin lawan Datu Kalampayan. Ujar habar, Datu Kalampayan ni mandukung Sultan Banjar dalam perselisihan tersebut, tapi buku ini menyebutkan bukti bahwa habar itu kada bujur .

    Buku ini maulah ulun merasa bangga bahwa di Kalimantan Selatan, pernah ada ulama sehebat Datu Abulung. Nangapa haja karamat nang dimiliki oleh sidin? Silakan dibaca sorang bukunya lah, hihihi.

    Bukunya mungkin sudah ngalih dicari wayahini. Tapi insyaAllah masih ada di Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kabupaten Hulu Sungai Utara.

    2. Misteri Pohon Kasturi oleh M. Hasbi Salim



    (sumber gambar: www.goodreads.com)

    Buah kasturi adalah flora khas Kalimantan Selatan. Mun pian handak malihat kayak apa wujudnya buah Kasturi ni, pian bisa malihat di postingan Banjar Corner kami nang judulnya Buah Musiman Nang Ada di Kalimantan Selatan.

    Buku ini adalah kumpulan cerpen. Kisahnya familiar banar lawan kahidupan sahari-hari kakanakan-kakanakan di Amuntai pada khususnya. Maulah kaganangan pas bamainan waktu lagi halus bahari, hihihi.

    Terutama kisah tentang Misteri Pohon Kasturi ni. Pohon Kasturi ni tinggi wan rimbun-rimbunnya. Angker banar tu pang bila dilihat. Tapi tatap ai rajin barabut manjatui bila buahnya guguran. Apalagi bila pas ada angin kancang, umaaa rasa sanang banar hati malihat buahnya ni guguran.

    Buku ini masih bisa jua dipinjam di Dinas Perpustakaan dan Kearsipan Kabupaten Hulu Sungai Utara.

    3. Merajut Impian Putri Sasirangan oleh M. Hasbi Salim



    (sumber gambar: www.goodreads.com)

    Dilihat dari judulnya ja jalas banar sudah lah kalau kisahnya ni pasti ada mamuat kisah tentang kain sasirangan, hihihi. Kain khas Kalimantan Selatan ni dasar tarkanal banar pang sudah. Sebelumnya, Banjar Corner gin ada jua manulis tentang sasirangan ni. Pian bisa mancek di postingan kami nang judulnya Motif-Motif Sasirangan atawa Cara Ma-ulah Sasirangan Khas Banjar.

    Di buku Merajut Impian Puteri Sasirangan ni, dikisahakan ada seorang gadis multi talenta nang berhasil tapilih sebagai Putri Sasirangan. Tapi gemerlapnya dunia Putri-Putrian ni ternyata kurang cocok lawan si gadis. Akhirnya si gadis ni manamuakan potensi dirinya nang lain. Nangapa potensinya? Silakan baca sorang bukunya lah, haha. InsyaAllah bukunya masih bisa jua dipinjam di Dinas Perpustakaan dan Kearsipan di Kabupaten Hulu Sungai Utara.

    ***

    Nah, itu pang 3 buku pilihan ulun gasan Banjar Corner hari ini. Mun pian batanya-tanya mana buku nang pian tulis padahal pian urang banua? Cuba pian cek di postingan Buku-Buku Karya Anak Banua #1 dulu lah, adalah tabuat? Bila kadada, cuba cek lagi di postingan Buku-Buku Karya Anak Banua #2. Bila masih kada tabuat pian bisa hubungi public relationship (PR) kami untuk kerja sama review buku, hihihi, *promosi*. 

    Nah, sakian dulu tulisan ulun gasan Banjar Corner hari ini. Mudah-mudahan bamanfaat wan mudah-mudahan jua kita kawa batamu-an lagi di post Banjar Corner nang barikutnya lah. Aamiin.

    Wasalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

    Alhamdulillah.

    ***
    Nang manulis: Ira (www.irabooklover.com)

  • Piduduk

    Piduduk

    (Sumber gambar: Facebook Habar Budaya)

    Assalamualaikum kakawanan sabaratan. Kayak apa habar? Mudahan sihatan haja samuanya lah.

    Hari ini ulun handak bakisah tentang piduduk. Sabalumnya, piduduk nang handak ulun kisahakan ne berdasarkan sepengatahuan ulun haja lah sebagai urang awam, lain sebagai ahli budaya atawa ahli agama, hihihi.

    Napa garang piduduk tuh? Nah, bila ada pian malihat wadah atawa kantungan beisi baras, nyiur, gula habang, hintalu, banang lawan jarum jahit pas urang Banjar beacaraan, itu tu nang ngarannya piduduk. Selain rancak cungul di acara adat, piduduk rancak jua ada bila kakanakan basunat atau bila bayi binian handak ditindik.

    Ujar urang bahari, piduduk ni syarat nang harus ada bila urang Banjar handak bakagiatan. Harapannya supaya kagiatan nang dilaksanakan ne lancar. Bila kada, bisa kapuhunan. Kapuhunannya ne bisa macam-macam, bisa ada nang pingsan, ada nang garing, ada nang kasurupan, cuaca hatan acara kada bagus, sampai lambat waras bila piduduknya ne gasan kakanakan basunat atau batindik.

    Kada tahu ne lah bujur kadanya kayakinan urang tuha bahari ne. Nang pasti manurut ulun pribadi, kadada salahnya pang maulah piduduk ne pas hatan bakagiatan. Nang partama supaya bubuhan paninian kada bamamai dulu, hihihi, *dicatuknini*. Nang kadua nang paling panting tuh bujurakan niatnya supaya kada takana dosa syirik atawa musyrik. Salah satunya manurut ulun piduduk ne kawa dijadiakan makanan gasan basalamatan. Sebagai rasa syukur terhadap Tuhan karena sudah dibari rajaki gasan bakagiatan. InsyaAllah bapahala kita mambari makani urang banyak. Dapat doa pulang dari sidin-sidin.

    Malantur ulun sadikit lah, bila bakisahan tentang piduduk ne ulun jadi kaingatan kisah waktu masih halus bahari.

    Jadi kisahnya tu kayak ini, almarhum abah ulun tu dahulu mantri di kampung, jadi banyak urang nang mambawa anaknya basunat ka rumah kami sambil mambari-i piduduk jua. 

    Lucunya tu bila kakanakan ne imbah basunat, kabanyakan kadada nang ingatnya lagi mambawa bulik sandal. Napa rata-rata kakanakan nang imbah basunat ne bulik sambil manangis minta digendong lawan urang tuanya. 

    Sampai banyak rajin tu sandal-sandalnya disusuni mama dengan harapan yang empunya maambil balik. Tapi jarang ada nang hakun babulik meambil sandal nang tatinggal. Jadi jer ulun kalo dasar dibariakan urang ha Ma ai sandal tuh gasan piduduk, kalo mau tacapat waras sunatannya, hihihi.

    Nah, sekian dulu lah kisah ulun. Bagian pian mun ada kisah tentang piduduk boleh banar ditulisakan di sini jua. 

    Mudah-mudahan kita kawa bajumpa lagi di post Banjar Corner nang barikutnya lah. Dadaaah. 

    ***
    Ditulis oleh: Ira @ www.irabooklover.com
  • [FBB Kolaborasi] Wacana Penerapan New Normal Life

    [FBB Kolaborasi] Wacana Penerapan New Normal Life


    Halo teman-teman, bagaimana bulan Juni kalian? Semoga tetap adem seadem hujan di bulan Juni ya, #eaaaaaa.  

    Di Bulan Juni ini, dalam perjalanannya melawan Covid-19, Indonesia mulai menerapkan fase "New Normal". Oleh karena itu, #FBBKolaborasi Juni mengangkat tema "Wacana Penerapan New Normal Life".  Yuk, mari kita simak apa kata 5 member Female Blogger Banjarmasin yang berpartisipasi dalam #FBBKolaborasi bulan ini ^_^


    1. Kata Utari Ninghadiyati dalam 12 Benda Wajib DiBawa Saat Bepergian Di Masa New Normal #FBBKolaborasi

    "Bepergian di masa sekarang, new normal perlu membekali diri dengan barang tambahan seperti handsanitizer, masker cadangan, hingga kacamata."

    2. Kata Mia Yunita dalam Hidup Normal Baru, Siapkah? #FBBKolaborasi

    "Siapkah kita menghadapi new normal life?"

    3. Kata Nailiya Nikmah dalam 5 Langkah Penting Menyiapkan Kampus Menuju Kenormalan Baru #FBBKolaborasi

    "New normal tidak sama dengan Normal. Kita semua memerlukan persiapan khusus untuk menuju era new normal, termasuk kampus. Setidaknya ada lima persiapan yang harus dilakukan oleh kampus untuk menuju new normal."

    4. Kata Triyatni Ashari dalam 10 Model Penerapan 'New Normal' di Negara Lain [#FBBKolaborasi]

    "Karena sudah mulai new normal nih, bagaimana sih bentuk penerapan new normal di 10 negara-negara lain? Unik-unik lho!"

    5. Kata PutriSB dalam New normal dan kehidupan anak berkebutuhan khusus #FBBKolaborasi

    "Saat new normal life, sebagai orang tua yang memiliki anak berkebutuhan khusus. Mau tidak mau kita harus membawa anak keluar rumah agar anak bisa mendapatkan pelayanan maksimal seperti sebelum pandemi ini terjadi. Namun, kita harus lebih memperhatikan dan mempersiapkan beberapa hal lebih ekstra lagi. Diantaranya adalah suplemen dan nutrisi, pelindungan, kebersihan dan kontak sosialisasi dengan orang lain. Selain itu kita pun harus menunggu waktu yang tepat sebelum memutuskan membawa anak kita keluar rumah, terutama ke area rumah sakit."

    *** 

    Nah, itu dia kata member-member FBB tentang "Wacana Penerapan New Normal Life". Yuk, baca tulisan lengkapnya di blog mereka masing-masing. 

    Happy blogwalking ya teman-teman ヾ(^∇^)

    Sampai jumpa lagi di tulisan #FBBKolaborasi berikutnya. See yaaa ヾ(^-^)ノ 
  • Batamat AlQuran Khas Buhan Nagara

    Batamat AlQuran Khas Buhan Nagara

    Assalamualaikum, kayapa habar buhan pian sabarataan. Mudahan sehat wal 'afiat. Aamiin.
    Disini, walaupun sudah lewat,  ulun handak maucapakan selamat lebaran. Maaf lahir batin lah 😊


    (sumber: klikkalsel.com)

    Batamat AlQuran digawi biasanya bila handak bakawinan saminggu badahulu atau tiga hari sebelum acara nikahan dimulai.

    Jadi kisahnya pas ulun lagi halus, ulun menamui kaka betamat gaya bagian Nagara. Kayapa batamat gaya buhan Nagara tu? Batamatnya kada pakai payung kambang, malainkan payung hintalu itik sakulilingan diisi wan ngaran-ngaran nang handak diandak di sana. Saumpama ditulis ngaran (khairun, nisa, putri), ditambah hintalu burung puyuh. Jadi kadada payung kambang, nang ada payung hintalu.

    Nah kebetulan itu lagi ulun halus. Jadi ulun babaya ingat haja kaya apa kejadiannya.

    Pas kabatulan, ulun ada umur pas sudah ganal nih melihat kayapa kisah sabujurnya batamat buhan Nagara. Nah semalam sapupu ulun ada banikahan sakaligus resepsi. Jadi ulun manyampatakan bamalam di sana lawan malihat langsung kaya apa acaranya.

    Samula kisahnya tu batamat kaya biasa, membaca jus 30 sampai habis. Payungnya kada dipingkuti, tapi digantung di atas palapun rumah. Karena rumah kayu jadi nyaman dijarat bagantung manjuntai. Nang uniknya pas mambaca surah Al-Fill kada dirunggut atau dihambur, tapi tatap khusus membaca sampai habis.

    Nah, tarus pang pabila barabut hintalunya? Pas sudah tuntung acaranya, jadi kakanakan atau orang tuha barabut badiri di bawah payung, sambil mananai membuka tangan. Rami banar bagurumbunan handak maambil afwah berkah dari hintalu-hintalu nang ada.

    Nang unik dari bagian batamat ini adalah dari cara barabut hintalu lawan jua payungnya lain payung kambang. Nah itu pang nang unik dari acara batamat bagian Nagara ini. Tapi untuk pambacaan dan doa sama haja kaya kita bubuhan banjar nih.

    Kaitu kisahnya batamat ala bagian Nagara,. Ada kisahkah betamat di tempat buhan pian? Kasi kisahakan jua di sini.

    Salam Sugar ❤

    ***
    Nang manulis: Nisa @ www.nisazet.com
    Nang ma-edit: Ira @ www.irabooklover.com

  • Kopi Liberika Bajuin, Kopinya Urang Kalimantan

    Kopi Liberika Bajuin, Kopinya Urang Kalimantan


    Assalamualaikum

    Hari ini ulun handak bakisah raminya bavespaan matan Banjar ka Tanah Laut. Tujuannya handak ka kebun kopi liberika. Han, tahulah bubuhan pian di Tanah Laut ada kebun kopi liberika? Jar bubuhan kopi tuh : emas hitam di tanah Borneo nang di putik, kada digali.

    Ni pamulaan nah ulun bevespaan jauh banar. Hehehe. Rancak bakuliling Gambut-Banjarmasin haja. Kami tulakan ba-ampat ikung, lawan bubuhan kedai kopi. Buhannya handak maulah video dokumentasi kayatu gasan kedai kopi. Kalo ulun handak malangkapi Jurnal Kopi ulun tentang perkebunan kopi.

    Ngopi di Tangkisung, Nge camp di Pantai THR Papadaan

    Kami tulakan jam 2 siang. Mun ka kebun kopi kelandungan. Akhirnya kami ka Pantai Tangkisung jalan kurau. Umaaa liwar raminya tahulah bajalanan lewat kampung urang. Maka tahu aja lo vespa tu nyaring bunyinya. Jadi pas kami lewat tuh orang cangangan.

    Sampai di Tangkisung tuh sudah sore. Jam 4-an kah rasanya kami hanyar sampai. Langsung menjarat hammock, maulah api unggun, tarus mamanasi banyu gasan maulah kopi. Nah pas dudukan, ada paman pentol lewat. Pas banar kalo, kopi lawan pentol nih. Hehehe.

    Habis mahadangi sunset, kami tulakan ka Pantai THR Papadaan. Nge_camp_ di sana. Habis baisya, kami bamasakan. Nasi, bihun basanga, hintalu basanga, lawan gorengan tahu tempe jadi menu makam malam. No junk food junk food club. Nah pas sudah jam 1an, kami guringan. Karena ulun bibinian sorangan, jadi ulun guring bapisah lawan kakawanan.

    Jam 6 pagi, kami bangunan dah. Masak nasi goreng gasan sarapan lawan maulah kopi. Imbah tu kami langsung manyimpuni tenda lawan mamanasi motor. Langsung ae tulak ka Bajuin.

    Perkebunan Kopi Liberika Bajuin

    Perjalanan dari Pantai THR Papadaan ka Bajuin sakalinya lumayan jauh lah. Tapi pang pamandangannya bagus banar. Lawan udaranya dasar sejuk banar. Mun bubuhan pian katuju durian, pian harus ka sini. Banyak banar pohon durian di sini. Pas samalam kami tulak tuh buahnya balum masak pang. Tapi sudah ganal-ganal.

    Desa nang kami tuju namanya Desa Pemalongan. Di sini itu nang ada kabun kopi liberikanya. Namanya Pak Paidi. Petani kopi liberika dari Tanah Laut. Beliau ni asli Jawa, umpat transmigrasi ka Kalimantan pas zaman Pak Harto bahari jar sidin.



    Pas kami datangan, bini sidin langsung manakuni : handak kopi hitam kah handak kopi jahe? Kopi nang disurung nih kopi dari kabun sidin. Di rumah sidin ada beberapa karung ukuran 15kg nang isinya kopi. Kopinya ada nang masih bakulit, ada jua nang sudah bakupas (green beans).

    Kisah Kopi Liberika

    Habis makan lawan minum kopi, kami tulakan ka kabun kopi sidin. Sakalinya kabun kopi sidin nih di belakang rumah sidin haja. Parak banar. Tapi perkebunan kopi liberika nih beda banar lawan kabun kopi arabika atawa robusta. Pohon kopi liberika ni tinggi. Kaya pohon nangka. Buahnya jua tesebar di dahan-dahannya. Jumlah pohon kopi nang di tanam Pak Paidi kurang dari 20 pohon dengan jarak tanam 2-5 meter.

