ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • [FBB Kolaborasi] Wacana Penerapan New Normal Life

    [FBB Kolaborasi] Wacana Penerapan New Normal Life


    Halo teman-teman, bagaimana bulan Juni kalian? Semoga tetap adem seadem hujan di bulan Juni ya, #eaaaaaa.  

    Di Bulan Juni ini, dalam perjalanannya melawan Covid-19, Indonesia mulai menerapkan fase "New Normal". Oleh karena itu, #FBBKolaborasi Juni mengangkat tema "Wacana Penerapan New Normal Life".  Yuk, mari kita simak apa kata 5 member Female Blogger Banjarmasin yang berpartisipasi dalam #FBBKolaborasi bulan ini ^_^


    1. Kata Utari Ninghadiyati dalam 12 Benda Wajib DiBawa Saat Bepergian Di Masa New Normal #FBBKolaborasi

    "Bepergian di masa sekarang, new normal perlu membekali diri dengan barang tambahan seperti handsanitizer, masker cadangan, hingga kacamata."

    2. Kata Mia Yunita dalam Hidup Normal Baru, Siapkah? #FBBKolaborasi

    "Siapkah kita menghadapi new normal life?"

    3. Kata Nailiya Nikmah dalam 5 Langkah Penting Menyiapkan Kampus Menuju Kenormalan Baru #FBBKolaborasi

    "New normal tidak sama dengan Normal. Kita semua memerlukan persiapan khusus untuk menuju era new normal, termasuk kampus. Setidaknya ada lima persiapan yang harus dilakukan oleh kampus untuk menuju new normal."

    4. Kata Triyatni Ashari dalam 10 Model Penerapan 'New Normal' di Negara Lain [#FBBKolaborasi]

    "Karena sudah mulai new normal nih, bagaimana sih bentuk penerapan new normal di 10 negara-negara lain? Unik-unik lho!"

    5. Kata PutriSB dalam New normal dan kehidupan anak berkebutuhan khusus #FBBKolaborasi

    "Saat new normal life, sebagai orang tua yang memiliki anak berkebutuhan khusus. Mau tidak mau kita harus membawa anak keluar rumah agar anak bisa mendapatkan pelayanan maksimal seperti sebelum pandemi ini terjadi. Namun, kita harus lebih memperhatikan dan mempersiapkan beberapa hal lebih ekstra lagi. Diantaranya adalah suplemen dan nutrisi, pelindungan, kebersihan dan kontak sosialisasi dengan orang lain. Selain itu kita pun harus menunggu waktu yang tepat sebelum memutuskan membawa anak kita keluar rumah, terutama ke area rumah sakit."

    *** 

    Nah, itu dia kata member-member FBB tentang "Wacana Penerapan New Normal Life". Yuk, baca tulisan lengkapnya di blog mereka masing-masing. 

    Happy blogwalking ya teman-teman ヾ(^∇^)

    Sampai jumpa lagi di tulisan #FBBKolaborasi berikutnya. See yaaa ヾ(^-^)ノ 
  • Batamat AlQuran Khas Buhan Nagara

    Batamat AlQuran Khas Buhan Nagara

    Assalamualaikum, kayapa habar buhan pian sabarataan. Mudahan sehat wal 'afiat. Aamiin.
    Disini, walaupun sudah lewat,  ulun handak maucapakan selamat lebaran. Maaf lahir batin lah 😊


    (sumber: klikkalsel.com)

    Batamat AlQuran digawi biasanya bila handak bakawinan saminggu badahulu atau tiga hari sebelum acara nikahan dimulai.

    Jadi kisahnya pas ulun lagi halus, ulun menamui kaka betamat gaya bagian Nagara. Kayapa batamat gaya buhan Nagara tu? Batamatnya kada pakai payung kambang, malainkan payung hintalu itik sakulilingan diisi wan ngaran-ngaran nang handak diandak di sana. Saumpama ditulis ngaran (khairun, nisa, putri), ditambah hintalu burung puyuh. Jadi kadada payung kambang, nang ada payung hintalu.

    Nah kebetulan itu lagi ulun halus. Jadi ulun babaya ingat haja kaya apa kejadiannya.

    Pas kabatulan, ulun ada umur pas sudah ganal nih melihat kayapa kisah sabujurnya batamat buhan Nagara. Nah semalam sapupu ulun ada banikahan sakaligus resepsi. Jadi ulun manyampatakan bamalam di sana lawan malihat langsung kaya apa acaranya.

