ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • Sejarah Candi Agung wan Kisah Putri Junjung Buih

    Sejarah Candi Agung wan Kisah Putri Junjung Buih

    Sumber : kebudayaan.kemdikbud.go.id

    Bisa kada banyak nang tahu pada di Kalimantan Selatan ada situs candi nang kaya di banua lain jua. Tagal kada nangkaya candi-candi nang ganal di banua lain tupang, di Kalimantan Selatan, ada sauting situs candi nang ngarannya situs Candi Agung. Nang labihnya pada candi lain, di situs Candi Agung ngini ada kisah nang tasambunyi. Kisahnya ne maanduh-anduh misra banar, mun mambayangakan, harat banar tu pang kisah ngini. Kisah nang kawa diwarisakan ka anak cucu dudi. Jangan sampai anak cucu kada tapi tahu wan kisah banua surang.

    Situs Candi Agung ngini andakannya di Kabupaten Hulu Sungai Utara, di Kacamatan Amuntai Tangah, pas banar di Kalurahan Sungai Malang. Gampang banar mancari andakannya. Barataan urang di Amuntai tahu kaandakann situs candi ngintuh. Situs Candi Agung pinanya paninggalan agama Hindu pang lah. Situs candi nginih ujar habar paninggalan Karajaan bahari nang bangaran Karajaan Nagara Dipa Khuripan, dibangun ulih Empu Jatmika, sazaman wan karajaan Majapahit, parkiraan abad XIV. Tahuai kalu lah buhan pian wan karajaan Nagara Dipa. Wahini kadada lagi pang lah bangunannya. Nang tatinggal tu batu bata wara. Tagal batu batanya kada sumbarang batu bata. Tabarat wan takuat pada batu bata biasanya. Batu bata ngini umurnya 700-an tahun hudah.

    Ujar kisah-kisah urang bahari, Candi Agung bahari bangunannya bagus banar, magah, miwah, tujuh tingkat, sabukuan amas. Satingkatnya tuh tinggi banar pulang han. Ada nang mamadahakan, mun badiri di tingkat paatasannya tuh, kawa malihat Makah. Han, bujur jua kah kada tahu jua pang ulun. Kisah urang bahari ah.

    Wahini, situs Candi Agung dikalula, diurusi banar. nang maurusi bubuhan Dinas Kepemudaan, Olah raga wan Pariwisata HSU.

    Nang kawa dijanaki di sini:

    • Musium 
    • Situs Candi Agung 
    • Partapaan Pangeran Suryanata 
    • Tihang Mahligai Putri Junjung Buih 
    • Talaga Badarah Empu Mandastana 
    • Situs Tihang Panjagaan 
    • Luuk Badangsanak 
    • Talaga Bidadari 

    Kisah Putri Junjung Buih


    Alkisah, Empu Jatimika, saudagar tumatan Keling, balayar. manurut patunjuk kuitannya, singgahi mun tatamu wilayah nang panas. Pas sampai di Amuntai, Empu Jatmika marasa panas, laluai basinggah. Marganya Empu Jatmika ni lainan anak katurunan raja, inya kada mambangun karajaan pang. Sampai Amuntai tadi, inya mambangun Candi, ulihnya inya saudagar atawa pedagang. Empu Jatmika bisi anak dua ikung, Empu Mandastana wan Lambung Mangkurat. Lambung Mangkurat dijadiakan Patih. 

    Nah, Lambung Mangkurat ni marasa kada kawa baik amun kada bisi raja. Lalu innya batapa 40 ari 40 malam di wilayah Ulu Banyu. Inya minta wasiat, minta Raja. Pas ari paampihan, dapat patunjuk inya. Patih harus manyadiakan 40 makanan, 40 wadai, iringan dayang bababaju kuning barataan. Ada jua disiapakan mahligai nang tabuat matan tumbuhan khas, sudahnya ada jua nang mamadahi disiapakan kain nang hudah disirang. imbahnya Lalu cungul tuan putri tumatan buih atawa banyu. Liwar bungas langkar si tuan putri, nang malihat pasti bakahandak. Digalari ai Putri Junjung buih.

    Empu Mandastana bisian anak, Sukmaraga wan Fatmaraga. Nang badua ngini tagasnya handak jua wan putri. Saban hari bamainan wan Putri. Lambung Mangkurat kada nyaman hati malihat. Dalam hati Lambung Mangkurat, kada cucuk lalu putri Junjung Buih nang handak dijadiakan Raja bakawanan wan anak cucu pedagang biasa.

    Singkatnya, Lambung Mangkurat maatur siasat. Dibawai nang badua badangsanak tadi mancari iwaak jar. Sampai luuk, mati nang badua, tiwas di tangan paammya suraang. Ngini sampai wahini ada lukasinya, dingarani luuk badangsanak.

    Ujar urang nang mayakini, karajaan nang dikisahakan tadi masihai ada hampai wayahini tagal hudah kada kawa dilihat mata kita-kita nang urang awam nginih. Bahasanya tu apalah, anu, alam urang subalah kah jar. Makanya nang datangan ka sini kadanya urang nang bawisataan ahaja, banyak jua nang datang ka sini manggawi sagala macam adat ritual nang diyakininya. umpamanya mandi di talaga bidadari dan lain-lain.
  • [FBBKolaborasi] Hari Blogger Nasional

    [FBBKolaborasi] Hari Blogger Nasional



    Hallo Oktober!

    Oktober terasa spesial sekali bagi FBB, karena selain FBB “lahir” di bulan ini ternyata Oktober juga bulannya para Blogger. Kalian tau ga? Sejak 2007, setiap tanggal 27 diperingati sebagai Hari Blogger Nasional. Waaah, makin merasa kalo blogger dianggap ada ya.

    Nah, nah, nah... Untuk itu member FBB ingin mengungkapkan segala perasaan dan kecenderungannya ber-blogging. Ada yang diawali karena hobi, suka organisasi, dan ada juga yang bertujuan sebagai self-healing. Semua bisaaa dengan menulis.

    Yuk, sekarang kita lihat member Yang ikut meramaikan blog kolaborasi bulan Oktober. Here we go......

    1. Fika

    Terhitung baru menjadi blogger, tapi member yang ulang tahunnya sama dengan FBB ini merasa pada dia terbawa pada circle dan banyak ilmu yang tidak disangka-sangka. Tulisan kali ini Fika akan berbagi 5 hal yang berubah pada dirinya setelah menjadi blogger. Poin ke 3 paling menyenangkan.

    2. Ira

    Untuk Hari Blogger Nasional ini, Ira ingin berbagi tentang tulisan-tulisan seru apa saja sih yang biasanya dipost oleh seorang blogger buku. Dua diantaranya adalah review dan meme. Review atau resensi adalah postingan yang wajib ada dalam sebuah blog buku. Sedangkan meme adalah post bertema tentang buku yang dipublikasikan secara rutin dalam waktu-waktu tertentu. Di hari blogger nasional ini Ira juga dengan bangga menyatakan kalau dia adalah seorang blogger buku. Bagaimana denganmu?

    3. Wati

    Seiring perkembangan zaman, khususnya perkembangan IT, blog yang awalnya dianggap sebatas diary elektronik mengalami perubahan fungsi yang cukup pesat. Tulisan ini memuat apa saja manfaat jadi bloger zaman now. Sebelumnya juga dibahas singkat tentang apa itu blog, bloger dan hari bloger nasional.

    4. Ashya

    Seorang blogger kurang afdol rasanya jika belom bergabung dengan komunitas blogger. Jika kamu blogger, yuk gabung dengan 5 komunitas blogger kece ini :D

    5. Antung

    Dunia blog semakin hari semakin berkembang. Jika dulu blog dianggap sebagai tempat curhat penulisnya, maka sekarang blog sudah menjelma menjadi media informasi hingga promosi yang bisa mendatangkan rezeki bagi pemiliknya. Lalu apa saja ciri-ciri blog zaman now?

    6. Leha

    Dalam tulisannya ini, Leha menuliskan satu momen di masa remajanya yang menjadi sebuah titik balik karakternya. Ada sebuah luka parah yang berusaha Leha obati dalam senyap. Menulis adalah cara Leha menerjemahkan pikiran melalui rangkaian kata.

    7. Nisa

    Jangan berpikir blogging itu buang buang waktu dan gak guna, sebelum kamu tau manfaat yang ada pada saat ngeblog. Karena sesuatu yang dikerjakan itu pasti ada manfaatnya kok. Member terbaru sekaligus termuda ini membagikan manfaat yang dia rasakan setelah menjadi blogger.

    Ok, gaess... Itu tadi member-member yang berpartisipasi dalam blog kolaborasi bulan ini. Sebuah kebetulan (eh bukan dink, tetap dalam rencana-Nya), FBB lahir di bulan blogger nasional. Semoga FBB mampu menggiring anggota di dalamnya menjadi blogger yang berfaedah untuk dirinya dan orang banyak ya. Aamiin....

    Akhir kata, FBB mengucapkan Selamat Hari Blogger Nasional buat teman-teman blogger seluruh Indonesia, tetap berkarya dengan optimal yaaaa....

    Besok kolaborasi tentang apa lagi ya? Hmmmm *think
  • FBB Second Anniversary

    FBB Second Anniversary


    Assalamu'alaikum teman-teman sekalian,

    Tanpa terasa komunitas Female Blogger of Banjarmasin kini sudah menginjak usia 2 tahun. Yak, tanggal 6 Oktober yang lalu merupakan tanggal kelahiran resmi terbentuknya komunitas blogger khusus pereempuan di Kalimantan Selatan ini. Nah, untuk memperingati 2 tahun usianya, FBB para anggota mengadakan syukuran kecil-kecilan pada tanggal 7 Oktober 2018 lalu di Rustic Bistro Fave Hotel Banjarmasin.

    Mengusung tema "Blooming Up", acara syukuran ini dihadiri 16 dari kurang lebih 30 anggota FBB. Para anggota FBB sendiri hari itu kompak menggunakan dresscode kuning dan ungu. Dalam acara syukuran ini, selain menjadi momen kumpul-kumpul bagi para anggota FBB, juga menjadi momen berbagi ilmu seputar blogging dan dunia tulis menulis.

    Aya sebagai MC selama acara berlangsung

    Acara sendiri dimulai sekitar pukul 12.00 Wita. Aya selaku MC pada hari itu membuka acara ulang tahun FBB dengan gayanya yang ceria. Setelah sambutan dari Ruli selaku ketua FBB, acara dilanjutkan dengan sambutan dari ibu Dhany ketua IWITA Kalsel dan pengumuman pemenang lomba blog yang sudah diadakan beberapa waktu sebelumnya. IWITA sendiri merupakan salah satu sponsor utama acara ulang tahun FBB.

    Selain menyampaikan kata sambutan, bu Dhany didampingi oleh ibu Dewi (Sekjen IWITA Kalsel) juga mengumumkan pemenang lomba blog yang diadakan dalam rangka ulang tahun Female Blogger of Banjarmasin. Ada 6 orang yang terpilih menjadi pemenang hari itu dan mendapatkan hadiah berupa bantal dan sejumlah uang tunai dari IWITA. Mereka antara lain:
    1. Aya (www.ayakhairiah.com)
    2. Rizky Ashya (www.simatakodok.blogspot.com)
    3. Rindang Yuliani (www.rindangyuliani.com)
    4. Mia Yunita (www.ummvc.com)
    5. Enny Ratnawati (www.ennyra.blogspot.com)

    6. Ruli Retno (www.ruliretno.com) 

    Ibu Dhany selaku ketua IWITA Kalsel menyampaikan sambutan

    Para pemenang lomba blog

    Usai makan siang, acara dilanjutkan dengan sharing session antara anggota FBB dan sharing materi kepenulisan oleh kak Nailiya Nikmah dan Antung Apriana. Tak hanya itu, di sela-sela acara juga diputarkan video ucapan selamat ulang tahun dari beberapa komunitas Blogger yang ada di Indonesia. Keren banget deh pokoknya. Acara hari itu berlangsung hingga kurang lebih pukul 15.00 Wita. Sebelum pulang para anggota FBB tentunya juga tak melewatkan kesempatan untuk saling berfoto di beberapa spot Rustic Cafe yang instagramable.


  • Bejejalanan ka Mandiangin

    Bejejalanan ka Mandiangin


    Assalamu'alaikum Female Blogger of Banjarmasin. Kenalakan ulun Rima Angel nang biasa manulis di www.rima-angel.com. Hari ini ulun manulis di blog Female Blogger of Banjarmasin tentang bejejalanan ka Mandiangin.

    Langsung haja lah kisahnya. Jadi, saminggu nang lalu, tepatnya hari Minggu, ulun sudah barancanaan lawan kawan handak bejalanan ka Mandiangin. Eh, lain kawan ulun jua toh, kawan kaka ulun. Bubuhannya neh orang Palangkaraya nang rahatnya batugas di Banjarmasin.

    Nah, mulainya neh nyata haja sudah matan rumah ulun. Rumah ulun neh di Sungai Baru, Kampung Katupat. Tahuan nai bisa bubuhan pian. Hihi 🤭 Mun kada tahu jua, anggap haja nah di Pal 1. Talalu banar mun sampai buhan pian kada tahu Pal 1 jua. 😜

    Jadi, kami ka Mandiangin neh rancana handak mandi di air terjun pang nah. Nang bejalanan neh baampat, binian kaampatnya. Ulun, kaka ulun, lawan dua ikung kawan babinian. Jadi, kami ka Mandiangin neh bakandaraan haja.

    Nang mulai matan rumah ulun di Pal 1 tadi nah lah, kira-kira sampai ka Mandiangin-nya sejam labih. Sabalum masuk ada babayar. Wahini kada hari liburkah, hari liburkah, ada nang manjaganya. Bahari parasa ulun kadada nang manjaga bila kada hari libur, jadi masuknya gratis. 🤣 Wahini sakali bayar masuk sakalinya 36.000 gasan saikung urang haja. Banyak banar bayarannya 🙈.  Bahari ulun terakhir masuk paling 5.000 - 10.000 haja.

    Pas sampai kada langsung handak naik ka wadah air terjunnya pang, duduk hulu di warung kami. Makan sambil istirahat lawan betatakun lawan acilnya. Makan di warungnya murah haja jua, paling 12.000 nah. Nang ulun makan mie bemasak lawan es susu.

    Pas betakun lawan acilnya, sakalinya air terjunnya kadada banyunya jar, paksa ai kami kada jadi naik. Kuciwa nah nang datang jauh. 😣

    Marga nang tadih air terjunnya jar acilnya kadada banyunya, nyata haja sudah buhan kami kada jadi ka sana, tapi kami kada mau pang bejejalanan kami neh sia-sia kaitu haja. Sudah jauh kada mungkin bebulik kami.

    Jadi, bubuhan kami baampat neh, memutusakan handak naik ka atas gunungnya. Kada bejalan batis tapinya kami, kada mungkin banar. 🤣 Kami naik bakandaraan. Di sana sudah ada akses gasan naik ka atas gunungnya bakandaraan, jalannya jua sudah beaspal.

    Ulun neh awalnya nyata hakun kada hakun, gair banar malihat naiknya tuh. Bujurannya nah esktrim kah jar urang tuh. Tapi mau kada mau ai umpat daripada sudah sampai kadada nang digawi jua, ya kalo.

    Naiklah bubuhan kami baampat neh pakai kandaraan. Ini pertama kalinya ulun naik. Bahari rancak ai sudah ka sini tapi kadada naiknya. Disariki abah pang bahari. Asli pian jalan naiknya mambari takutan. Mana jalan sisi kirinya kadada pembatasnya, mun salah saikit, gugur ka bawah tuh pang. Pas naik neh banyak banar nang dilewati. Ada Kolam Belanda jua. Nah, si kolam Belanda neh jua banyunya lagi kadada, karing banar. Maka lagi dibaiki jua. Buhan kami kada satup jua pang di sini.

    Sabalum sampai puncak tuh, ada dua buting pos rasanya nah kami lalui. Imbah malalui pos pertama, ada batasan kaitu nah, ada wadah singgah gasan befoto, tapi lain pos. Bagus banar asli pemandangannya pian. Buhan kami bepotoannya di sini.

    Imbah tuh lanjut lagi, buhan kami basinggah satumat di pos nang ke-2, gasan istirahat lawan nungkar minuman. Di sini jua bagus banar pemandangannya. Maka angin sudah sepoi-sepoi banar. Kawa haja jua berabah, asal jangan begarak-garak ha buhan pian pas berabahnya, gugur kena. 😜


    maaf ulun handak umpat baputu jua 😅

    Ulun neh asa hakun asa kada naik ka puncak marga jalan naiknya kalihatan banar mambari takutan, tapi dipaksa kaka, lawan kada mungkin jua kalo ulun batinggal sorangan di pos 2 neh. Nah, pas dari pos 2 neh satumat haja lagi naiknya, paling lima menit, imbah tuh parkir ai lagi.

    Handak ka puncaknya neh kada am langsung sampai, perlu naik tangga lagi 500 meter rasanya nah ka atas. Pas sampai di atas, ada pos jua di sana. Uma pian anginnya kancang banar, kada kawa nang kisah cantik-cantik tuh, bekibar baju, rambut sagalaan. Awak haja rasa tarabang. 🙈



    ulun lawan kaka ulun nah

    Itu nah hasil foto pas di puncaknya. Bagus banar kalo. Kasi buhan pian mandaki gunung jua gen. Hihi 🤭 Kisah banar haja ulun ni menyuruhi, padahal sabalum naik haja gen takutan jua.

     Sampai katamu ditulisan ulun lainnya kaina lah. 😗






    Ditulis oleh : Rima Angel (www.rima-angel.com)
    Editor : Gita Puteri Yani (www.jurnalgita.com)




    Regards,
    Female Blogger of Banjarmasin
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin