• Bajukung Tambangan Kuliling Banjarmasin


  jukung tambangan

  Minggu semalam ulun kadatangan tamu dari Makassar. Kawanan buhan kopi. Biasanya mun datang ke Makassar pasti diajak buhannya bekuliling Makassar.

  Nah pas pas minggu semalam, kada tau ada angin apa, buhannya membari habar hendak ke Banjarmasin. Sudah sampai Batulicin. Langsung ae ulun besimpun rumah lawan menyiapkan kamar hagan buhannya.

  Pas rumah sudah simpun, lalu ae bingung : kena diajak kemanalah?

  Maklum ulun gin pandatang jua di Banjarmasin nih. Hehehe. Nah singkat cerita buhannya sudah sampai di Banjarmasin. Sudah bejalanan ka Pasar Terapung Lok Baintan jua. Sudah ke Jembatan Barito lawan sudah jua terasai makanan Banjar nang kaya putu mayang, laksa, kokoleh, mie habang lawan mie bancir jua. Han lengkap kalo. Sudah jua merasai 7 kedai kopi nang ada di Banjarmasin. Soto Bang Amat gin sudah dirasai lawan buhannya.

  Bacari Oleh-oleh Khas Banjarmasin

  Pas hari terakhir kehendak nih mencari oleh-oleh di Andalas. Eh kenapakah hati hendak ke Rumah Anno lawan Manara Pandang.

  Pas buhannya befotoan, ulun menjinguk di sungai Martapura ada jukung nang atapnya pakai sirap. Manis banar.

  “Paman, kawalah bekuliling?”

  Iih ada paman kelotoknya pas itu lagi guring. Lalu sidin naik ke siring. Di jelasakan lawan sidin : mun pian hendak naik kawa aja pang. Tapi pian ke perpustakaan, disana kantor Dinas Pariwisata Banjarmasin. Soalnya ini jukung ampun Pemerintah Kota.

  Hancap ae ulun kesana. Pas banar! Masih ada urang Dinas Pariwisata nang bejaga.

  Pas itu ada Kak Monika dari Patriot Pariwisata nang bejaga. Sidin menjelaskan ke kami apa itu Jukung Tambangan.

  Sekalinya Jukung Tambangan ini jukung nang sudah punah. Bahari jukung tambangan ini dipakai buhan saudagar lawan bangsawan.

  Rute Jukung Tambangan ini macam-macam paketnya. Ada yang Kampung Biru lawan Kampung Hijau, Pulang Kembang, Pasar Terapung Lok Baintan lawan Pulau Bromo. Nang ulun ambil pas itu Kampung Biru lawan Kampung hijau.

  Berapa harga paket susur sungai Jukung Tambangan? Tergantung pian hendak paket apa. Mun ulun semalam ke Kampung Biru lawan Kampung Hijau kena 120.000. Itu sudah sepaket lawan outer sasirangan lawan topi caping.

  Umaaa rami kalo bejalanan pakai jukung tambangan ini. Berasa banar jadi urang Banjar.

  Jadi lakasi bawisata di Banjarmasin pakai Jukung Tambangan

  Nang Manulis : Putri S.
  Nang Mang-edit:  Enny R.
 • 10 komentar:

  1. Hanyar tahu nah ada program wisata jukung tambangan ngini, wah Banjarmasin jadi keren am lah

   BalasHapus
  2. Hanyar kah nih, hanyar tahu ulun nah. Asa handak jua mencobai, mudahan ai bedapat lawan jukung tambangan ni pas ke Banjarmasin kena..

   BalasHapus
  3. baturukan 120.000 malaran kawa kuliling susur sungai. ayuha sasakali mancubai kaina nah. mudahan kondisinya kada mengkhawatirakan.

   BalasHapus
  4. Ada lah jukung hampun pemerintah kota, hanyar tahu ulun

   BalasHapus
  5. Wah.. Hanyaram ulun tahu pada ada junkung tambangan disiring. Handak jua ulun mancobai kena, refresing imbah kalawasan bekuhup dalam rumah.

   BalasHapus
  6. Ini program wisata hanyar dari Pemko Bjm
   Rami banar. Lakasi ka Siring Menarang Pandang tempulu promo

   BalasHapus
  7. Lawas nya kda bejalanan bejukung nah disiring. Rami banar lawan kekawanan rajin kesana

   BalasHapus
  8. Wih baru tau ada jukung tambangan ini, jadi pengen juga keliling pakai jukungnya nih, Hahaha

   BalasHapus
  9. Raminya ih, handak tahu paket yg ke pulau kembang ih berapa, penasaran nah ulun hehe

   BalasHapus
  10. Bah ai lawas banar nah sudah kada pernah bajukung. Sebelum pandemi ja pina kdd nah apalagi pas pandemi. Teliat jukung ja kada..

   BalasHapus