ABOUT US

Kami adalah komunitas Narablog perempuan terbesar di Kalimantan Selatan

OUR TEAM

PENGURUS TAHUN 2020

  • Putri A. Santoso (Putri)

    Ketua Komunitas

    I long for the raised voice, the howl of rage or love.

  • Anis Winda (Niswin)

    Admin Sosial Media

    Contented with little, yet wishing for much more.

  • Triyatni Ashari (Tri)

    HR and Blog

    If anything is worth doing, it's worth overdoing.

OUR SKILLS

We pride ourselves with strong, flexible and top notch skills.

Marketing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

Content Writing

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

SEO Article

Development 90%
Design 80%
Marketing 70%

ACHIEVEMENTS

We help our clients integrate, analyze, and use their data to improve their business.

150

GREAT PROJECTS WITH BRAND

300

MEMBERS

124000

TOTAL MEMBERS FOLLOWERS

STRATEGY & CREATIVITY

Innovation distinguishes between a leader and a follower.

BLOG ARTICLES

We pride ourselves on bringing a fresh perspective and effective marketing to each project.

  • [FBBKolaborasi] Hari Kemerdekaan

    [FBBKolaborasi] Hari Kemerdekaan




    Assalamu'alaikum teman-teman sekalian..

    Bagi bangsa Indonesia, bulan Agustus merupakan bulan yang istimewa karena di bulan tersebut kita memperingati hari Kemerdekaan negara kita tercinta ini. Nah, tak ingin ketinggalan, para member FBB juga mengangkat Kemerdekaan ini menjadi tema Blog Collab untuk bulan Agustus. Yuk kita intip apa saja makna kemerdekaan bagi member FBB. 

    1. Eca
    Di bulan kemerdekaan bangsa kita Eca mengajak kita bersama-sama bertekad untuk memerdekakan diri kita sendiri. Karena untuk bisa jadi warga negara yang merdeka, kita harus terlebih dahulu merdeka dengan hidup kita sendiri! Bagaimana caranya? Eca sudah menuliskannya untuk kalian di dalam tulisannya 5 Tanda Kalau Kita Belum Mendapat Kemerdekaan Sepenuhnya 

    2. Loly 
    Hampir mirip dengan yang dituliskan Eca, Loly, anggota FBB yang memilih menjadi moslem lifestyle blogger ini memaknai kemerdekaan sebagai usaha untuk melawan badai pikiran sendiri. Bagaimana perjuangan mengendalilan diri agar tiap langkah yang kita ambil tak akan menyeret kita ke neraka kelak, tapi justru menjadi pemberat amal kebaikan. Yang ingin belajar bagimana membuat pola reframing melawan badai pikiran sendiri silakan masuk ke postingannya yang berjudul Merdeka Itu Menang Melawan Badai Fikiran


    3. Enny
    Beauty blogger FBB satu ini kali ini mengkritisi fakta negeri yang katanya sudah 73 tahun merdeka. Indonesia nyatanya masih bermasalah di bidang hukum di mana banyak kasus tajam ke bawah tumpul ke atas. Enni tetap berharap akan banyak anak Indonesia yang berpendidikan tinggi dan berwawasan luas yang akan memperjuangkan kemerdekaan negeri ini yang sebenarnya. Baca tulisan lengkapnya yang berjudul Serangkai Makna Kemerdekaan untuk Sang Pengenyam Pendidikan

    4. Rindang
    Blog collab dengan tema kemerdekaan kali ini dipilih Rindang dengan menyoroti 2 masalah kebebasan manusia yang saling berlawanan seperti sisi-sisi mata uang, life freedom dan financial freedom yang kebanyakan faktanya tidak bisa berbarengan. Orang yang biasanya memiliki life freedom biasanya tidak memiliki financial freedom dan sebaliknya. Nah, di kali ini Rindang akan membagikan tips buat kita bagaimana cara mendapatkan life dan financial freedom secara menyeluruh.

    5. Nisa
    Bagi member baru di FBB, ini adalah blog collab pertamanya. Dengan tema kemerdekaan Nisa mengajak kita flashback bagaimana dulu sejarah telah menorehkan perjuangan pemimpin negeri ini keluar dari arogansi penjajah. Tapi, sayangnya setelah 73 tahun berlalu memang belum merdeka sepenuhnya karena kita masih "terjajah" di berbagai bidang krusial seperti pendidikan, kesehatan, dan kehidupan sosial. Jadi dalam tulisannya Nisa membahas tentang Makna Kemerdekaan Dilihat dari Berbagai Aspek Kehidupan.

    6. Aya
    Tulisan yang paling berbeda dari tulisan member yang lain dibuat oleh Aya. Di sini Aya membicarakan kemerdekaan ala remaja single yang masih bebas tanpa "beban", yaitu berkumpul dan bersilaturahim dengan teman-teman gank SMA nya. Simple ya...

    Itu dia rangkuman dari tulisan peserta Blog Collab bulan Agustus. Sampai jumpa di blog Collab selanjutnya :)


  • Mengenal Keluhuran Adat Bekawinan Urang Banjar

    Mengenal Keluhuran Adat Bekawinan Urang Banjar


    Sumber : kawangyoedha.blogspot.com/



    Assalamu’alaikum dingsanak, apa dihabar? Lawas banar kada betamuan di Banjar Corner lah. Kali ini ulun handak mangisahakan bakawinan ala urang kami. Pas kalo lah momennya banyak nang bakawinan habis hari raya haji ne.

    Bakawinan adat Banjar ni liwar kantalnya lawan unsur Islam. Lakian lawan biniannya kada bulih lagi baparakan. Jadi, bahari kadada tu pang istilah bapacaran, dijaga bujur. Ulun himung banar mun disuruh mangisahakan adat bakawinan Banjar ni. Mambayangakan pargaulan lakian lawan binian urang bahari nang masih sopan lawan tarjaga.

    Jadi, ini urutan-urutannya lah wahai galuh wan nanang Banjar nang langkar

    1.    Basasuluh

    Pertama, basasuluh, diambil dari kata “suluh” nang artinya lampu. Makna sabujurnya adalah mancari tahu perihal gadis nang dihandaki buhan bujangnya sakira labih tarang wan jelas. Basasuluh ini dilakukan dengan batatakun lawan urang-urang sakitarnya atau kakawanan gadisnya atau boleh jua inya mangamati langsung matan jauh nang kayapa kasaharian gadisnya. Bila palihatannya pina cucuk haja lawan hati wan matanya, lawan balum dilamar urang badahulu, maka kawa lanjut mandatangi si gadis. Ka mana? Ka rumahnya pang, ka mana lagi? Amun jantan, datangi abahnya. Ya kalo? 😂

    2.    Badatang

    Imbah dirasa pas sabarataan maka giliran lakiannya nang badatang. Badatang di sini salajur malamar atawa maikat sang gadis. Biasanya nang lakian dikawani kuitan atau tetuha di kaluarganya. Lanjut atau kadanya tasarah gadisnya ay lagi. Tantu pihak biniannya jua mancari tahu siapa calun pawarangannya. Bilanya sama pada cucuk maka buhannya lanjut ka tahap kaluarga besar.

    3.    Bapapayuan

    Ini acara gasan manantuakan tanggal tahapan selanjutnya. Mulai maatar patalian sampai acara bakawinannya, sakaligus acara sambat-manyambat jujuran wan patalian. Mun dalam Islam ngarannya mahar. Nah, mun dalam syariah Islam tu jar binian nang baik ialah nang mamparmudah mahar, lain nang paling ganal maharnya.  Sayangnya wahini justru balarang-larangan jujuran.

    4.    Maantar patalian

    Maantar patalian ini biasanya dalam bentuk acara nang labih rasmi lagi. Kerabat kaluarga pihak lakian mandatangi rumah pihak binian sambil mambawa jujuran wan patalian nang sudah disepakati sebelumnya. Beberapa orang ada nang manyatuakan acara ini lawan akad nikah. Patalian nang dibawa biasanya berupa parlangkapan gadis dari hujung rambut sampai hujung batis; mukena, sajadah, pakaian luar dan dalam, tas, sapatu, sandal, makeup, kaparluan mandi, kadang ada jua nang ditambahi parhiasan.

    5.    Makhatamkan Quran

    Kada kawa dipungkiri lagi bahwa unsur Islam melekat banar dalam kehidupan sehari-hari suku Banjar. Maka, dalam tradisi bakawinan jua ada disisipi kagiatan ubudiyah. Makhatamkan Quran ini jua sebagai pembuktian bahwa gadis nang handak dijadikan bini kawa mangaji, syukur-syukur jua mun kawa belagu. Karena kayapa pun bungasnya binian tu tatap wajib bisa mangaji oleh sebab inya madrasatul ula di rumah, pendidik awal kanakan kena. Jadi, bilanya mangaji haja kawa, urusan agama nang lain kawa jua diharapakan.

    6.    Bapingit wan bakasai

    Bapingit artinya badiam di rumah pas parak-parak hari H-nya. Urang bahari parcaya bahwa gadis bujang nang handak kawin baunya harum, maulah urang di alam lain tarpikat dan hujungannya maulah masalah. Di luar mitos nang berkembang, satuju atau kada, bapingit ini tujuannya baik, sakira calon kada talalu haur wan uyuh. Kaina timbul garing pas acara puncaknya. Hehe

    Bakasai artinya mambarasihi awak. Biasanya calun pangantin baluluran saban hari pas parak-parak acara puncaknya. Selain bakasai jua biasanya beimbai lawan batimung alias mauapkan awak pakai rempah pengharum. Tujuannya gasan mangurangi banar si paluh sakira pas acara bakawinannya kada tapi bapaluhan lawan jua awak jadi harum.

    Bakasai lawan batimung ni selain maulah awak makin barasih, cerah wan harum gasan acara, jua gasan manyambut suami di malam pertama dengan tampilan nang sempurna *eaaaaaaa *nang jomlo awas baper :p

    7.    Badudus

    Badudus alias bamandi-mandi ni dilakukan dalam rangka pananda si gadis bujang ini sudah handak malewati masa remajanya dan handak basiap ka tahapan hidup nang labih serius. Tapi, gasan sebagian orang meanggap acara ini kada talalu bamakna, jadi banyak jua nang kada melakukan dengan bamacam alasan.

    8.    Bainai

    Bainai atau bapacar adalah mamakai pacar alias pawarna kuku supaya kuku kada pucat bila basanding lawan muha nang full makeup kena.

    9.    Bakawinan

    Imbah prosesi matan awal digawi, akhirnya sampai jua si calun pangantin ka acara puncaknya. Jadi raja-ratu sahari dengan tampilan prima. Jadi pusat perhatian seluruh undangan. Hari itu adalah salah satu hari nang paling diingat dalam sejarah kehidupannya.

    Biasanya acara bakawinan urang Banjar ni kada lawas, imbah Zuhur gin sudah mulai bebongkar tenda. Kada kaya urang Jawa nang bisa sampai malam bahkan dini hari, apalagi kaya pejabat nang bisa sampai 7 hari 😂😂😂.

    Naaah, itulah tadi uraian prosesi adat bakawinan ala urang Banjar. Sayangnya makin hari makin ditinggalkan apalagi nang proses basasuluh wan bakhatam Quran. Tapi ulun tatap baharap adat Banjar tatap lestari karena di dalamnya kental dengan pembelajaran Islami. Haan buhan nang jomlo, sudah paham kalo lah? Mudahan disegerakan jodohnya, nang baik agamanya, nang baik akhlaknya. Aamiin.


    Kontributor : Latifika Sumanti (www.fika-su.com)
    Editor : Gita Puteri Yani (www.jurnalgita.com)
  • WHAT WE DO

    Untuk job komunitas, kami telah bekerjasama dengan puluhan brand dalam 4 tahun terakhir. Juga berbagi agenda-agenda lainnya. Tidak termasuk dengan pengalaman kerjasama individu sebagai member

    CONTACT US

    For enquiries you can contact us in several different ways. Contact details are below.

    Silakan menghubungi kami melalui form kontak di bawah ini. Bisa juga menghubungi Putri 08971418636 (WA)

    Kami menerima berbagai tawaran kerjasama dengan Brand, baik produk maupun layanan. Kami akan berusaha merespon sesegera mungkin