    Kopi liberika ni baisi julukan kopi nangka. Mungkin gara-gara pohonnya nang tinggi kaya nangka, lawan baunya dasar mirip nangka. Kopi liberika ni kopi yang berasal dari Liberia dan Afrika Barat. Kopi ini jua ada kisahnya lawan zaman Belanda. Jadi kopi ini pertama kali masuk ke Indonesia pas zaman Kolonial Belanda.

    Pas itu ada penyakit kopi namanya karat daun. Kopi arabika lawan robusta kada tahan lawan penyakit ini. Akhirnya Belanda mendatangkan kopi ini gasan mangganti arabika lawan robusta. Buhan pian tahu lah, dari zaman Belanda tuh Indonesia sudah jadi salah satu negara pengekspor kopi taganal di dunia.

    Babulik ke kopi liberika lagi lah. Sayangnya kopi ni kada tapi dikatujui oleh panikmat kopi wan petani kopi. Mun petani kada ketuju karena biarpun buahnya ganal, tapi bobot penyusutan rendah. Habis dikeringkan, bobot kopinya sisa 10% haja. Rugi petani karena ongkos produksi tinggi. Mun penikmat kopi tuh kada ketuju karena aromanya tajam lawan rasanya kurang intens. Tapi mun buhan pian hendak mencoba kopi ini, kawa ke Kedai Kopi Indie atau Brader Kopi Pelaihari.

    Industri Kopi dan Masa Depan Petani Kopi

    Alhamdulillahnya industri kopi nang bakambang tarus nih membawa habar baik gesan petani kopi kaya Pak Paidi ini. Walaupun kopinya kada tapi dikenal, tapi wahini banyak nang mancari. Karena banyak jua nang penasaran lawan rasanya.

    Lawan wahini daerah-daerah yang potensial gasan mananam kopi, mulai basaing mananam kopi. Bagus kalo gesan pertanian di Indonesia. Daerah nang kurang tinggi mulai melirik kopi liberika. Di Bajuin tuh ketinggiannya kada lebih dari 300 mdpl. Cucuk haja gasan mananam kopi liberika ini. Karena dasarnya kopi ini cocok di tanam di dataran rendah.

    Jar Pak Paidi, kandala sidin wahini di jumlah produksinya yang masih terbatas. Padahal permintaan kopinya sudah mulai banyak. Mun gasan proses kopinya sidin makai metode jamur kering (natural process). Mun sudah karing, lalu di tumbuk pakai lumpang gasan mangupas kulit kopinya. Gasan menyangrainya, sidin makai tungku lawan rinjing. Han tradisional banar kalo.

    Malihat paminat kopi nang makin banyak, Pemerintah Daerah mamberi perhatian. Salah satunya handak mambari bantuan alat kopi kayak pangupas kulit kopi lawan masin sangrai. Pak Paidi jua sudah suah di tulakakan ka Jakarta gasan pameran hasil panen daerah.

    "Bahari ulun mananam sawit. Tapi karena habis mananam sawit air sumur bakurang, akhirnya aku tabas ae. Alhamdulillah mulai normal pang ini. Mudahan ae kaina banyak nang sadar, mun sawit tuh kada salawasan baik. Jadi hutan kada ditabas tarus gasan kabun sawit. Tarus kawa jua mananam kopi", ujar Pak Paidi.

    Ulun harap, kaina pamarintah bisa lebih perhatian. Selain alat proses kopi, tapi jua lahan gasan mananam pohon kopi.

    ***
    Nang manulis: Putri @ https://www.lilpjourney.com/
    Nang maedit: Ira @ https://www.irabooklover.com/
  • Makanan Khas Banjar Gasan Bulan Puasa

    Makanan Khas Banjar Gasan Bulan Puasa



    Apa habar buhannya sabarataan.... Acil, Paman, Sabarataan ulun umpat lalu handak bejualan makanan, kalo ai buhan pian ada nang handak manukar yakalooo.... Kada, buhannya ay ulun begayaan haja tadih. Sudah kada bulan puasa lagi pang tapi banyak haja urang bejual makanan. Ulun handak bakisah pas bulan puasa tadi, banyak peacilan bejualan wadai, lawan masakan nang dikatujui lawan anum tuha sabarataan.

    Ulun handak mengenalakan beberapa buting jenis masakan lawan makanan khas Banjar nang pasti ada dijual urang, rahat bulan puasa. Maraha Corona kah.... Coroni kah, tatap ay urang banyak bejualan, zaman canggih kawa aja nukar dihp... eh lain online shop maksudnya buhannya ay, mun kada tau buka ha instagram banyak tu urang yang asalnya bejulanan minyak urut gin taka jadi bingka berandam. Wkwkwkwk.

    Gasan bubuhan pian sabarataan bila ke Banjarmasin jangan kada ingat am marasai masakan ngini, wajib banar tuh pang lawan terasai banyu di Sungai Martapura umpat becabur setumat kalo pina pas tuntung mandi bebungas kalo kawa jadi kaya oppa oppa korea hahahaha

    1.Soto Banjar

    Makanan khas nang paling dikenal dari Kalimantan Selatan apalagi bila ke Banjarmasin, harus tuh pang merasai mehirup kuah panasnya diatas jukung nang biasanya ada di pasar terapung. Nang meulah lain lawan soto ampun urang sebelah kuahnya tebening kawa bekaca sedikit ah, tapi ada jua nang karuh kuahnya. Uniknya, soto banjar ngini kada pakai nasi tapi beketupat, nang bantat dalam bungkusan daun pisang

    2.Katupat Kandangan

    Katupat kandangan ngini sudah terkenal dimana aja, apalagi bubuhan mamarina nang lakian ketuju banar tuh pang memakan, rasanya lain banar inya kebiasaan urang kandangan makan makai tangan diharu lawan kuah santan karuh. Tekstur ketupat kandangan tekeras dari ketupat nang lain. Tapi am, bila buhan kam sudah merasai ketupat ini kesarungan tuh pang saking nyamannya pakai hintalu jaruk gin nyaman banar dah heh... beliuran acil nang tukang tulis wkwkwk...

    3.Manday lain Monday Bahasa Inggrisnya Senin pang luh ay...

    Nang sebuting ini makanan khas Banjarmasin kenapa tadih jadi khas? Inya te urang banjar haja nag telalu kreatif meulah kulit tiwadak jadi makanan, tapi rasanya nyaman kam... Kada tahu jua dari mana kah resep ini nih didapat. Untung ja lain kulit durian sakit gigi nini kena rupuy meigut atau taguk bulat hahaha

    Bila handak meulahnya nyaman haja, asal ada kulit tiwadak lawan uyah becurai lawan toples banyak-banyak. Ditutupi lah luh jangan dibuka kena bekulat, makin lawas makin nyaman rasanya bisa ngini di fermentasi jar bahasa gaul urang gen Z. Paling nyaman disanga wara ada bekuah santan campuri iwak halus ma ih... liwar nikmat makan bila bukaan tambahi cacahan pulang ...

    4. Wadai Bingka

    Bingka ni macam2 ada nang dirandam kuah ada nang dibanam ada nang disumpa, tesarah nang tukang ulah haja lagi. Amun ulun ketuju berataan pang lah nyaman pang rasanya, Rasanya tapai, gula habang, kentang lawan apalah lagi kada ingat jua ulun luh ay sepalih asal sambat haja... Camilan gasan memasini liur jar urang berhari khas suku banjar , rasanya manis lamak pacah liur tuh pang bila merasai. Bahannya gin murah haja, tapung , hintalu, gula lawan uyah lawan nang lain serah kam ja handak apa asal bahagia ja lawan bisa meulahnya.

    Sudah dulu lah acil mahalabiu bekisah kemana mana kah timbul layau..kaina batamuan lagi kita lah, insyaAllah sehat barataan.

    ***
    Nang manulis: Eny Kadinda (www.enychan.com)
    Nang ma-edit: Enny Ratnawati (www.ennyratnawati.com) 
  • [FBB Kolaborasi] Puasa Pertama Di Rumah Aja

    [FBB Kolaborasi] Puasa Pertama Di Rumah Aja


    Halo teman-teman, #FBBKolaborasi hadir kembali di bulan Mei.  Di Bulan Mei ini, umat muslim di seluruh dunia sedang melaksanakan ibadah Ramadan. Sayangnya, Ramadan kali mungkin terasa berbeda karena kita melaksanakannya di tengah wabah Covid-19.

    Oleh karena itu, #FBBKolaborasi bulan ini mengangkat tema "Puasa Pertama Di Rumah Aja. #FBBKolaborasi bulan ini diikuti oleh 6 member dari Female Blogger of Banjarmasin. Yuk, mari kita simak apa kata mereka tentang Puasa Pertama di Rumah Aja ^_^


    1. Kata Mia Yunita dalam 1st Day Shaum Ramadanku Di Rumah Aja #FBBKolaborasi

    "Pesan dan kesan selama hari pertama puasa ramadan di masa psbb"

    2. Kata Enny dalam #FBBKolaborasi Ramadhan Di Rumah Aja, Kekhusukan Tetap Terjaga

    Tentang Ramadhan #dirumahaja selama pandemi dan banyak yang terasa hilang ."

    3. Kata Ira dalam TBR Ramadan #DiRumahAja #FBBKolaborasi #HSUGemarMembaca

    "To Be Read (timbunan) buku Ramadan untuk puasa pertama di rumah aja"

    4. Kata Admi Lidya Sari dalam #FBBKolaborasi Ramadan Pertama Di Rumah Aja

    "Ramadan tahun ini benar-benar berbeda dari tahun-tahun sebelumnya, karena tahun ini kami harus menjalani ramadan pertama di perantauan dengan pandemi covid19 yang masih berkembang di Indonesia. Apakah ada hikmah yang bisa diambil dari musibah ini?"

    5. Kata Triyatni Ashari dalam 5 Perbedaan Puasa di Hari Pertama Kini Karena PSBB #FBBKolaborasi

    "Ada yang berbeda. Momen yang kini tidak ada. Karena wabah yang belum mereda"

    6. Kata Putri sb dalam Suka dan Duka Hari Pertama Ramadhan Di Tahun Spesial #FBBKolaborasi

    "Ramadhan kali ini memang terasa spesial dan berbeda untuk semua umat muslim berbagai belahan dunia. Tidak tekecuali di kota Banjarmasin. Virus corona tidak hanya berdampak pada masalah kesehatan, namun semua aspek kehidupan terutama kegiatan ramadhan tahun ini. Kali ini aku bersama teman - teman #FBBkolaborasi, menuliskan bagaimana hari pertama ramadhan kami. Pastinya ada banyak cerita seru berbeda yang terjadi pada setiap orang, saat bertemu dengan ramadhan yang istimewa ini."


    *** 

    Oke, itu dia apa kata member-member FBB tentang Puasa Pertama di Rumah Aja. Yuk, baca tulisan lengkapnya di blog mereka masing-masing. 

    Happy blogwalking ya teman-teman ヾ(^∇^)

    Sampai jumpa lagi di tulisan #FBBKolaborasi berikutnya. See yaaa ヾ(^-^)ノ 
  • Hal yang Tak Terlupakan Selama di Batulicin, Kabupaten Tanah Bumbu

    Hal yang Tak Terlupakan Selama di Batulicin, Kabupaten Tanah Bumbu



    Assalamu'alaikum,

    Alhamdulillah mudahan kita sehat barataan. Ni pamulaan sama sekali nah ulun manulis gasan Banjar Corner. Ulun handak bakisah soal pangalaman ulun badiam di Batulicin, Kabupaten Tanah Bumbu, Kalimantan Selatan.

    Buhan pian paham ai lo, bapindah rumah tuh, apalagi ka luar pulau, kadada nyanyamannya. Itu pang nang ulun rasaakan pas handak pindah.

    Tapi kami harus pindah karena laki ulun bagawi di Batulicin. Waktu itu, kami balum maka sabulan manikah. Rasa barat banar bapisah lawan kaluarga besar di Makasar.

    Batulicin ada baisi bandara sorang. Jadi kami kada usah lewat Banjarmasin. Pas masih di pasawat, ulun mangira Batulicin tu kaya Makasar, wadah ulun badiam sebelumnya. Pas sampai, takajut ulun, sakalinya Batulicin tu kada sarami Makasar. Banyak tanah kosongnya masih.

    Di Batulicin banyak jua perusahaan sawit, ni pamulaan tu ulun malihat kabun sawit. Buhan pian suah lah malihat?

    Imbah  satangah tahun di Batulicin, ada banyak kanangan ulun. Momen awal lawan suami di Batulicin sampai ulun betianan disana.

    1. Bahasanya lain


    Ni nang pamulaan ulun rasa-akan pas di Batulicin. Bahasanya lain banar. Sabujurnya banyak haja di Batulicin tu suku Bugis jua, cuman sudah babaur lawan penduduk lokal wan bahasanya sudah  bahasa Banjar .

    Buhan Bugis di Batulicin digalari urang Bugis Pagatan. Buhan tetangga ulun jua berbahasa Banjar.

    Ada nang lucu soal Bahasa Banjar ni. Pas ulun balanja ka warung, ada ibu nang membawai bapandiran dan manyambat ulun “pian”. “ pian handak nukar apa?” jar sidin. Ulun bingung karena nama ulun lain "pian" tapi pas ibu itu batakun  “ulun batakun, pian handak nukar apa?” Astaga! Makin bingung, Ulun apa lagi artinya?

    Suami ulun tatawa pas dikisahakan soal ini. Hanyar dua hari ulun sudah bingung. Suami ulun menjelaskan soal ulun dan pian ini sebagai bahasa Banjar halus gasan menyebut “aku “ wan “kamu”.

    Wahini pun ulun balum talalu bisa Bahasa Banjar.
     

     2. Taman Education Park gasan bajalanan


    Sebujurnya di Batulicin, Kabupaten Tanah Bumbu  ada beberapa wadah wisata nang bagus seperti pantai Rindu Alam, pantai Angsana, Goa Liang Bangkai, pulau Sengawi wan lain-lainnya. Namun ulun sudah batianan lawan mangidam, kada kawa bajalanan jauh. Jadinya ulun ka Taman Education Park haja , nang parak lawan kantor laki ulun begawi.

    Parasa ulun wadahnya ni mirip pantai Losari, Makasar walau kadada pantainya. Di Taman Education Park ada jua parpustakaan umum. Buku-bukunya banyak wan kita kawa mambaca bebas di sana.

    Disini banyak jua urang bajual makanan, rancak ada konser atau event jua satiap malam minggunya.

    Ada jua wadah main gasan kanakan. Pas disana ulun rancak mamandang-mandang kanakan nang lagi bamainan. Baharap jua sorang dapat anak sholeh/sholehah.
     

     3. Kana Tilang Pas Maulah Konten Youtube


    Ada momen nang kada kawa ulun lupakan di Batulicin. Pas maulah konten di Youtube nang handak ulun umpatakan lomba, ulun mamilih spot Taman Education Park sebagai materi konten di Youtube.

    Pas di atas sapida mutur, ulun fokus ma ambil gambar di sapanjang jalan sambil bakisahan lawan laki ulun. Mungkin karena ka-asyikan, kami kada melihat ada sweeping pas di muka Taman. Pas banar jua ulun waktu itu kada mamakai helm. Maka sapida mutur nang kami bawa tu ampun kawan. Niatnya pamulaan handak baulah konten youtube, pas sakalinya berakhir di pos polisi.

    Masih banyak kenangan ulun di Batulicin. Lain waktu ulun kisahkan lagi. Ulun katuju banar di Batulicin karena masih hijau dan ramah lingkungan. Penduduknya jua ramah.

    Kaina ulun handak ke Banjarmasin jua, mancobai masakannya.

    Sampai disini dulu kisah ulun. Mudah-mudahan kita bisa batamuan lagi dalam keadaan sehat berataan. Aamiin.

    ***
    Nang manulis: Ainhy (ainhyedelweiss.com)
    Nang ma-edit: Enny (www.ennyratnawati.com) & Ira (www.irabooklover.com)
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin