ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • Jangan datangi tempat wisata ini di Barabai lah

    Jangan datangi tempat wisata ini di Barabai lah

    Assalamu'alaikum kekawanan. Hari ini ulun handak bekisah nah tentang liburan semalam di Barabai - Hulu Sungai Tengah. Sayang banar tapi nah bekisahnya yang sedih dahulu lah.

    Jadi sebulan nang lalu tuh ulun bejalan ke Barabai. Bejalanan ini neh sudah lawas banar dah dirancanakan tapi kada tejalan-jalan tadih nah napang jadwal kada sama tarus lawan jadwal handak bajalanan kesana. Ka Barabai neh sudah ulun rencanakan lawan kawanan yaitu Eca, Aya lawan Inezzt.

    Singkat carita aja lah, 1 bulan nang lalu ulun ka Barabai matan Banjar tuh naik taksi kol aja. Sudah tahu aja kalo buhan pian kalo dari Banjar ke Barabai itu 3 jam-an biasanya tapi ini jadi 4 jam parak 5 jam-an sako di jalan apa paman taksinya pang singgah-singgah tarus makan. :D

    Sampai di Barabai tuh ulun sore jadinya kalo. Rancana padahal handak bajalanan siang lawan kawanan tapi karna sampai sore tadih timbul kada sawat bajalanan heh. Jadinya malam haja ulun dibawai Eca ke cafe disana.

    Nah lah, ulun dasar bemalam di rumah Eca, pas aja lawan rancana ulun samalam. Eca jua meolah akan ulun poin-poin handak bajalanan kemana aja pas ka sana tuh. Walau sudah diolahkan Eca tatap eiy kada sesuai rencana jua bejalanan tapi untung jamnya aja pang kada sasuai, tempat wisata yang dijalani sesuai aja sudah, sabarataan nang diolahkan Eca ulun datangi.

    Jadi lah yang handak ulun kisahi ini seunting tempat wisata aja, tempat wisata yang manurut ulun mengecewakan hati banar, semacam meolah sakit hati datang jauh-jauh kasana. Ngaran wadah wisatanya itu tuh 'Pemandian Banyu Panas. Sasuai dengan judul jar ulun neh 'jangan datangi tempat wisata ini di Barabai'. Ulun meolah judul kada kesan supaya buhan pian mengklik tulisan ini pang tapi dasar bujur semacam kada layak didatangi oleh buhan pian apalagi bila pian jauh-jauh dari Banjar kayak ulun. Kasian buhan pian, makanya ulun kisahi akan nah.

    Ulun dari bahari dasar handak banar bakunjung ke tempat wisata ini karena keluarga ulun bahari pernah ke situ dan bekisah-kisah lawan ulun. Tapi waktu keluarga ulun bejalanan tuh ulun kada umpat waktu itu makanya am handak banar ulun jadinya bajalanan ke banyu panas. Nah, tampat wisatanya neh dasar lawas pang jua keluarga ulun datangi, waktu abah ulun balum meninggal jua.

    Ulun ke banyu panas tuh lawan Eca dan lawan kawan ulun jua Inezzt. Jadilah tampat wisata banyu panas neh, tempat wisata yang ulun nanti-nanti banar karna mandangar kisah dari keluarga ulun bahari tuh. Nah, si Eca neh sakalinya kada pernah jua ke situ walau bediam di Barabai. Kami ke sana tuh jalananannya atas patunjuk kawan Eca nang rumahnya parak sana.

    Jalanan manuju ke pamandian banyu panas neh nyaman banar. Asli dah dinginnya tuh dingin sejuk kah jer orang tuh. Suasana nang kaya di pagunungan tuh pang. Dinginnya nyaman banar padahal kami siang hari manggantang ke sana tuh. Pas mulai parak sampai tuh di muka desanya kami di hadang bapa-bapa sudah, gasan bayar masuknya. Bayar masuknya murah aja rasanya seikung orang paling an 2 ribu kalo atau 5 ribu. Kada ingatan jua nah ulun neh harga bujurnya. Hehe. Imbah tuh sampai lagi kami di parkiran kalo. Di sini ada warung urang bajualan. Kada banyak nang bajualan, saikungannya haja. Sunyi banar rasa ulun neh tapi ulun abaikan haja. Jar ulun bisa karna lain hari libur kalo lah makanya sunyi.

    Imbah tuh masuk eiy kami bajalan pulang kalo. Pas handak masuk ulun ada bakodak di depannya, bagus banar asri rasanya karna sepi. Haha. imbah bekodak kalo ulun bajalan lagi habis tuh ada warung lagi disana ditagih lagi duit masuk. Nang menjaga ibu-ibu. Ulun kada meingati pulang berapa bayar masuknya. Asli kada ingat lagi nang pasti murah aja pokoknya nah masuknya. Pas di warung ini neh ulun betakun, jar ulun jauh kah lagi tampat banyu panasnya? Ujar sidin parak aja lagi, bejalan ja jer.

    Bejalan eiy nah pulang ulun lawan kakawanan tadi sambil bapanderan. Jar kami sunyi lah banyu panas neh sako gara-gara kita ka sini hari sabtu lain hari minggu. Amun hari minggu rami eiy kalo jer kami tadeh bapanderan. Kami bapanderan hanya sekedar bapanderan haja, kada tahu jua jawaban sabujurnya. Hihi.

    Pas parak sampai ada kaliatan babarapa rumah warga lagi kalo lawan ada warung kaitu. Pas parak sampai rumah tuh ada nini-nini nang manjaga. Jar sidin bilanya mandi, ganti bajunya di sini jer, Ulun jawabi ja "inggih" jer ulun. Ini neh kami bayar lagi disini, kada banyak jua bayar. Seingatan ulun total sabarataannya tuh paling 10rb atau 15 ribu haja, murah ja pokoknya.

    Sudah sampai kalo neh kami di banyu panas. Uma heh tampilannya mengecewakan ulun banar lawan kakawanan ulun karna tampatnya kada tarawat banar. Sayang lalu heh. Jadilah wadah mandinya tuh rigat kalo habis tuh kolamnya maka am balumut sudah. Ada jua lumpur-lumpurnya jua di dalam kolam. Uma kaya apa parasaan pian sudah jauh-jauh mun katamu tempat wisata nang kaini neh. Asli sedih banar kalo heh. Jer ulun nang kayak orang lagi sayang-sayangnya lawan pacar tapi ditinggal akan. Hahaha Kebanyakan baharap. Wkwk.

    Kami betiga pas sampai banyu panas neh dudukan haja jadinya di bangku nang ada sambil bekisahan. "Kenapa jadi sampai kaini tampat wisatanya neh?" jer kami batiga. "Kada dikelola pemerintah kah atau apakah jadi sampai kaini?" Tapi itu bebaya pertanyaan kami yang kada tahu jawabannya lagi. Hanya sakadar bingung haja kami neh di sni. Ulun lawan kawanan paling duduk 10 menitan gasan menghilangkan uyuh banar am nah. Habis tuh babulik eiy kami pulang, Kadada kawa diapai-apai jua ha lagi disana.

    Ini nah gambar pamandian banyu panas di Barabai-nya.







    Seitu haja nah kesah ulun imbah bejalanan ke Barabai semalam. Mudahan ada manfaatnya gasan pian sebarataan lah. Wassalamu'alaikum warohmatullaahi wabarokaatuh.

    Kontributor : www.rima-angel.com
  • Event Report – Ngobrol SEO Bareng Bang Jimmy

    Event Report – Ngobrol SEO Bareng Bang Jimmy



    Tepat pada tanggal 30 Maret 2019 berlokasi di Jurusan Akuntasi - Politeknik Negeri Banjarmasin, Female Blogger of Banjarmasin mengadakan kelas bersama dengan Jimmy Ahyari dengan tema Ngobrol SEO Bareng Bang Jimmy. Acara ini diadakan pada jam 10 WITA, walau seharusnya acara dimulai pada jam 9 WITA tetapi karena berbagai persiapan akhirnya diundur 1 jam.

    Sebelum acara ini dimulai pada tanggal 30 Maret 2019 di Gedung Politik Negeri Banjarmasin ini, pendaftaran dibuka seminggu sebulan acara di mulai dengan membayar biaya sebesar 30k untuk konsumsi yang kembali ke member itu sendiri.

    Acara dimulai dengan pihak pengurus Female Blogger of Banjarmasin membagikan snack untuk para member yang mengikuti dan juga memberikan snack dan juga kopi untuk Bang Jimmy.

    Acara dibuka oleh MC kita yang pada hari itu dipandu oleh Mbak Leha/Zulaeha, dimulai dengan menyapa member yang mengikuti lalu doa agar acaranya berjalan lancar, lalu sambutan ketua FBB yaitu Mbak Ruli dan yang terakhir adalah mempersilahkan Bang Jimmy untuk memulai materinya.



    Bang Jimmy memulai acaranya dengan seru dan dengan materi yang ringan terlebih dahulu, kemudian makin lama acaranya materinya makin sedikit berat sampai ke materi yang mulai berat. :D Walau bahasan materinya makin berat tetapi acaranya makin seru dan suasananya makin ramai.

    Para member yang mengikuti acara ini, pada saat acara berlangsung boleh bertanya dan juga boleh sambil memakan snack agar acaranya tidak begitu serius dan menegangkan juga.

    Paling terakhir dari pembahasan acara Ngobrol SEO bareng Bang Jimmy ini adalah diadakannya kompetensi SEO untuk semua member yang mengikuti kelas ini. Kompetensi SEO yang diadakan ini adalah tulisan para member yang mengikuti harus berada pada page one dan berada diperingkat 1 dan juga 2 untuk mendapatkan hadiah.

    Kompetensinya adalah menulis blog dengan judul tulisan “nisamrajnab fo reggolb elamef“ atau Female Blogger of Banjarmasin yang kalimatnya dibalik, dipilih judul tersebut agar gampang menilai dan juga tidak adanya keyword tersebut pada Google. Untuk pemenang akan mendapatkan pulsa 100k untuk juara 1 dan juara 2 mendapatkan pulsa 50k dari FBB.

    Yang memenangkan kompetensi SEO ini adalah mbak Antung dan juga Rima Angel dengan tulisan mereka yang berada di page one Google dan juga berada pada peringkat 1 dan juga peringkat 2.
    1.       Tulisan mbak Antung : Teka tekinisamrajnab fo reggolb elamef
    2.       Tulisan Rima  : nisamrajnab fo reggolb elamef – ApakahTypo?

    Diakhir kelas ini, kita berdoa bersama dan juga tentunya berfoto Bersama karena tanpa kenang-kenangan rasanya ada yang kurang.




    Semoga nantinya Female Blogger of Banjarmasin dapat mengadakan kelas-kelas lagi ya dan semoga komunitas kami makin sukses kedepannya. Aamiin.
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin