1. Laporan Pertanggungjawaban Ketua Nama: Ruli Retno Mawarni Jabatan: Ketua 1. Menjalankan tugas secara remote desember-mei, dan secara ...

1. Laporan Pertanggungjawaban Ketua

Nama: Ruli Retno Mawarni
Jabatan: Ketua

1. Menjalankan tugas secara remote desember-mei, dan secara langsung pada juni-juli.
2. Secara keseluruhan, semua divisi berjalan baik dan mengalami peningkatan
3. Total event dan kerjasama brand meningkat dari periode sebelumnya (terlampir)
4. Beberapa divisi dan posisi dirasa kurang pas, namun akan di lakukan perbaikan pada kepengurusan berikutnya.
5. Pemasukan uang kas fbb berasal dari kerjasama event dan donasi tiap member pada job berbayar (data terlampir).
6. Media sosial mengalami peningkatan follower meskipun tidak signifikan. Ditambah dengan blog fbb sebagai branding komunitas, sudah berjalan baik.


2. Laporan Pertanggungjawaban Sekretaris 1

Nama: Aswinda Utari
Posisi:  Sekretaris 1

1. Menuangkan ide pembuatan blog FBB dan turut menjadi pengisi content banjar corner, event, dan collab bulanan.
2. Menulis rangkuman collaboration bulanan di blog fbb dengan label 'blog collab' beserta backlink ke para peserta dari bulan januari, februari, maret, dan april
3. Menulis rangkuman event yang dihadiri oleh FBB di blog fbb dengan label 'event' beserta backlink ke para peserta yang menghadiri event. Event yang telah ditulis diantaranya adalah:
  • FBB 1st Birthday & Gathering With Wardah
  • Event Gosh Birthday Bash
  • Flash Blogging bersama Kominfo
  • Lounching Oppo F5
  • Beauty Influencer With Aishaderm
  • Yoga Festival 2018 bersama Kiranti
  • Hijup Bloggers Meet Up X Softex Daun Sirih
  • Wardah Ramadhan Gathering #SenyumKebaikan
4. Memasukkan tulisan para support web fbb pada label 'banjar corner' dan 'kuliner khas'
5. Menyusun ulang Job Description pengurus FBB



3. Laporan Pertanggungjawaban Sekretaris 2

Nama: Siti Zulaeha
Posisi:  Sekretaris II

1. Ikut menyumbang ide dalam pembuatan dan berjalannya official blog Female Blogger Banjarmasin.
2. Menjadi salah satu pengisi content dengan label 'Banjar Corner' di official blog Female Blogger Banjarmasin.
3. Menulis rangkuman setiap rapat maupun diskusi di Whatsapp Group Female Blogger Banjarmasin.
4. Menyusun ulang peraturan keanggotaan &  rules grup WA Female Blogger Banjarmasin.
5. Menyusun ulang peraturan share link Blog walking (BW) &  Instagram walking (IW).


4. Laporan Pertanggungjawaban Kas

Nama: Fatimah Aqila
Posisi:  Bendahara

- Saldo masuk
Rp. 250.000 (Potongan Fee Oppo)
Rp. 500.000 (HIJUP)
Rp. 30.000 (Sumbangan sukarela)
Total pemasukan = Rp. 780.000
- Saldo keluar
Rp. 125.000 (Pembayaran Domain Blog FBB)
Rp. 100.000 (Pembayaran Logo FBB)
Rp. 134.000 (Kado Mba Dina)
Total Pengeluaran = Rp. 359.000
- Sisa Saldo FBB saat ini : Rp. 421.000



5. Laporan Pertanggungjawaan Pulic Relation 1

Nama: Rima MelatyPosisi:  PR 1

1. Menangani event dari undangan brand Natasha. Namun, Event tersebut tiba-tiba dibatalkan oleh pihak Natasha secara sepihak.
2. Membantu tim sosmed membuat Google Form untuk semua keperluan FBB (Blog collabaration, voting, dll).
3. Supporting email FBB untuk berkomunikasi dengan pihak luar (brand/agency)
4. Memberikan saran dan mengambil keputusan untuk kepentingan FBB.

6. Laporan Pertanggungjawaan Pulic Relation 2

Nama: Antung Apriana
Posisi: PR 2

1. Event HIJUP bersama blogger dan influencer. Sedikit ada masalah saat pengumpulan tulisan lomba dengan blogger non FBB
2. Menangani semua komunikasi FBB dengan brand atau agency dari luar.
3. Menjalin hubungan baik (relasi) untuk FBB kepada agency atau brand.



7. Laporan Pertanggungjawaan Koordinator Sosial Media

Nama: Eca Hairun Nisa
Posisi: Koordinator Sosial Media

1. Memasukkan 9 member baru FBB yaitu Diah, Ira, Lisa, Loly, Sasa, Mia, Nisa, Nope, Rindang .
2. Menjalankan kegiatan Share link Selasa dan Sabtu selama 6 bulan dan patroli.  Menjalankan Instagram Walking selama lebih kurang 3 bulan terakhir.
3. Mendata seluruh member baik baru maupun lama melalui Google Form.
4. Melakukan repost pada postingan member yang tag ke akun FBB dan sesuai kriteria.
5. Mengumumkan beberapa pengumuman penting di grup umum.
6. Melakukan patroli pemasangan logo pada setengah jumlah member FBB.
7. Pelaporan data kepengurusan dan sosial media terakhir:
-Jumlah member per Juli 2018: 29 orang
-Followers IG: 395
-Followers Twitter: 25
-Like Fanspage: 139
-Followers Fanspage: 143



8. Laporan Pertanggungjawaan Koordinator Sosial Media

Nama: Aya Khairiah
Posisi: Anggota Sosial Media

1. Live event dalam kurun waktu 6 bulan dengan rincian sebagai berikut:
  • Hijup x Softex.  (Online)
  •  OPPO (Online)
  • Kampanye Rokok (Offline)
  •  Wardah mothers day (Offline)
  •  FBB berbagi. (Offline)
  •  Kiranti (Beda acara waktu itu)
  •  Wardah ramadhan gathering (Online)
  •  Serempak (KPPPA) ( Offline)
2. Membuka dan menutup Blog collab, mengedit foto yang di kirim oleh member.
3. Melakukan repost event pada akun sosial media FBB.


Sekian laporan kepengurusan ini dibuat sebagai berakhirnya satu periode jabatan.
Terimakasih.

Halooo.. Jumpa lagi dengan event FBB selanjutnya! Event kali ini diadakan tepatnya tanggal 2 Juni 2018. Ada10 member Female Blogger Ban...

Halooo.. Jumpa lagi dengan event FBB selanjutnya!

Event kali ini diadakan tepatnya tanggal 2 Juni 2018. Ada10 member Female Blogger Banjarmasin diundang untuk menghadiri acara Ramadhan gathering bersama Wardah Banjarmasin di Fave Hotel Banjarbaru. Acara ini bertajuk "Wardah Ramadhan Gathering" dengan tema "Senyum Kebaikan". Acara yang diadakan Wardah ini merupakan rangkaian acara gathering yang digelar di beberapa kota besar di Indonesia, bangga dong ya kali ini FBB dapat berpartisipasi untuk kota Banjarmasin. :)


Tidak hanya mengundang blogger, Wardah pun juga turut mengundang selebgram & beauty influencer asal kota Banjarmasin. Acara ini sangat menarik sekali, kami mendapatkan ilmu baru dan banyak bertemu teman-teman baru. Dan hmm.. Kami dapat goodie bag keceh juga. Penasaran seperti apa? Yuk intip tulisan dari para blogger kami yang telah mengulasnya. Sst, kilasan report event ini juga mereka tulis loh. Yuk, klik nama mereka masing-masing dan Anda akan terhubung pada tulisan pada blog mereka. :)
1. Lisa

2. Aya

3. Enni Sadiaty

4. Rima

5. Fatimah

6. Eny Kadinda Aprilya

7. Ruli

8. Loly

9. Gita

10. Winda

11. Dina

Nah, itu dia para blogger cantik yang turut berpartisipasi dalam event ini. Sampai jumpa di event selanjutnya ya...:)

Assalamualaikum, Halo.. berjumpa lagi dengan salah satu event seru yang dihadiri oleh para mem ber FBB. Kali ini Event yang kami hadiri a...

Assalamualaikum, Halo.. berjumpa lagi dengan salah satu event seru yang dihadiri oleh para member FBB. Kali ini Event yang kami hadiri adalah Hijup Bloggers Meet Up X Softex Daun Sirih. Penasaran bagaimana event kali ini? Simak Yuk!

Hampir semua member Female Blogger Of Banjarmasin dapat menghadiri Event Hijup Bloggers Meet Up X Softex Daun Sirih pada tanggal 1 Juni 2018 di Mercure Hotel Banjarmasin. Selain dihadiri oleh 30 blogger, acara ini juga dihadiri oleh 20 influencer. Ah, senang sekali kami rasanya karena dapat bersilaturahmi dengan para blogger dan berkenalan dengan para influencer. Pada event ini kami mendapat berbagai pengetahuan dan pengalaman yang tak terlupakan disana loh.

Sekitar tepat jam 4 sore, acarapun dimulai. Ruang acara yang kami masuki penuh dengan tema putih-hijau disertai dengan deretan dua meja panjang dengan berbagai aksesoris dan goodie bag yang terbungkus rapi dan elegan. Wah, tentu aku senang sekali datang sebagai tamu dan diapresiasi dengan semua hal ini. Nah, kali ini tema yang dibahas oleh para Nara Sumber HijupXSoftex Daun Sirih adalah "Ngobrol Sehat, Bebas Worry". Adapun Nara sumber yang hadir kali ini adalah:

1. Ayu Pratiwi, Runner-Up Putri Indonesia dan Putri Wisata tahun 2009

2. Dr. Bram Pradipta, SpOg (Spesialis Obstetri Ginekologi)

3. Mbak Anastasia Erika (Brand Manager PT Softex Indonesia)

Para Member FBB kali ini menulis tentang pengalamannya mengikuti Event ini di blognya masing-masing. Kalian bisa baca tulisan mereka dibawah ini ya, silahkan klik di masing-masing nama dan akan terhubung ke artikel pada blog mereka.


1. Diah

2. Enni Sadiaty

3. Lyla Sabine

4. Yulini fahdina

5. Nailiya Nikmah

6. Ruli


7. Mia

8. Rindang

9. Antung

10. Loly Norsandi

11. Fatimah

12. Eny Kadinda Aprilya

13. Winda

14. Sri wahyuni

15. Khairunnisa

16. Rima

17. Nopeanti F

18. Aya





Nah, itu dia 18 member FBB yang telah menghadiri dan menulis tentang event kali ini. Yuk, Kepoin tulisan mereka. Sampai jumpa lagi di event FBB yang selanjutnya. :)

Siapa yang tak kenal dengan olah raga yang bernama Yoga? Ya, kali ini Yoga Festival 201 8 diadakan di Swiss Bell Hotel pada tanggal 20 ...




Siapa yang tak kenal dengan olah raga yang bernama Yoga? Ya, kali ini Yoga Festival 2018 diadakan di Swiss Bell Hotel pada tanggal 20 April 2018. Kali ini, sembilan member FBB turut hadir disana loh. Acara ini sangat seru dan menambah pengetahuan tentang pentingnya Yoga saat menstruasi. Acara yang salah satunya disponsori oleh Kiranti ini dimulai dari jam 4 sore hingga jam 10 malam.

Salah satu member FBB juga mengikuti Yoga loh, nah sisanya asyik meliput kegiatan ini. Mau tau cerita mereka tentang event ini? Yuk, Intip ceritanya di Blog mereka dibawah ini

1. Rima: Yoga Saat Menstruasi Bersama Kiranti

2.Enni Sadiaty: Tetap Cantik dan Sehat dengan Yoga Bersama Kiranti

3. Fatimah: Yoga Festival 2018: Semangat Beraksi bersama Kiranti

4. Eny Kadinda: Rahasia dibalik Festival Yoga 2018 bersama Kiranti

5. Diah: Sehat bersama Kiranti di Yoga Festival 2018 bersama Kiranti

6. Winda: Tips Sehat Saat Menstruasi dan Kilasan Acara Yoga Festival 2018


7. Rindang: Yoga Festival 2018 bersama Kiranti

8. Antung: Yoga Festival 2018

9. Pita: Keseruan Yoga Festival Banjarmasin 2018


Nah, itu dia tulisan dari Event menyenangkan di Yoga Festival 2018 dari para member FBB, nantikan event FBB yang berikutnya ya!

Ada pasangan dari Soto Banjar nang pina jarang dibahas tapi sabujurnya tamasuk sabagai masakan khas Banjar jua dikatujui banyak urang. Di b...

Ada pasangan dari Soto Banjar nang pina jarang dibahas tapi sabujurnya tamasuk sabagai masakan khas Banjar jua dikatujui banyak urang. Di banua kita ini bila ada Soto Banjar maka kada langkap amun kadida sate. Kada afdhol buhannya ae amun makan soto kadida satenya. Bararti amun ada Soto Banjar ada jua Sate Banjar.
Amun makan satenya haja bulihlah?? Bulih banaar! Tapi supaya ada kawannya, biasanya katupat dihiris halus-halus gasan kawan makan sate.
Adakah bidanya antara Sate Banjar wan sate matan daerah lain? Nah, ulun di sini manulisakan napa-napa nang khas dari Sate Banjar.

Nang khas dari Sate Banjar biasanya diulah dari hirisan daging, kulimbit, tulangan, hati-ampadal dari ayam. Ada jua nang maulah satenya dari daging sapi jua menjangan. Tapi nang rancak diulah biasanya dari ayam.
Kekhasan bumbu gasan daging sate sebelum dibanam yaitu selain kecap & bumbu dasar jua ditambahi saus tomat. Jangan heran amun malihat sate nang dibanam pina bawarna habang. Nitu karena warna saus tomat.
Imbah sate tuntung dibanam, biasanya dihidangakan wan bumbu saus kacang & kecap manis gasan dicacapakan. Amun handak padas tinggal tambahi sambal lumbuk habang.
Ubuuuy nyaman tu pang!!


Penulis: Mia Yunita

Assalamu'alaikum Hallooo.... Pada Blog collaboration bulan april kali ini, para member FBB sepakat untuk mengangkat tema '...



Assalamu'alaikum
Hallooo....

Pada Blog collaboration bulan april kali ini, para member FBB sepakat untuk mengangkat tema 'Hari Bumi Internasional' untuk tulisan mereka. Ya, sudah tau bukan kalau tanggal 22 April diperingati sebagai Hari Bumi? Para Blogger dari berbagai niche di FBB juga turut bersemangat loh untuk merayakan Hari Bumi dengan versi tulisan mereka sendiri. Penasaran siapa saja yang ikut?

Ini dia Para Member FBB yang turut berpartisipasi dalam blog collab kali ini:

1. Leha
Blogger Mom yang satu ini menulis berbagai tips seputar kehidupannya sehari-hari bersama anaknya dalam menjaga lingkungannya. Baginya hal itu adalah hal kecil untuk berpartisipasi dalam merayakan hari bumi internasional. Bagaimana sih caranya? Yuk, kepoin caranya disini.

2. Rindang
Bagi Rindang bulan April itu spesial, karena selain Hari Kartini bulan April juga memiliki peringatan hari lain berskala internasional yaitu Hari Bumi yang jatuh pada tanggal 22 April. Rindang membahas beberapa kejadian fenomenal yang berhubungan dengan lingkungan akan untuk memperingati Hari Bumi tahun 2018 ini. Penasaran seperti apa? Yuk, baca tulisannya disini.


3. Nailiya
Bertepatan dengan hari Bumi, Ibu Dosen yang satu ini membaca dan menganalisis novel terbaru Dee Lestari yang berjudul Aroma Karsa. Dengan pendekatan ekologi feminisme, Nailiya menemukan sesuatu tentang bumi dan kekuasaan perempuan dalam novel tersebut. Wah, penasaran bukan seperti apa? Yuk, baca analisisnya disini.

4. Winda
Kali ini, Blogger Mom yang mengaku tertarik dengan ilmu parenting ini ingin sharing tentang buku-buku sederhana yang telah membuat anaknya mulai mengenal bumi dan peduli dengan lingkungannya. Baginya, mengenalkan anak kepada buku adalah salah satu cara untuk awal membuka wawasan anak untuk peduli pada Bumi. Nah, Penasaran buku seperti apa? Yuk, baca tulisannya disini.


5. Fatimah
Fatimah yang merupakan travel blogger juga turut serta meramaikan blog collab kali ini loh. Kalian mengaku mencintai bumi? Sudahkah melakukan hal kecil untuk menjaga bumi? Yuk intip hal-hal kecil apa saja yang bisa kita lakukan untuk lebih mencintai bumi di hari Bumi di tulisan Fatimah kali ini disini.


6. Aya
Beauty Blogger yang satu ini memilih beberapa manfaat dari tanaman yang ada di bumi untuk kecantikan nya. Kepo? Yuk mampir disini.

Nah, Itu dia ringkasan dari blog collab bulan April dengan tema 'Hari Bumi Internasional'. Sampai jumpa di Blog Collaboration Bulan Mei ya..




Urang Kalimantan Salatan atawa “urang banua” liwar baimannya. Urang banua, tuha-anum pada-padanya taat wan agama (Islam). Tumatan hal...



Urang Kalimantan Salatan atawa “urang banua” liwar baimannya. Urang banua, tuha-anum pada-padanya taat wan agama (Islam). Tumatan halus kakanakan di banua hudah dilajari sambahyang wan mangaji. Kakanakan dilajari mangaji di rumah atawa mangaji di langgar, masigit wan wadah-wadah balajaran mangaji gasan kakanak.

Wayah 90-an rami kakanak mangaji di Taman Pendidikan Alquran (TPA). Nginih pang pas rahat musimnya balajaran mangaji mamakai buku Iqra nang hampai jilid anam (Alfaatihah nah gasan nang maulah/manamuakan mudil balajar mambaca Alquran mituda Iqra). Mun mudil mituda mangaji, wahini hibak banar. Salain pada Iqra ada lagi nang ngarannya mituda Ummi, mituda Wafa, wan mituda Tilawati. Bisa ada lagi mituda lain nang balum ulun sambat.

Sabujurannya, nang panambaian, (artinya sabaluman mudil iqra) bahari kakanak di banua kita balajar Alquran pakai mudil alif-alifan. Kitabnya bahari tu digalari buku alifan.
Kaya ngini mudil balajar mangajinya bahari:

Alif di atas a, alif bawah i, alif dapan u, dibaca a-i-u. Alif dua di atas an, alif dua di bawah in, alif dua dapan un, dibaca an-in-un.

Nang takurihing mambaca baarti bahari bahagia banar hidup pian. Bujur kada?

Imbah tuntung buku alifan atawa imbah tuntung Iqra jilid anam balalu nahap kawa mambaca kitab nang suci Alquranulkarim. Sabaluman hibak cungul wadah-wadah sakulah mangaji atawa TPA, kabiasaannya ada jua nang balajaran di rumah haja, apalagi mun babinian, nang kuitan baduhara mandatangakan guru mangaji ka rumah. Nang baduhara mandatangakan guru mangaji ka rumah nih tagasnya bapicik tu pang tajuwidnya. Dijagai bahimat ulih paguruan mambaca ayat par ayat. Ada jua nang hampai balajar mangaji balagu. Lamun ada kakanak nang pinda pangulir mangaji dibisai-akan hidin. Dipusut-pusut hidin sambil dibabacaakan du’a panarang hati. Nangkayapa haja caranya tu, sananakalnya kakanak ngintuh paribasanya mun gurunya tugul mahadapi kalalawasan imbahnya himung haja kakanaknya balajar. Tang mancararat haja tu mambaca ayat.

Ungah tupang nang kuitan mandangar anaknya hudah bisaan mambaca huruf hijaiyah wan lancar mambaca ayat-ayat Quran. Kada karasaan ayat par ayat, sajuz, dua juz, tang tuntung ha 30 juz. Imbah tuntung mangaji sabiji Quran atawa 30 Juz, nang kuitan liwar kahimungan banar pulang anaknya khatam mangaji. Tanda kasukaan wan kasyukuran kaanu Allah Taala, sudah jadi adat nang digawi matan bahari, di banua ni maulah acara. Kabiasaanya nang kuitan di banua kita ni maada-akan acara nang ngarannya acara batamat Quran atawa khataman Alquran imbah anaknya khatam mambaca 30 juz.

Acara batamat Quran atawa khataman ngintuh diada-akan banuansa kaislaman banar dicampur adat banua. Mun nang kaya rajin-rajin tu acaranya cukup haja hudah munnya manyaru tatangga, kula-kula parak, kakawalan si galuh atawa si anang nang hudah tamat mangaji tadi. Kada katinggalan guru mangajinya. Ujar urang bahari, mun sakali batamat mangaji tu dapat sabuting kapal gasan mambawa ka surga. Kaparcayaan urang bahari haja, asa kadida pang hadisnya. Simbul maknanya haja kalu lah, kamungkinan urang nang hudah tamat mangaji Alquran sabijian tu kada lain pang artinya sama haja hudah lawan baisi paduman hidup langkap sampura, nang kawa manyalamatakan diri dunia akhirat. Wan jua, tatunjuk nang dipakai hagan mangaji ujar di akhirat cagaran manjadi saksi di hadapan Allah taala, mambila-akan nang mamakainya tadih, mamadahakan inya rajin mangaji waktu di dunia.

Perosesinya kaya apa?

Kakanak nang batamat dibajui baju muslim. Mun babiniannya imbah babaju nang manutup aurat simpun, luarannya dipakai-akan baju kurung basisit kainnya manarawang baburdir. Di kupala dipasangi bulang nang kaya urang banua imbah datang haji. Babupur, baharum saikit. Di higa inya baduduk, saikung mamingkuti payung kambang nang tingkatannya targantung kamampuan kuitan manampah-akan. Harum kambang macam-macam kambang mandingur-dingur sabuahan rumah tikas ka hati nang manyaru. Di tatangahan urang badudukan, di hadapan nang batamat, bajijir lakatan putih nang banyiur bagula habang. Kada katinggalan hintalu bajarang nang dihias macam-macam warna kasumba (mun nang uma rajinan mawarnai). Ngintu pang nang wajibnya. Bulih haja ditatambahi wan wadai nang lain. Di banua ni labih pada ampat puluh satu macam wadai tagasnya (dudi acil mangisahakan wawadaian ngini lah, hadangi ha kisahnya di blog fbb nginih). Nang mamakan hintalu batamat ni ujar kaparcayaan nang tutuha bahari cagaran bulat, pisit, tarang hatinya wan kawa jua lancar mangaji, balalu dudinya nang mamakan hintalu batamat tagasnya kawa jua manamat-akan Quran nang kaya nang batamat arian ngintu.

Arian batamat tu, imbah acara dimulai-akan ulih nang tatuha sapapatah kata pambuka, lalu nang batamat mambaca-akan surah-surah handap nang ada di juz 30 dijagai ulih paguruannya. Digup-digup hara ha nang kuitan wan nang batamat tadi, mambaca didangarakan urang banyak. Mudilnyatu kikira falsafahnya, arian batamat tu lambang atawa simbul sabagai bagai ari pangujian. Lulus kah kada kah, tar-uji bagus kah kada kah. Wan jua umpama simbul ari paampihan nang guru manjagai sabalum dilapas mambaca saurang sapanjang umur dudinya. Surah nang dibaca matan Ad-Dhuha hampai pahabisannya An-Naas. Taradisinya, pabilanya tikas ayat pahabisan barataan nang hadir umpat mambaca jua banyaring. Lawannya pulang, tabilanya imbah sabuting, imbah ayat pahabisan tadih, balalu badarau nang hadir mambaca-akan “Laa illahailallahu...allahuakbar”. Nah, saban-saban imbah sabuting surah kaya ngintu tarus. Hampai tuntung An-Naas, balalu paguruan mambaca-akan du’a batamat nang ada dalam Alquran. Imbahnya, nang batamat tadi mambaca pulang Alquran baasa ka surah Alfatihah hampai babarapa ayat surah nang kadua. Nginih maknanya supaya kada baampih mangaji Alquran, batarus basambung kada baampihan salama hayat. Jadi, batamat tu kada pang artinya balalu ampih mangaji.

Imbah taradisi batamat ni masuk parugram dinas pandidikan di banua, saban handak balulusan sakulah, ada haja acara batamat atawa khataman massal di sakulahan. Imbahanu dinas atawa pimda jua nang maulahakan acaranya. 2018 nginih, hahanyaran tadi acaranya di masigit pangganalnya di banua, masigit Raya Sabilal Muhtadin. Nang batamat diulahakan surat panghargaan, sartifikat tandanya hudah tamat mangaji. Di sakulahan-sakulahan ada haja jua nang maada-akan acara batamat. Kaya di SDN Sungai Miai 7 Banjarmasin, Jumahat sumalam bubuhannya baacaraan batamat massal salajur bamijratan di sakulahan. 66 ikung kakanak kalas 6 nang batamat. Kabalujuran, acil bisi dangsanak nang wahini lagi maitihi bahimat parihal batamat nginih. Inya sakulah duktur, maangkat sual batamat nginih pang disartasinya. Penalitian han, pahamai kalu lah buhan pian barataan.


Pian Tahulah?
Teradisi batamat Quran nang  dikisahakan hintadi, di banua kita dilakunakan jua ulih urang nang cagaran kawin atawa banikahan. Titiga hari sabaluman acara bakawinana atawa banikahan, pangantin di banua batamat Alquran badahulu. Sama kaya hintadi parusisnya. Kalangkapannya sama haja jua. Payung kambang, kambang rampai, lakatan banyiur wan hintalu bajarang. Tagal, pangantin ngarannya, riasannya dibabanyaki pada hintadi. Kuku dipacari, kulit tangan diukir-ukir wan hina. Baju tagirap pada kakanakan. Mamancar kababungasan napang kabiasaannya awak pangantin mancarunung putih kuning parak arinya tu. Wan jua harumnya liwar ulihnya inya bakas bapingit batimung, balumur wadak, baharum balulur sagala macam rarampah. Awaknya hibak balilit kambang malati.

Nang rami, taradisi batamat Alquran bahari ni ngini nah buhannya. Bahari tu, ada teradisi khusus nang dilakunakan tikas surah Al-Fiil. Mun adat bahari, intangan surah nginih, saikung kula nang batamat, baranghaja umanya kah, dingsanaknya kah, paacilan kah, mahamburakan kambang rampai dalam wadah nang bacampur gula batu, duit pacah sakadarnya. Baparabut nang hadir manangkapi. Ujar, han ujar jua pang lah. Parcaya kada-kada, tasarah pian haja, mun ujar urang bahari, mun mandapat tatimbaian nang diparabutakan hintadi tu cagaran kaya nang batamat jua. Lancar mangaji, tarang hati, wan jua...lakas balaki (hancap tatamu jodoh buhannya ai).

Han, tikas sini haja dulu lah kisah ulun. Dudi ulun bakisah nang lain pulang nang ada di banua kita. Mudahan buhan pian lakas tatamu jodoh, ih..tasalah sambat. Maksud ulun, mudahan kita sabaraataan nang baagama Islam, lancar mangaji, tamat mangaji, wan kawa maamalakan nang dikaji jua. Baiman, bauntung, batuah, salamat dunia akhirat, mati masuk surga, iya kah?



Penulis: Nailiya Nikmah