Langsung ke konten utama

Bajukung Tambangan Kuliling Banjarmasin


jukung tambangan

Minggu semalam ulun kadatangan tamu dari Makassar. Kawanan buhan kopi. Biasanya mun datang ke Makassar pasti diajak buhannya bekuliling Makassar.

Nah pas pas minggu semalam, kada tau ada angin apa, buhannya membari habar hendak ke Banjarmasin. Sudah sampai Batulicin. Langsung ae ulun besimpun rumah lawan menyiapkan kamar hagan buhannya.

Pas rumah sudah simpun, lalu ae bingung : kena diajak kemanalah?

Maklum ulun gin pandatang jua di Banjarmasin nih. Hehehe. Nah singkat cerita buhannya sudah sampai di Banjarmasin. Sudah bejalanan ka Pasar Terapung Lok Baintan jua. Sudah ke Jembatan Barito lawan sudah jua terasai makanan Banjar nang kaya putu mayang, laksa, kokoleh, mie habang lawan mie bancir jua. Han lengkap kalo. Sudah jua merasai 7 kedai kopi nang ada di Banjarmasin. Soto Bang Amat gin sudah dirasai lawan buhannya.

Bacari Oleh-oleh Khas Banjarmasin

Pas hari terakhir kehendak nih mencari oleh-oleh di Andalas. Eh kenapakah hati hendak ke Rumah Anno lawan Manara Pandang.

Pas buhannya befotoan, ulun menjinguk di sungai Martapura ada jukung nang atapnya pakai sirap. Manis banar.

“Paman, kawalah bekuliling?”

Iih ada paman kelotoknya pas itu lagi guring. Lalu sidin naik ke siring. Di jelasakan lawan sidin : mun pian hendak naik kawa aja pang. Tapi pian ke perpustakaan, disana kantor Dinas Pariwisata Banjarmasin. Soalnya ini jukung ampun Pemerintah Kota.

Hancap ae ulun kesana. Pas banar! Masih ada urang Dinas Pariwisata nang bejaga.

Pas itu ada Kak Monika dari Patriot Pariwisata nang bejaga. Sidin menjelaskan ke kami apa itu Jukung Tambangan.

Sekalinya Jukung Tambangan ini jukung nang sudah punah. Bahari jukung tambangan ini dipakai buhan saudagar lawan bangsawan.

Rute Jukung Tambangan ini macam-macam paketnya. Ada yang Kampung Biru lawan Kampung Hijau, Pulang Kembang, Pasar Terapung Lok Baintan lawan Pulau Bromo. Nang ulun ambil pas itu Kampung Biru lawan Kampung hijau.

Berapa harga paket susur sungai Jukung Tambangan? Tergantung pian hendak paket apa. Mun ulun semalam ke Kampung Biru lawan Kampung Hijau kena 120.000. Itu sudah sepaket lawan outer sasirangan lawan topi caping.

Umaaa rami kalo bejalanan pakai jukung tambangan ini. Berasa banar jadi urang Banjar.

Jadi lakasi bawisata di Banjarmasin pakai Jukung Tambangan

Nang Manulis : Putri S.
Nang Mang-edit:  Enny R.

Komentar

 1. Hanyar tahu nah ada program wisata jukung tambangan ngini, wah Banjarmasin jadi keren am lah

  BalasHapus
 2. Hanyar kah nih, hanyar tahu ulun nah. Asa handak jua mencobai, mudahan ai bedapat lawan jukung tambangan ni pas ke Banjarmasin kena..

  BalasHapus
 3. baturukan 120.000 malaran kawa kuliling susur sungai. ayuha sasakali mancubai kaina nah. mudahan kondisinya kada mengkhawatirakan.

  BalasHapus
 4. Ada lah jukung hampun pemerintah kota, hanyar tahu ulun

  BalasHapus
 5. Wah.. Hanyaram ulun tahu pada ada junkung tambangan disiring. Handak jua ulun mancobai kena, refresing imbah kalawasan bekuhup dalam rumah.

  BalasHapus
 6. Ini program wisata hanyar dari Pemko Bjm
  Rami banar. Lakasi ka Siring Menarang Pandang tempulu promo

  BalasHapus
 7. Lawas nya kda bejalanan bejukung nah disiring. Rami banar lawan kekawanan rajin kesana

  BalasHapus
 8. Wih baru tau ada jukung tambangan ini, jadi pengen juga keliling pakai jukungnya nih, Hahaha

  BalasHapus
 9. Raminya ih, handak tahu paket yg ke pulau kembang ih berapa, penasaran nah ulun hehe

  BalasHapus
 10. Bah ai lawas banar nah sudah kada pernah bajukung. Sebelum pandemi ja pina kdd nah apalagi pas pandemi. Teliat jukung ja kada..

  BalasHapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

Tidak Kalah dengan Ibukota Provinsi, Ini 4 Kafe di Barabai yang Wajib Dikunjungi

Halo Kaka-Kaka bungas yang lagi membaca tulisan ini, mudahan sehat sabarataan lah. Kenalkan dulu nah, ulun Eca anggota FBB jua dan tulisan ini nih tulisan perdana ulun di Banjar Corner. Selamat membaca 🤗 Tau lah bubuhan pian di wadah ulun Barabai bisi 4 kafe nang kada kalah lawan di Banjarmasin? Han kada tau kalo, makanya bacai sampai tuntung lah. Barabai Hulu Sungai Tengah sabujurnya lain kota kelahiran ulun. Tapi, kayapa pun jua, ulun sudah lawas bagana di sana dan sudah tarasa jadi tanah kelahiran ulun saurang. Ulun mulai bagana di Barabai semenjak kelas 1 SMP. Waktu ulun masih sakulah itu, dasar balum ada nang ngarannya kafe nginih. Ulun lawan kakawanan dahulu bejalanan ke kedai atau depot haja. Nah, wahini lumayan banyak sudah cafe yang kawa dipakai hagan “feed” Instagram bubuhan pian. Ini nah yang menurut ulun musti pian kunjungi. 1. Hero Cafe Nah, kabalujuran banar ulun lawan anggota FBB nang lain suah bakumpulan di Hero Cafe ini mun pas handak betamuan. Di sini rami

Bajukung di Atas Rawa

jejakrekam.com Di Kalimantan Selatan daerah pahuluan selain gunung dan sungai jua ada daerah rawa. Terutama di 3 kabupaten hulu sungai selatan, tengah, dan utara tergabung 3 daerah rawa.Nah di rawa ngini kadakawa pakai alat angkutan nang ganal jadi harus pakai jukung nang ramping supaya muat lawan kada santuk lawan di bagian bawah bila kamarau pas banyu surut. Jadi di awal bulan Juni samalam ulun sawat mancobai bejukung di rawa ngini. Tepatnya di daerah perbatasan antara hulu sungai tengah dan hulu sungai utara. Di permukaan rawanya hibak lawan tumbuhan banyu. Jadi jukung tu harus mambuka jalan dahulu. Bila takana rumputnya nang jadi sarang nyamuk benyamuk tunpang disangati nang di atas jukung. Makanya paman-paman nang mambawa jukung besangu obat nyamuk. Kada tahan jua obat nyamuk saking banyaknya nyamuknya. Oya, jukung ni dipakai gasan alat pengawasan kelompok pencari iwak. Rata-rata di sini mata pencaharian orang mencari iwak tarus pang. Tapi takana ada nang menyalahi aturan yaitu ma

8 Macam Wadai Banjar

Assalamualaikum, Dangsanak berataan. Kayapa habarnya nih? Mudah-mudahan sihat berataanlah. Aamiin.  Hari ini ulun handak menyambatakan ngaran-ngaran wadai khas urang Banjar. Banyak banar macamnya, tapi nang ulun kisahakan hari ini 8 buting haja. Amun handak sebarataan, dua hari dua malam kada tuntung kita bekisahan. 1. Wadai Lapis sumber : http://dapurummumusasyi.blogspot.com/2013/10/kue-lapis-kakao.html Wadai nang pemulaan ngarannya wadai lapis. Kamiran atawa adonannya biasanya diulah dua warna, imbah itu disumap salapis-salapis beliung-liung warnanya. Bila sudah pina karas salapis, hanyar dindaki lapisan di atasnya pulang. Harus sabar pang tu pang meulah wadai lapis ngini. Warna nang paling rancak diulah tu hijau putih atau cuklat putih. Meulah wadai lapis ngini biasanya di dalam cipir ganal nang dimasukakan ka dalam panci badandangan. Bila sudah masak kaina hanyar dihiris halus-halus sasuai salira. 2. Lumba Sumber : http://beritainfo.web.id/ Lumba ni tamasu