    Samula kisahnya tu batamat kaya biasa, membaca jus 30 sampai habis. Payungnya kada dipingkuti, tapi digantung di atas palapun rumah. Karena rumah kayu jadi nyaman dijarat bagantung manjuntai. Nang uniknya pas mambaca surah Al-Fill kada dirunggut atau dihambur, tapi tatap khusus membaca sampai habis.

    Nah, tarus pang pabila barabut hintalunya? Pas sudah tuntung acaranya, jadi kakanakan atau orang tuha barabut badiri di bawah payung, sambil mananai membuka tangan. Rami banar bagurumbunan handak maambil afwah berkah dari hintalu-hintalu nang ada.

    Nang unik dari bagian batamat ini adalah dari cara barabut hintalu lawan jua payungnya lain payung kambang. Nah itu pang nang unik dari acara batamat bagian Nagara ini. Tapi untuk pambacaan dan doa sama haja kaya kita bubuhan banjar nih.

    Kaitu kisahnya batamat ala bagian Nagara,. Ada kisahkah betamat di tempat buhan pian? Kasi kisahakan jua di sini.

    Salam Sugar ❤

    ***
    Nang manulis: Nisa @ www.nisazet.com
    Nang ma-edit: Ira @ www.irabooklover.com

  • Kopi Liberika Bajuin, Kopinya Urang Kalimantan

    Kopi Liberika Bajuin, Kopinya Urang Kalimantan


    Assalamualaikum

    Hari ini ulun handak bakisah raminya bavespaan matan Banjar ka Tanah Laut. Tujuannya handak ka kebun kopi liberika. Han, tahulah bubuhan pian di Tanah Laut ada kebun kopi liberika? Jar bubuhan kopi tuh : emas hitam di tanah Borneo nang di putik, kada digali.

    Ni pamulaan nah ulun bevespaan jauh banar. Hehehe. Rancak bakuliling Gambut-Banjarmasin haja. Kami tulakan ba-ampat ikung, lawan bubuhan kedai kopi. Buhannya handak maulah video dokumentasi kayatu gasan kedai kopi. Kalo ulun handak malangkapi Jurnal Kopi ulun tentang perkebunan kopi.

    Ngopi di Tangkisung, Nge camp di Pantai THR Papadaan

    Kami tulakan jam 2 siang. Mun ka kebun kopi kelandungan. Akhirnya kami ka Pantai Tangkisung jalan kurau. Umaaa liwar raminya tahulah bajalanan lewat kampung urang. Maka tahu aja lo vespa tu nyaring bunyinya. Jadi pas kami lewat tuh orang cangangan.

    Sampai di Tangkisung tuh sudah sore. Jam 4-an kah rasanya kami hanyar sampai. Langsung menjarat hammock, maulah api unggun, tarus mamanasi banyu gasan maulah kopi. Nah pas dudukan, ada paman pentol lewat. Pas banar kalo, kopi lawan pentol nih. Hehehe.

    Habis mahadangi sunset, kami tulakan ka Pantai THR Papadaan. Nge_camp_ di sana. Habis baisya, kami bamasakan. Nasi, bihun basanga, hintalu basanga, lawan gorengan tahu tempe jadi menu makam malam. No junk food junk food club. Nah pas sudah jam 1an, kami guringan. Karena ulun bibinian sorangan, jadi ulun guring bapisah lawan kakawanan.

    Jam 6 pagi, kami bangunan dah. Masak nasi goreng gasan sarapan lawan maulah kopi. Imbah tu kami langsung manyimpuni tenda lawan mamanasi motor. Langsung ae tulak ka Bajuin.

    Perkebunan Kopi Liberika Bajuin

    Perjalanan dari Pantai THR Papadaan ka Bajuin sakalinya lumayan jauh lah. Tapi pang pamandangannya bagus banar. Lawan udaranya dasar sejuk banar. Mun bubuhan pian katuju durian, pian harus ka sini. Banyak banar pohon durian di sini. Pas samalam kami tulak tuh buahnya balum masak pang. Tapi sudah ganal-ganal.

    Desa nang kami tuju namanya Desa Pemalongan. Di sini itu nang ada kabun kopi liberikanya. Namanya Pak Paidi. Petani kopi liberika dari Tanah Laut. Beliau ni asli Jawa, umpat transmigrasi ka Kalimantan pas zaman Pak Harto bahari jar sidin.



    Pas kami datangan, bini sidin langsung manakuni : handak kopi hitam kah handak kopi jahe? Kopi nang disurung nih kopi dari kabun sidin. Di rumah sidin ada beberapa karung ukuran 15kg nang isinya kopi. Kopinya ada nang masih bakulit, ada jua nang sudah bakupas (green beans).

    Kisah Kopi Liberika

    Habis makan lawan minum kopi, kami tulakan ka kabun kopi sidin. Sakalinya kabun kopi sidin nih di belakang rumah sidin haja. Parak banar. Tapi perkebunan kopi liberika nih beda banar lawan kabun kopi arabika atawa robusta. Pohon kopi liberika ni tinggi. Kaya pohon nangka. Buahnya jua tesebar di dahan-dahannya. Jumlah pohon kopi nang di tanam Pak Paidi kurang dari 20 pohon dengan jarak tanam 2-5 meter.

    Kopi liberika ni baisi julukan kopi nangka. Mungkin gara-gara pohonnya nang tinggi kaya nangka, lawan baunya dasar mirip nangka. Kopi liberika ni kopi yang berasal dari Liberia dan Afrika Barat. Kopi ini jua ada kisahnya lawan zaman Belanda. Jadi kopi ini pertama kali masuk ke Indonesia pas zaman Kolonial Belanda.

    Pas itu ada penyakit kopi namanya karat daun. Kopi arabika lawan robusta kada tahan lawan penyakit ini. Akhirnya Belanda mendatangkan kopi ini gasan mangganti arabika lawan robusta. Buhan pian tahu lah, dari zaman Belanda tuh Indonesia sudah jadi salah satu negara pengekspor kopi taganal di dunia.

    Babulik ke kopi liberika lagi lah. Sayangnya kopi ni kada tapi dikatujui oleh panikmat kopi wan petani kopi. Mun petani kada ketuju karena biarpun buahnya ganal, tapi bobot penyusutan rendah. Habis dikeringkan, bobot kopinya sisa 10% haja. Rugi petani karena ongkos produksi tinggi. Mun penikmat kopi tuh kada ketuju karena aromanya tajam lawan rasanya kurang intens. Tapi mun buhan pian hendak mencoba kopi ini, kawa ke Kedai Kopi Indie atau Brader Kopi Pelaihari.

    Industri Kopi dan Masa Depan Petani Kopi

    Alhamdulillahnya industri kopi nang bakambang tarus nih membawa habar baik gesan petani kopi kaya Pak Paidi ini. Walaupun kopinya kada tapi dikenal, tapi wahini banyak nang mancari. Karena banyak jua nang penasaran lawan rasanya.

    Lawan wahini daerah-daerah yang potensial gasan mananam kopi, mulai basaing mananam kopi. Bagus kalo gesan pertanian di Indonesia. Daerah nang kurang tinggi mulai melirik kopi liberika. Di Bajuin tuh ketinggiannya kada lebih dari 300 mdpl. Cucuk haja gasan mananam kopi liberika ini. Karena dasarnya kopi ini cocok di tanam di dataran rendah.

    Jar Pak Paidi, kandala sidin wahini di jumlah produksinya yang masih terbatas. Padahal permintaan kopinya sudah mulai banyak. Mun gasan proses kopinya sidin makai metode jamur kering (natural process). Mun sudah karing, lalu di tumbuk pakai lumpang gasan mangupas kulit kopinya. Gasan menyangrainya, sidin makai tungku lawan rinjing. Han tradisional banar kalo.

    Malihat paminat kopi nang makin banyak, Pemerintah Daerah mamberi perhatian. Salah satunya handak mambari bantuan alat kopi kayak pangupas kulit kopi lawan masin sangrai. Pak Paidi jua sudah suah di tulakakan ka Jakarta gasan pameran hasil panen daerah.

    "Bahari ulun mananam sawit. Tapi karena habis mananam sawit air sumur bakurang, akhirnya aku tabas ae. Alhamdulillah mulai normal pang ini. Mudahan ae kaina banyak nang sadar, mun sawit tuh kada salawasan baik. Jadi hutan kada ditabas tarus gasan kabun sawit. Tarus kawa jua mananam kopi", ujar Pak Paidi.

    Ulun harap, kaina pamarintah bisa lebih perhatian. Selain alat proses kopi, tapi jua lahan gasan mananam pohon kopi.

    ***
    Nang manulis: Putri @ https://www.lilpjourney.com/
    Nang maedit: Ira @ https://www.irabooklover.com/
  • Makanan Khas Banjar Gasan Bulan Puasa

    Makanan Khas Banjar Gasan Bulan Puasa



    Apa habar buhannya sabarataan.... Acil, Paman, Sabarataan ulun umpat lalu handak bejualan makanan, kalo ai buhan pian ada nang handak manukar yakalooo.... Kada, buhannya ay ulun begayaan haja tadih. Sudah kada bulan puasa lagi pang tapi banyak haja urang bejual makanan. Ulun handak bakisah pas bulan puasa tadi, banyak peacilan bejualan wadai, lawan masakan nang dikatujui lawan anum tuha sabarataan.

    Ulun handak mengenalakan beberapa buting jenis masakan lawan makanan khas Banjar nang pasti ada dijual urang, rahat bulan puasa. Maraha Corona kah.... Coroni kah, tatap ay urang banyak bejualan, zaman canggih kawa aja nukar dihp... eh lain online shop maksudnya buhannya ay, mun kada tau buka ha instagram banyak tu urang yang asalnya bejulanan minyak urut gin taka jadi bingka berandam. Wkwkwkwk.

    Gasan bubuhan pian sabarataan bila ke Banjarmasin jangan kada ingat am marasai masakan ngini, wajib banar tuh pang lawan terasai banyu di Sungai Martapura umpat becabur setumat kalo pina pas tuntung mandi bebungas kalo kawa jadi kaya oppa oppa korea hahahaha

    1.Soto Banjar

    Makanan khas nang paling dikenal dari Kalimantan Selatan apalagi bila ke Banjarmasin, harus tuh pang merasai mehirup kuah panasnya diatas jukung nang biasanya ada di pasar terapung. Nang meulah lain lawan soto ampun urang sebelah kuahnya tebening kawa bekaca sedikit ah, tapi ada jua nang karuh kuahnya. Uniknya, soto banjar ngini kada pakai nasi tapi beketupat, nang bantat dalam bungkusan daun pisang

    2.Katupat Kandangan

    Katupat kandangan ngini sudah terkenal dimana aja, apalagi bubuhan mamarina nang lakian ketuju banar tuh pang memakan, rasanya lain banar inya kebiasaan urang kandangan makan makai tangan diharu lawan kuah santan karuh. Tekstur ketupat kandangan tekeras dari ketupat nang lain. Tapi am, bila buhan kam sudah merasai ketupat ini kesarungan tuh pang saking nyamannya pakai hintalu jaruk gin nyaman banar dah heh... beliuran acil nang tukang tulis wkwkwk...

    3.Manday lain Monday Bahasa Inggrisnya Senin pang luh ay...

    Nang sebuting ini makanan khas Banjarmasin kenapa tadih jadi khas? Inya te urang banjar haja nag telalu kreatif meulah kulit tiwadak jadi makanan, tapi rasanya nyaman kam... Kada tahu jua dari mana kah resep ini nih didapat. Untung ja lain kulit durian sakit gigi nini kena rupuy meigut atau taguk bulat hahaha

    Bila handak meulahnya nyaman haja, asal ada kulit tiwadak lawan uyah becurai lawan toples banyak-banyak. Ditutupi lah luh jangan dibuka kena bekulat, makin lawas makin nyaman rasanya bisa ngini di fermentasi jar bahasa gaul urang gen Z. Paling nyaman disanga wara ada bekuah santan campuri iwak halus ma ih... liwar nikmat makan bila bukaan tambahi cacahan pulang ...

    4. Wadai Bingka

    Bingka ni macam2 ada nang dirandam kuah ada nang dibanam ada nang disumpa, tesarah nang tukang ulah haja lagi. Amun ulun ketuju berataan pang lah nyaman pang rasanya, Rasanya tapai, gula habang, kentang lawan apalah lagi kada ingat jua ulun luh ay sepalih asal sambat haja... Camilan gasan memasini liur jar urang berhari khas suku banjar , rasanya manis lamak pacah liur tuh pang bila merasai. Bahannya gin murah haja, tapung , hintalu, gula lawan uyah lawan nang lain serah kam ja handak apa asal bahagia ja lawan bisa meulahnya.

    Sudah dulu lah acil mahalabiu bekisah kemana mana kah timbul layau..kaina batamuan lagi kita lah, insyaAllah sehat barataan.

    ***
    Nang manulis: Eny Kadinda (www.enychan.com)
    Nang ma-edit: Enny Ratnawati (www.ennyratnawati.com) 
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin