ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • Ipau, Wadai Banjar nang Unik

    Ipau, Wadai Banjar nang Unik


    Ipau

    Assalamualaikum sanak ulun. Apa kabar dangsanak seberataan? Hari ini lun handak menulisakan sebuah wadai khas Ramadhan yang unik. Kenapa nah ulun sambat unik? Asbab kada semuaan urang Banjar tau lawan wadai ngini. Unik karena rasanya kada manis kaya wadai Ramadhan biasanya. Rasanya ni gurih, asin.

    Iyaaa, bujuy anaay... Eh, bujur banar. Ipau ngarannya. Han, suah lah pian mendangarnya? Memakannya? Suah lah? Amun balum suah, kadada salahnya membaca lagi ke bawah. Ay, supan mun sampai kada tau wadai khas Banjar, ya kalo?

    Ipauuu...

    Ipauuuu...

    Ipau. Iya, ipau. Kada salah ngarannya, dasar ipau. Aneh pank sebujurnya, asaan ngaran acil-acil, hahaha.

    Baca jua : Wadai Banjar Apam Surabi dan Lupis





    Ipau ngini wadai khas Banjar nang rasanya masin, bentuknya tu belapis-lapis, setiap lapisannya tu ada isiannya; tumisan wortel, kentang, daging, lawan intalu bejarang nang dihiris. Lalu dikuahi santan kental lawan diandaki bawang goreng.

    Ulun rajin beulah ini bila laki ulun handak. Sidin ketuju makanan masin daripada yg manis, minuman gin kada ketuju yang manis. Asbab bininya sudah cukup manis jar jadi kada perlu tambahan dari luar.

    Hahahaha 😝

    OOT banar nih, ayujaa minta maaf nah 😁.

    Oya, jar ulun tadi kada semuaan lo urang Banjar tau ipau nih. Beberapa kali ulun suah tetamu urang Banjar dan ulun takuni "Tau ipau lah pian?", nah muha sidin menjawab tu kaya aneh lawan nama wadainya, "Ipau? Wadai ipau? Asa hanyar mendengar nah? Kayapa garang wadainya?"

    Han lo, padahal umurnya nyata lebih tuha sidin pada ulun. Jadi, wadai ipau ini unik jar ulun tadi. Sudahnya ngarannya unik, kada seberataan urang Banjar tahu, rasanya pun masin di antara wadai Banjar yang terkenal manis wan liwar manis.

    Ipau ni mun dijadiakan makanan pembuka puasa siap-siap kekanyangan pian. Hahaha... Karena sekali tegigit rasa handak tarus. Padahal karbo dan proteinnya tinggi banar. Ulun mun sudah temakan ipau ni kada sanggup lagi memasukkan nasi. Hibak Kaka ay 😭

    Baca jua : 8 Macam Wadai Banjar






    Nah, menulisakan ipau haja nih pina musti?

    Ay, kada laaah.... Ulun bisa jua menulis resepnya. Cuma kepanjangan kaina tulisannya. Ulun sudah menulisakan di blog di www.latifika.com. Kekawanan ulun membaca resep tu langsung baliuran amun nang pintar bemasak langsung baulah jar. Hihihi....

    Sekian dulu lah perkenalan lawan ipau. Mudahan kena ulun kawa bebagi kesah lagi di sini :)

    Kontributor: Latifika (www.latifika.com)
  • Raminya Kisah Si Palui

    Raminya Kisah Si Palui



    Assalamu'alaikum dangsanak sebarataan. Hari ini ulun handak bakisah tentang Si Palui nah. Tahulah buhan pian lawan si Palui ni? Wayah masih sakulah SD ulun katuju banar mambacai kuran nang top di Banjarmasin ninih. Nang dibaca biasanya iklan-iklan jua kisah Si Palui. Parasaku ti, kisah Si Palui ninih lucu banar.

    Sakalinya sampai ulun sudah baanakan bujang, kisah Si Palui tatap ada di kuran Banjarmasin Post. Amun bahari kisah nitu kawa dibaca di kuran nitu haja. Wahini bah, jangan dikisah lagi, sudah ada nang kawa dibaca di hape kita. Jar urang tu, virsi online. Han, canggih babanaran!

    Di Instagram gin ada jua sakalinya, tapi kisah bagambar alias komik.

    Hau, kaya apa tadih amun handak mambaca nang virsi online? Nah, ambil dulu hape pian nang android lah, nang bamerek ‘buah apel bakas diigut’ bisa jua. Ingatakan jua, harus kawa tasambung ka internet, hehehe. Sudah? Sudah? Sudah? Amun sudah, nah buka haja ‘google’ mbah tu katik ‘kisah si palui’. Tatamu tu kaina.

    Cuntuh lah, sabuting nah ulun ambil dari situs http://banjarmasin.tribunnews.com/2018/04/25/si-palui-manyasahi-pesawat





    Akhirnya Palui jadi maantar urang nitu ka bandara. Entah kenapakah, karana ban mutur nitu ampat bigi, ada sabuting miris manggasut pas di burung lapas subalah Binuang situ.

    ”Nah ban balakang kimpis iya am?” Palui pucat.

    “Aduuh Lui, maka kami handak lakas, suasananya sunyi banar, malam kadap lagi nah,” ujar Garbus manggarunum.

    “Ban sirap kada mambawa maklum kada biasa lagi kamirisan ban pang salama ni,” ujar Palui pina pusang.

    “Inya kami balima Lui ai, panarbangan jam lima subuh, bila lewat pada nitu tiket kami hangus, tabakar,” sungut panumpang lainnya.

    “Astagfirullah hal azim, kada sanggup lagi aku nah, jadi supir travel manyasahi pesawat nang handak tarabang, panumpang komplin minta ganti harga tiket urang balima kali 600 ribu, ubui,” Palui pucat muhanya.





    Dalam kisah Si Palui, biasanya dikisahakan kisah sahari-hari dalam kahidupan Si Palui – nang tantunya kada hidup saurangan. Biasanya dikisahakan Palui ni sudah babini. Kakawanannya ada nang bangaran Garbus wan Tulamak.

    Jadi, amun bisian kawan nang kada tapi bisa Bahasa Banjar, bagus banar kisah lucu Si Palui ini dijadiakan bacaan gasan kawan pian nitu. Suruh baca basuara, sekira tabiasa maucapakan kalimat-kalimat dalam Bahasa Banjar. Jadi sabujurnya, kisah handap babahasa Banjar nang mangisahakan Si Palui ini sabujurnya kada gasan balulucuan haja tapi jua kawa sabagai ‘alat’ gasan balajar Bahasa Banjar.

    Nah, amun buhan pian pang rancaklah membaca kisah si Palui ni? 



    Kontributor : Mia Yunita (https://www.ummvc.com/)
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin