Ada pasangan dari Soto Banjar nang pina jarang dibahas tapi sabujurnya tamasuk sabagai masakan khas Banjar jua dikatujui banyak urang. Di b...

Nyamannya Sate Banjar

Ada pasangan dari Soto Banjar nang pina jarang dibahas tapi sabujurnya tamasuk sabagai masakan khas Banjar jua dikatujui banyak urang. Di banua kita ini bila ada Soto Banjar maka kada langkap amun kadida sate. Kada afdhol buhannya ae amun makan soto kadida satenya. Bararti amun ada Soto Banjar ada jua Sate Banjar.
Amun makan satenya haja bulihlah?? Bulih banaar! Tapi supaya ada kawannya, biasanya katupat dihiris halus-halus gasan kawan makan sate.
Adakah bidanya antara Sate Banjar wan sate matan daerah lain? Nah, ulun di sini manulisakan napa-napa nang khas dari Sate Banjar.

Nang khas dari Sate Banjar biasanya diulah dari hirisan daging, kulimbit, tulangan, hati-ampadal dari ayam. Ada jua nang maulah satenya dari daging sapi jua menjangan. Tapi nang rancak diulah biasanya dari ayam.
Kekhasan bumbu gasan daging sate sebelum dibanam yaitu selain kecap & bumbu dasar jua ditambahi saus tomat. Jangan heran amun malihat sate nang dibanam pina bawarna habang. Nitu karena warna saus tomat.
Imbah sate tuntung dibanam, biasanya dihidangakan wan bumbu saus kacang & kecap manis gasan dicacapakan. Amun handak padas tinggal tambahi sambal lumbuk habang.
Ubuuuy nyaman tu pang!!


Penulis: Mia Yunita

3 coment�rios:

Assalamu'alaikum Hallooo.... Pada Blog collaboration bulan april kali ini, para member FBB sepakat untuk mengangkat tema '...

[Collab April] Hari Bumi Internasional



Assalamu'alaikum
Hallooo....

Pada Blog collaboration bulan april kali ini, para member FBB sepakat untuk mengangkat tema 'Hari Bumi Internasional' untuk tulisan mereka. Ya, sudah tau bukan kalau tanggal 22 April diperingati sebagai Hari Bumi? Para Blogger dari berbagai niche di FBB juga turut bersemangat loh untuk merayakan Hari Bumi dengan versi tulisan mereka sendiri. Penasaran siapa saja yang ikut?

Ini dia Para Member FBB yang turut berpartisipasi dalam blog collab kali ini:

1. Leha
Blogger Mom yang satu ini menulis berbagai tips seputar kehidupannya sehari-hari bersama anaknya dalam menjaga lingkungannya. Baginya hal itu adalah hal kecil untuk berpartisipasi dalam merayakan hari bumi internasional. Bagaimana sih caranya? Yuk, kepoin caranya disini.

2. Rindang
Bagi Rindang bulan April itu spesial, karena selain Hari Kartini bulan April juga memiliki peringatan hari lain berskala internasional yaitu Hari Bumi yang jatuh pada tanggal 22 April. Rindang membahas beberapa kejadian fenomenal yang berhubungan dengan lingkungan akan untuk memperingati Hari Bumi tahun 2018 ini. Penasaran seperti apa? Yuk, baca tulisannya disini.


3. Nailiya
Bertepatan dengan hari Bumi, Ibu Dosen yang satu ini membaca dan menganalisis novel terbaru Dee Lestari yang berjudul Aroma Karsa. Dengan pendekatan ekologi feminisme, Nailiya menemukan sesuatu tentang bumi dan kekuasaan perempuan dalam novel tersebut. Wah, penasaran bukan seperti apa? Yuk, baca analisisnya disini.

4. Winda
Kali ini, Blogger Mom yang mengaku tertarik dengan ilmu parenting ini ingin sharing tentang buku-buku sederhana yang telah membuat anaknya mulai mengenal bumi dan peduli dengan lingkungannya. Baginya, mengenalkan anak kepada buku adalah salah satu cara untuk awal membuka wawasan anak untuk peduli pada Bumi. Nah, Penasaran buku seperti apa? Yuk, baca tulisannya disini.


5. Fatimah
Fatimah yang merupakan travel blogger juga turut serta meramaikan blog collab kali ini loh. Kalian mengaku mencintai bumi? Sudahkah melakukan hal kecil untuk menjaga bumi? Yuk intip hal-hal kecil apa saja yang bisa kita lakukan untuk lebih mencintai bumi di hari Bumi di tulisan Fatimah kali ini disini.


6. Aya
Beauty Blogger yang satu ini memilih beberapa manfaat dari tanaman yang ada di bumi untuk kecantikan nya. Kepo? Yuk mampir disini.

Nah, Itu dia ringkasan dari blog collab bulan April dengan tema 'Hari Bumi Internasional'. Sampai jumpa di Blog Collaboration Bulan Mei ya..




0 coment�rios:

Urang Kalimantan Salatan atawa “urang banua” liwar baimannya. Urang banua, tuha-anum pada-padanya taat wan agama (Islam). Tumatan hal...

Tradisi Batamat Alquran di Banua Kalimantan Salatan



Urang Kalimantan Salatan atawa “urang banua” liwar baimannya. Urang banua, tuha-anum pada-padanya taat wan agama (Islam). Tumatan halus kakanakan di banua hudah dilajari sambahyang wan mangaji. Kakanakan dilajari mangaji di rumah atawa mangaji di langgar, masigit wan wadah-wadah balajaran mangaji gasan kakanak.

Wayah 90-an rami kakanak mangaji di Taman Pendidikan Alquran (TPA). Nginih pang pas rahat musimnya balajaran mangaji mamakai buku Iqra nang hampai jilid anam (Alfaatihah nah gasan nang maulah/manamuakan mudil balajar mambaca Alquran mituda Iqra). Mun mudil mituda mangaji, wahini hibak banar. Salain pada Iqra ada lagi nang ngarannya mituda Ummi, mituda Wafa, wan mituda Tilawati. Bisa ada lagi mituda lain nang balum ulun sambat.

Sabujurannya, nang panambaian, (artinya sabaluman mudil iqra) bahari kakanak di banua kita balajar Alquran pakai mudil alif-alifan. Kitabnya bahari tu digalari buku alifan.
Kaya ngini mudil balajar mangajinya bahari:

Alif di atas a, alif bawah i, alif dapan u, dibaca a-i-u. Alif dua di atas an, alif dua di bawah in, alif dua dapan un, dibaca an-in-un.

Nang takurihing mambaca baarti bahari bahagia banar hidup pian. Bujur kada?

Imbah tuntung buku alifan atawa imbah tuntung Iqra jilid anam balalu nahap kawa mambaca kitab nang suci Alquranulkarim. Sabaluman hibak cungul wadah-wadah sakulah mangaji atawa TPA, kabiasaannya ada jua nang balajaran di rumah haja, apalagi mun babinian, nang kuitan baduhara mandatangakan guru mangaji ka rumah. Nang baduhara mandatangakan guru mangaji ka rumah nih tagasnya bapicik tu pang tajuwidnya. Dijagai bahimat ulih paguruan mambaca ayat par ayat. Ada jua nang hampai balajar mangaji balagu. Lamun ada kakanak nang pinda pangulir mangaji dibisai-akan hidin. Dipusut-pusut hidin sambil dibabacaakan du’a panarang hati. Nangkayapa haja caranya tu, sananakalnya kakanak ngintuh paribasanya mun gurunya tugul mahadapi kalalawasan imbahnya himung haja kakanaknya balajar. Tang mancararat haja tu mambaca ayat.

Ungah tupang nang kuitan mandangar anaknya hudah bisaan mambaca huruf hijaiyah wan lancar mambaca ayat-ayat Quran. Kada karasaan ayat par ayat, sajuz, dua juz, tang tuntung ha 30 juz. Imbah tuntung mangaji sabiji Quran atawa 30 Juz, nang kuitan liwar kahimungan banar pulang anaknya khatam mangaji. Tanda kasukaan wan kasyukuran kaanu Allah Taala, sudah jadi adat nang digawi matan bahari, di banua ni maulah acara. Kabiasaanya nang kuitan di banua kita ni maada-akan acara nang ngarannya acara batamat Quran atawa khataman Alquran imbah anaknya khatam mambaca 30 juz.

Acara batamat Quran atawa khataman ngintuh diada-akan banuansa kaislaman banar dicampur adat banua. Mun nang kaya rajin-rajin tu acaranya cukup haja hudah munnya manyaru tatangga, kula-kula parak, kakawalan si galuh atawa si anang nang hudah tamat mangaji tadi. Kada katinggalan guru mangajinya. Ujar urang bahari, mun sakali batamat mangaji tu dapat sabuting kapal gasan mambawa ka surga. Kaparcayaan urang bahari haja, asa kadida pang hadisnya. Simbul maknanya haja kalu lah, kamungkinan urang nang hudah tamat mangaji Alquran sabijian tu kada lain pang artinya sama haja hudah lawan baisi paduman hidup langkap sampura, nang kawa manyalamatakan diri dunia akhirat. Wan jua, tatunjuk nang dipakai hagan mangaji ujar di akhirat cagaran manjadi saksi di hadapan Allah taala, mambila-akan nang mamakainya tadih, mamadahakan inya rajin mangaji waktu di dunia.

Perosesinya kaya apa?

Kakanak nang batamat dibajui baju muslim. Mun babiniannya imbah babaju nang manutup aurat simpun, luarannya dipakai-akan baju kurung basisit kainnya manarawang baburdir. Di kupala dipasangi bulang nang kaya urang banua imbah datang haji. Babupur, baharum saikit. Di higa inya baduduk, saikung mamingkuti payung kambang nang tingkatannya targantung kamampuan kuitan manampah-akan. Harum kambang macam-macam kambang mandingur-dingur sabuahan rumah tikas ka hati nang manyaru. Di tatangahan urang badudukan, di hadapan nang batamat, bajijir lakatan putih nang banyiur bagula habang. Kada katinggalan hintalu bajarang nang dihias macam-macam warna kasumba (mun nang uma rajinan mawarnai). Ngintu pang nang wajibnya. Bulih haja ditatambahi wan wadai nang lain. Di banua ni labih pada ampat puluh satu macam wadai tagasnya (dudi acil mangisahakan wawadaian ngini lah, hadangi ha kisahnya di blog fbb nginih). Nang mamakan hintalu batamat ni ujar kaparcayaan nang tutuha bahari cagaran bulat, pisit, tarang hatinya wan kawa jua lancar mangaji, balalu dudinya nang mamakan hintalu batamat tagasnya kawa jua manamat-akan Quran nang kaya nang batamat arian ngintu.

Arian batamat tu, imbah acara dimulai-akan ulih nang tatuha sapapatah kata pambuka, lalu nang batamat mambaca-akan surah-surah handap nang ada di juz 30 dijagai ulih paguruannya. Digup-digup hara ha nang kuitan wan nang batamat tadi, mambaca didangarakan urang banyak. Mudilnyatu kikira falsafahnya, arian batamat tu lambang atawa simbul sabagai bagai ari pangujian. Lulus kah kada kah, tar-uji bagus kah kada kah. Wan jua umpama simbul ari paampihan nang guru manjagai sabalum dilapas mambaca saurang sapanjang umur dudinya. Surah nang dibaca matan Ad-Dhuha hampai pahabisannya An-Naas. Taradisinya, pabilanya tikas ayat pahabisan barataan nang hadir umpat mambaca jua banyaring. Lawannya pulang, tabilanya imbah sabuting, imbah ayat pahabisan tadih, balalu badarau nang hadir mambaca-akan “Laa illahailallahu...allahuakbar”. Nah, saban-saban imbah sabuting surah kaya ngintu tarus. Hampai tuntung An-Naas, balalu paguruan mambaca-akan du’a batamat nang ada dalam Alquran. Imbahnya, nang batamat tadi mambaca pulang Alquran baasa ka surah Alfatihah hampai babarapa ayat surah nang kadua. Nginih maknanya supaya kada baampih mangaji Alquran, batarus basambung kada baampihan salama hayat. Jadi, batamat tu kada pang artinya balalu ampih mangaji.

Imbah taradisi batamat ni masuk parugram dinas pandidikan di banua, saban handak balulusan sakulah, ada haja acara batamat atawa khataman massal di sakulahan. Imbahanu dinas atawa pimda jua nang maulahakan acaranya. 2018 nginih, hahanyaran tadi acaranya di masigit pangganalnya di banua, masigit Raya Sabilal Muhtadin. Nang batamat diulahakan surat panghargaan, sartifikat tandanya hudah tamat mangaji. Di sakulahan-sakulahan ada haja jua nang maada-akan acara batamat. Kaya di SDN Sungai Miai 7 Banjarmasin, Jumahat sumalam bubuhannya baacaraan batamat massal salajur bamijratan di sakulahan. 66 ikung kakanak kalas 6 nang batamat. Kabalujuran, acil bisi dangsanak nang wahini lagi maitihi bahimat parihal batamat nginih. Inya sakulah duktur, maangkat sual batamat nginih pang disartasinya. Penalitian han, pahamai kalu lah buhan pian barataan.


Pian Tahulah?
Teradisi batamat Quran nang  dikisahakan hintadi, di banua kita dilakunakan jua ulih urang nang cagaran kawin atawa banikahan. Titiga hari sabaluman acara bakawinana atawa banikahan, pangantin di banua batamat Alquran badahulu. Sama kaya hintadi parusisnya. Kalangkapannya sama haja jua. Payung kambang, kambang rampai, lakatan banyiur wan hintalu bajarang. Tagal, pangantin ngarannya, riasannya dibabanyaki pada hintadi. Kuku dipacari, kulit tangan diukir-ukir wan hina. Baju tagirap pada kakanakan. Mamancar kababungasan napang kabiasaannya awak pangantin mancarunung putih kuning parak arinya tu. Wan jua harumnya liwar ulihnya inya bakas bapingit batimung, balumur wadak, baharum balulur sagala macam rarampah. Awaknya hibak balilit kambang malati.

Nang rami, taradisi batamat Alquran bahari ni ngini nah buhannya. Bahari tu, ada teradisi khusus nang dilakunakan tikas surah Al-Fiil. Mun adat bahari, intangan surah nginih, saikung kula nang batamat, baranghaja umanya kah, dingsanaknya kah, paacilan kah, mahamburakan kambang rampai dalam wadah nang bacampur gula batu, duit pacah sakadarnya. Baparabut nang hadir manangkapi. Ujar, han ujar jua pang lah. Parcaya kada-kada, tasarah pian haja, mun ujar urang bahari, mun mandapat tatimbaian nang diparabutakan hintadi tu cagaran kaya nang batamat jua. Lancar mangaji, tarang hati, wan jua...lakas balaki (hancap tatamu jodoh buhannya ai).

Han, tikas sini haja dulu lah kisah ulun. Dudi ulun bakisah nang lain pulang nang ada di banua kita. Mudahan buhan pian lakas tatamu jodoh, ih..tasalah sambat. Maksud ulun, mudahan kita sabaraataan nang baagama Islam, lancar mangaji, tamat mangaji, wan kawa maamalakan nang dikaji jua. Baiman, bauntung, batuah, salamat dunia akhirat, mati masuk surga, iya kah?



Penulis: Nailiya Nikmah

11 coment�rios:

Assalamu'alaikum Uy, sanak, apa dihabar? Jangan muyak lah basinggah ka Banjar Corner bubuhan FBB. Di sini dasarannya kami babaha...

Mengenal Kain "Si Galuh Langkar" Sasirangan



Assalamu'alaikum

Uy, sanak, apa dihabar? Jangan muyak lah basinggah ka Banjar Corner bubuhan FBB. Di sini dasarannya kami babahasa Banjar aseli, sualnya mun kada kita nang malastariakan siapa lagi, ya luku? Mun nang di luar buhan Banjar biar ha situ roaming 😂 Purunnya ih lah, hahaha.

Selain bahasa Banjar nang masih lestari ada lagi sanak ay nang lestari di adat kita sampai hari ini, bahkan makin lawas makin tarkanal.

Apa yu lah?

Apa lagi mun kada si galuh langkar Sasirangan
sumber: koleksi foto Vee Sasirangan


Bahari kain sasirangan ni biasa aja ulun liat, sagan saragam sakulah palingan ya lu? Malah ada nang jadi taplak meja haja 😂 Tapi wahini, beeehh..... asing-asingnya urang bebengkeng-bengkeng lawan sasirangan. Ada nang jadi kerudung lah, gaun pesta lah, ada nang diulahnya jadi tas lah, ada jua nang hakun mamudifikasinya jadi pakaian
travelling. Naik daun bujur pokoknya Sasirangan ni.
sumber: Koleksi foto Rabita Collection


Tapi tahulah bubuhan pian sejarah Sasirangan ni?? Hen, ya kalo pina musti haja ah bisi kainnya di rumah 😝 Sini nah acil padahi kisahnya.
Jeng jeng jeeeng..... (pajahi lampu utama, nyalai lampu sorot)
Jadi kisahnya tu abad ke-12 wayah Lambung Mangkurat jadi Patih Negara Dipa (taulah sudah kisah Negara Dipa? Ay kada tahu lah? Jangan membari supan acil nah, lakasi gugling, kaya acil 😂 *timbai gayung). Naah, kisah nang berkembang di masyarakat Kalsel bahwa kain Sasirangan ini diulah olehnya patih Lambung Mangkurat imbah betapa 40 hari 40 malam di atas rakit. Pas handak tuntung masa betapanya rakitnya sampai di daerah Rantau. Di sini, sidin mandangar suara babinian kaluar matan sagumpal buih, lalu dingaranilah Putri Junjung Buih.
Tapinya putrinya ni kada hakun meliatakan wujudnya kacuali Lambung Mangkurat mahakuni kahandak inya. Si putri itu handak minta ulahakan sabuah istana Batung lawan minta ulahakan kain nang ditenun wan dicalap ka pawarna oleh 40 putri dengan motif wadi/padiwaringin. Kadua kahandaknya tu harus tuntung dalam satu malam. Nah, kain nang dicalap tu lalu dikenal sebagai kain sasirangan nang pertama kali diulah.
Zaman bahari tu jar, kain ini diparcaya baisi kakuatan mistis gasan batatamba. Tapi wahini kaparcayaan ngitu sudah mamudar marga arus globalisasi mode. Selain itu jua marga pangaruh agama Islam kaparcayaan ngitu mulai luntur.
Banyak motif kain sasirangan ni  di antaranya: sarigading, ombak sinapur karang (ombak menerjang batu karang), hiris pudak (irisan daun pudak), bayam raja (daun bayam), kambang kacang (bunga kacang panjang), naga balimbur (ular naga), daun jeruju (daun tanaman jeruju), bintang bahambur (bintang bertaburan di langit), kulat karikit (jamur kecil), gigi haruan (gigi ikan gabus), turun dayang (garis-garis), kangkung kaombakan (daun kangkung), jajumputan (jumputan), kambang tampuk manggis (bunga buah manggis), dara manginang (remaja makan daun sirih), putri manangis (putri menangis), kambang cengkeh (bunga cengkeh), awan beriring (awan sedang diterpa angin), benawati (warna pelangi), dan sisik tanggiling.
Hoon, banyak bonor sakalinya 😍, babuihan acil menyambat.
Kayapa baulahnya bubuhan pian tahulah? Acil bahari sakulah SMA dilajari guru seni maulah kain sasirangan, padahal sidin urang Jawa tapi marga menghargai budaya lokal makanya kami dilajari ini. Amun kain batik tu ada seni melukis motif, maka kain sasirangan ni terletak pada keterampilan menjahit. Jadi, kain kosong tu diulah dulu motifnya handak kayapa, digambar pakai pensil pank biasanya. Habis digambar tu dijahit sesuai pola. Imbah tu ditarik jahitannya tu sampai takarucut pisit, lalu diikat simpul benangnya sampai polanya habis. Lalu kain nang sudah takarucut tu dicalapakan satu-satu lawan pawarnanya, handak warna apa tesarah haja sesuai kreativitas. Bila sudah samuaan diwarnai, terakhir calapakan ka pawarna dasar kain. Jamur am imbah itu. Bila sudah karing, dilapasi jahitannya tadi, lalu diurak... Tadaaaaaa jadi aam salambar kain sasirangan nang langkar salangkar acil *ubuy 😂
Nah kayatu pank samalam dilajari. Mungkin itu proses sederhananya, jadi jangan manakuni acil pulang proses nang labih canggihnya lah.
Banyak haja dimana-mana nang bajual kain sasirangan ni, biasanya di toko oleh-oleh pasti ada pang. Harganya kada sama targantung jenis kainnya lawan motifnya. Makinnya rumit motifnya makinnya larang harganya. Setahu acil nang paling murah kisaran 90 ribu sameternya, nang larang lagi banyak.
Sasirangan go to nasional dalam Fashion Show bertema Global Culture di Surabaya Fashion Trend 2017.
Sumber: seruji.co.id



Penulis: Latifika Sumanti (author www.fika-su.com)
Editor: Gita Puteri Yani


9 coment�rios:

Assalamu'alaikum Hai hai hallooo.... Kali ini blog collab kita agak beda dengan biasanya loh. Seneng banget akhirnya bisa menga...

[Collab Maret] Beauty Collab-Make Up No Make Up Look

Assalamu'alaikum
Hai hai hallooo....

Kali ini blog collab kita agak beda dengan biasanya loh. Seneng banget akhirnya bisa mengadakan blog collab dengan nuansa baru, yaitu beauty collab alias kolaborasi para beauty-enthusiast yang ada di dalam komunitas FBB.
Sebenarnya ini adalah beauty collab kedua, yang pertama itu kira-kira hampir setahun yang lalu dengan mengambil tema Nude Make-up.
Naah, kali ini kita mengusung tema make-up yang katanya akan hits di tahun depan. Tau? Itu looh yang kemaren viral foto-foto pernikahan yang pengantin perempuannya nyaris tanpa make-up. Tau kan? Tau donk yaaa.... (keknya ada yang habis ngikutin cerita cintanya Putri Marino).
And this is it, beauty collab dengan tema Make-up with No Make-up Look ala Female Blogger of Banjarmasin *yeaaaahh
1. Vina
Sebagai seorang Beauty Blogger, Vina sangat antusias mengikuti blog collab kali ini. Make Up yang terlihat sangat natural bahkan terlihat tanpa make up ini terdiri dari beberapa rangkaian produk favoritenya. Penasaran seperti apa? Yuk, lihat disini.
2. Aya

Di No make up, make up look kali ini, Aya sang beauty blogger termuda FBB memadukan kesan lembut dan segar yang siap di gunakan saat ke kampus maupun hang out. Penasaran? Yuk baca disini.
3. Rima
Nah, Make Up No Make Up Look yang dibuat Rima kali ini benar-benar terlihat natural. Beauty Blogger dengan Page View tinggi ini menggunakan foundation tetapi dengan tampilan seperti tidak menggunakan makeup. Penasaran bukan apa saja yang digunakannya? Yuk, intip disini.
4. Winda
Ibu Rumah Tangga yang mengaku bukan beauty blogger ini berbagi tutorial make up sederhana dengan versi no make up namun terlihat cantik dengan menggunakan produk lokal dan harga yang terjangkau. Selain itu, tulisannya kali ini merangkum berbagai produk make up favoritenya yang pernah ia review sebelumnya. Penasaran seperti apa? Yuk, Intip disini.
5. Gita
Kali ini, Editor kece blog FBB ini membuat Make Up Look sederhana yang cocok banget buat para emak rempong di luaran sana. Sesederhana apa sih? Yuk, Intip disini.
6. Dina
Ehm, bumil juga ga mau ketinggalan ikut make up collab loh. Dina sang Beauty Blogger kali ini membuat Make Up No Make Up Look dengan decorative anti mahal. Hmm.. Seperti Apa ya produknya? Yuk, intip disini.

Nah, Itu dia para member FBB yang join pada collab kali ini. Sampai ketemu pada Collab berikutnya ya... :)



0 coment�rios:

Assalamualaikum, kayapa habar pian barataan? Nah, pas banar ujar urang tuh wayahnya libur panjang atawa bahasa Inggrisnya long weekend. Am...

Pasar Tarapung, Pasarnya Urang Banua

Assalamualaikum, kayapa habar pian barataan? Nah, pas banar ujar urang tuh wayahnya libur panjang atawa bahasa Inggrisnya long weekend. Amun bubuhan pian bingung handak ka mana daripada di rumah haja baik bajalanan ke tempat wisata nang ada di Banjarmasin. Salah satunya nitu Pasar Terapung.

Amun bubuhan pian urang banjar pasti tahu lawan Pasar Terapung yang seikung ni. Rugi tu pang amun pian kada tahu Pasar Terapung, apalagi amun buhan pian urang banjar lawan kada suah ka Pasar Terapung. Wayahini amun bubuhan pian handak ka Pasar Tarapung kada usah jauh-jauh lagi. Sualnya wahini di parak siring Tendean situ, nang jar urang pantai jodoh kah tu nah di situ sudah ada pasar tarapung buhannya ai.

source: tribunnews.com

Sabalumnya ulun handak bakisah dahululah. Pasar Terapung bahari nitu asalnya di muara sungai Kuin di parak tapian sungai Barito lawan di Lok Baintan situ. Tapi, wayahini batambah pulang Pasar Terapung nang ada di Banjarmasin yaitu di parak siring tadi.

Pasar Terapung nih banyak acil-acil nang bajualan pakai jukung di atas banyu. Biasanya tuh macam-macam nang dijual sidin di atas jukung. Mulai dari wadai, nasi, sayur-sayuran sampai buah-buahan khas Banjarmasin. Lawan amun bubuhan pian handak menikmati belanja di atas jukung baiknya tuh ulun sarankan pian tulak ka Pasar Terapung nang ada di Lok Baintan situ, lain jua pang rasanya amun buhan pian kesana. Hihihi...
Selain belanja di atas jukung, amun pian ka Pasar Terapung tuh pian bisa manikmati salah satu produk budaya sungai khas suku Banjar nang sudah lawas ada mulai ratusan tahun lalu. Selain itu, buhan pian jua kawa manikmati pemandagan sungai lawan hijaunya pepohonan nang ada di sekitar sungai. Han, meulah sigar mata tu pang amun subuh-subuh mehirup udara nang bebas polusi ditambahi pemandangan nang masih alami.
source: kabarwisata.com

Nah, kayapa mun hari minggu nih liburan bubuhan pian ka Pasar Terapung haja? Tasarah buhan pian ja handak ka Pasar Terapung nang manakah, nang panting bajalanan. Ya kalo? Daripada di rumah haja amun pina maungut baik bajalanan ka wisata nang ada di daerah kita. Sakira kada rugi jua tu nah jadi urang Banjar amun suah ka Pasar Terapung.

Ayuha sudah gin ulun bakisahnya. Jangan kada ingat lah amun pian suah ka Pasar Terapung kisahkan di kolom komentar nang ada di bawah nih nah. Lawan jangan kada ingat mengisahkan di blog bubuhan pian jua kisah bajalanan ka pasar tarapungnya. Sambil bajalanan sambil malastariakan wisata nang ada di daerah kita jua bubuhannya ai.


Penulis: Fatimah Aqila (author on www.binianbanjar.com)
Editor: Gita Puteri

10 coment�rios: