ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • [FBB Kolaborasi] Hari Ibu Nasional

    [FBB Kolaborasi] Hari Ibu Nasional


    Halo teman-teman!!! Bagaimana bulan Desember kalian? Semoga menyenangkan ya \^_^/

    Kali ini kita berjumpa lagi di postingan #FBBKolaborasi dengan tema Hari Ibu Nasional yang jatuh pada 22 Desember nanti. 


    Membahas sesuatu terkait sosok seorang ibu memang selalu menarik dan pastinya selalu menyentuh hati. Yuk, mari kita intip apa kata teman-teman dari Female Blogger of Banjarmasin tentang sosok wanita yang luar biasa ini ^_^


    1. Enny Ratnawati on #FBBKolaborasi - CERITA IBU (KU)


    Mbak Enny menulis cerita tentang sosok ibu yang membesarkan sekaligus menginspirasi bagi anak-anaknya. 


    Yuk kunjungi blog Mbak Enny dan temukan inspirasi tersebut. Selamat Hari Ibu untuk "Mama" ^_^


    2. Mia Yunita on Ibu Sesusuan: Keikhlasan Berbagi ASI - #FBBKolaborasi


    Mbak Mia mengucapkan Selamat Hari Ibu untuk kita semua nih. Selamat Hari Ibu juga untuk Mbak Mia.


    Ngomong-ngomong, pernah dengar tentang Ibu Sesusuan? Nah, Mbak Mia menulis tentang itu. 


    Sssssttt, sedikit bocoran dari kita nih, rupanya Mbak Mia mengawali kisahnya dari seekor kucing lo. Nah..penasaran tak? Yuk mari kunjungi blog Mbak Mia untuk mengetahui kisah lengkapnya. 


    Selamat Hari Ibu untuk "Ibu Susu" dan juga, eerrrr..., "Ibu Kucing" ya, *eh*, ^_^


    3. Ira on Mom, Are You Happy? #CharacterThursday #FBBKolaborasi


    Untuk blog kolaborasi bulan ini, Mbak Ira menulis tentang dua karakter ibu dari buku Last Forever dan Ayahku (Bukan Pembohong).


    Memangnya ada apa dengan para ibu fiksi ini ya? Cus, langsung kunjungi blog Mbak Ira.


    Selamat Hari Ibu untuk "Ruruh Rahayu" dan "Ibunya Dam" ^_^


    4. Triyatni Ashari on Menjadi Ibu itu Mudah, Jika ... [#FBBKOLABORASI]


    Di dalam postingannya yang berjudul "Menjadi Ibu itu Mudah, Jika ...", Mbak Triyatini menulis soal struggle seorang Ibu, tentang drama anak yang tidak mau makan, tentang drama suami yang tidak pengertian, dan masih banyak drama lainnya. 


    Nah, silakan kunjungi blog Mbak Triyatni untuk mengetahui cara mengatasi berbagai drama tersebut namun tetap bahagia.


    Selamat Hari Ibu untuk "Ibu", "Ibu Mertua", "Ibu-Ibu di Luar Sana", dan juga "Calon Ibu" ^_^ 


    5. Aswinda Utari on #FBB COLLABORATION: SURAT UNTUK MAMA, MAAFKAN AKU YANG TERLAMBAT REFRAMING


    Tulisan Mbak Aswinda berisi permintaan maaf kepada Ibunya. Maaf karena terlambat memahami kondisi. Maaf karena terlambat berempati. Dengan membaca tulisan Mbak Aswinda, kita bisa mengetahui isi hati seorang anak yang menyesali perbuatannya dan berharap bisa menjadi Ibu yang baik dari memaafkan masa lalunya.

    Yuk, kunjungi blog Mbak Aswinda untuk membaca tulisan lengkapnya. Selamat Hari Ibu untuk "Mama" ^_^


    ***

    Bagaimana teman-teman, kisahnya bikin penasaran kan? Jangan lupa untuk blogwalking ke blog teman-teman FBB yang berpartisipasi supaya mendapat jawabannya. 

    Semoga kita bisa berjumpa kembali di #FBBKolaborasi di tahun yang baru ya. Dadaaaah \^_^/

    ***

    Tulisan ini disusun oleh: Ira (www.irabooklover.com)
    Dan diedit oleh: Utari (www.utarininghadiyati.com

  • Pantun Basa Banjar Gasan Manjaga Warisan Budaya

    Pantun Basa Banjar Gasan Manjaga Warisan Budaya


    Assalamualaikum sabarataan. Alhamdulillah ulun akhirnya berkesempatan manulis lagi disini. Buhan pian penasaran apa yang handak ulun kisahakan kah? Lakasi baca lah.

    Di tulisan ini ulun handak bakisah soal pantun basa Banjar. Buhan pian mungkin sudah tahu, urang Melayu tu kada talapas lawan kabiasaan bapantun. Urang Banjar nang sarumpun lawan Melayu damintu jua, harat-harat baulah pantun. Pantun basa Banjar kada balain pang lawan pantun basa lain. Ada katantuannya jua nang musti diumpati. Mun kada diumpati pantun nang diulah kada baik atawa bisa jua kada kawa disambat pantun.

    Mun kita maulah wadai tu ada tuangannya. Mun maulah baju, ada polanya. Sama haja lawan pantun. Pantun nang baik ada katantuannya, ada tuangan, ada polanya jua, ngini nah:

    1. Pantun nang bagus tu baisian ampat buting baris. Dua baris nang panambaian ngarannya sampiran. Dua baris nang pauncitan ngarannya isi.

    2. Pantun nang bagus tu ada pola bunyinya, atawa pola parsajakannya. Polanya tu: ab-ab.

    3. Pantun banyak macamnya banyak ragamnya mun kita tiring isinya. Nang katuju mamadahi urang, ulah haja pantun nasihat. Nang katuju bagayaan, mahimungi urang, maulah urang takurihing, baik maulah pantun lalucuan. Nang pinda alim, banyak ilmu agama, bagus mun maulah pantun nasihat aatawa pantun agama. Nang pinda katuju cicintaan, ulah pantun urang anum haja atawa pantun parcintaan.

    4. Pantun mun ditiring matan panjang handapnya lain pulang. Ada pantun kilat. Dua baris mayu hudah. Umpamanya ni nah: buah jambu buah sumangka, amun katuju lakasi dibuka.

    Wayahini pantun basa Banjar banyak dipakai bubuhan pajabat di banua kita, bubuhan urang badahi rahatan mambuka atawa manutup pidatu sidin. Pantun dikatujui sabarataan kalangan. Nang tuha nang anum sabarataan katuju mandangarakan urang bapantun. Imbahnya musti haja urang nang mandangar kahimungan lalu baampik badarau sabarataan.

    Cuntuh pantun basa Banjar:

    Manukar tiwadak di pasar kamis
    Pucuk waluh masaki basantan
    Urang tawaduk rancak manangis
    Mainta ampunan kahadirat Tuhan

    Mun pantun nang diulah ni wabilkhusus babasa Banjar, kadalah ngini jadi siasat nang bagus banar gasan manjagai warisan budaya buhan tatuha bahari. Mun kada dijagai bujur-bujur, kalu pina ai budaya bapantun ni hilang, sayangannya kalulah.

    Cara manjaga atawa malastariakannya:
    1. Partandingan maulah pantun basa Banjar
    2. Palajaran pantun basa Banjar di sakulahan dibanyaki
    3. Palajaran pantun mamakai cara dilaguakan atawa dinyanyiakan
    4. Pantun basa Banjar saban kalian buhan pajabat bapidatu atawa bapituah
    5. Pantun basa Banjar disiarakan di radiu atawa di tv
    6. Dll

    Nang paling utama tu, kita badahulu matan diri kita saurang. Mulai damini jua, rancaki maulah pantun, lajari kakanakan kita pantun basa Banjar. Mudahan tajaga budaya kita salawasan. Itu pandapat ulun soal pantun tadi, kayapa pandapat buhan pian sabarataan?

    ***
    Nang manulis: Nailiya Nikmah JKF (www.nailiyanikmah.com)
    Nang ma-edit: Enny Ratnawati (www.ennyratnawati.com) 

  • Cara Ma-ulah Sasirangan Khas Banjar

    Cara Ma-ulah Sasirangan Khas Banjar


    Uyy…. buhannya apa habar buhan pian sabarataan? Mudahan sehat aja barataan lah…Nah ulun di sini handak mainfoakan kaya apa gerang caranya meolah kain sasirangan nang langkar nih. Gasan buhan pian yang balum tahu, kasi baca sampai tuntung lah Cil..Acil.

    Banjar dikenal lawan kain  khasnya, ngarannya “Kain Sasirangan”, kerajinan khas Kalimantan Selatan. Biasanya kainnya ni dipakai gasan ikat kepala, sabuk gasan lakian, lawan selendang gasan binian. Banyak banar motif atau pola gasan si kain ni. Warna-warnanya rancak diambil dari warna alam.

    Cara Ma-ulah  Kain Sasirangan :

    1. Pemulaan banar jangan kada ingat harus ada ba-isi kain putih dulu. Jangan kain motif sudah jadi. Mun nang sudah jadi itu ngarannya lain maulah kain sasirangan lagi tapi maulah baju gasan ka kawinan hahah. Nang bujur, siapkan kain putih sasuai ukuran gasan baju buhan pian. Jenis kainnya ngintu kain kapas (cotton). Mun wayahini sudah kawa banyak pilihan kainnya. Kawa pakai kain santung, kain balacu, kain kaci, kain polyester, kain rayon atawa kain sutera.

    2. Habis tu, baulah pola di kain pakai cetakan nang sudah ada. Motifnya barang pian haja nang mana katuju. Amun ulun katuju motif iris pudak lawan kambang bintang.

    3. Hanyar dijahit jalujur mengikuti pola motif nang sudah pian ulah tadi. Mun buhan pian pernah meolah kain ngini pas jaman sakulah dulu, langsung jahir haja sampai ujung hanyar disisit kancang habis tuh dibuhul ujungnya.

    4. Bila sudah tuntung barataan dijahit, kain nang masih ada bakas kanji dirandam dulu lawan banyu nang dicampur kaporit. Marandamnya samalaman. Esoknya hanyar diangkat Cil lah,  wkwk.  Jangan kalawasan marandamnya, kena kada jadi sasirangan tapi malah jadi mandai, hahaha.

    5. Mewarnai kain biasanya dua kali prosesnya.  Kanapa tadih jadi dua kali? Inya ada urang nang katuju dua warna, habis-am tangalih sadikit. Pamulaan di culup haja habis tuh hanyar nang dicolet tadi. Lawasi-ai dahulu dirandam sambil dikucak-kucak. Jjaman ulun sakulah bahari sawat am bemainan dahulu. Jangan kada ingat basarung tangan lah pian. Banyu warnanya tuh panas Cil ai,  timbul luyuh pian, kapuhunan-am.

    6. Bila sudah tuntung, gana-akan dulu. Habis tu didadai sampai ti-is. Parak karing hanyar dipaculi benang bakas jalujur tadi.

    7. Imbah dipacul banangnya tadi, mulai kalihatan-am sudah motifnya tadi bepola-pola. Habis tu dibasuh, dikucak-kucak sampai barasih. Sampai jernih kadada lagi bakas warnanya.

    8. Habis tu dikaringakan-ai lagi. Tapi dinaung lah nang kada langsung kana sinar matahari supaya taduh.

    9. Habis tu digosok-ai lagi kainnya supaya rapi lawan licin talihat.  Habis tuh kawa dah dijahit handak jadi baju panjang kah, jadi rok kah, atau jadi kerudung sabarataan kawa haja asal cukup kainnya.

    Nah, bisa kalo sudah beulah kain sasirangan sorang ? Kada usah lagi pian nukar, nyata irit biaya rumah tangga Cil ai.

    Salam Enychan.

    ***

    Nang manulis: Enychan (http://www.enychan.com/)
    Nang ma-edit: Ira (https://www.irabooklover.com/)
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin