Langsung ke konten utama

Lagu Kota Amuntai wan HSU Mantap

Assalamu'alaikum kakawanan barataan. Bajumpa lagi kita di postingan Banjar Corner. Mudah-mudahan bubuhan pian nang mambaca postingan ini sedang dalam keadaan sehat lahir wan batin. Aamiin.

Hari ini ulun handak mambawai bubuhan pian banyanyian dulu nah, hohoho. Ulun handak mengenalakan lagu daerah Kabupaten Hulu Sungai Utara nang judulnya Kota Amuntai lawan HSU Mantap. Adakah nang balum tahu?

Lagu Kota Amuntai ni sebujurnya lawas banar sudah ada. Matan ulun sakolah SD sekitar tahun 1996-an atau labih saku rasa ada sudah lagu ini. Penciptanya H. Anang Ardiansyah, pencipta lagu terkenal dari Kalimantan Selatan. Pasti buhan pian ingat lawan seniman Banjar nang ngini.

Bahari mun handak mandangar lagunya harus mamutar kaset nang ba pita tu di tep. Wayahini alhamdulillah kawa dah mandangar lewat YouTube. Cari haja buhan pian di Google pakai kata kunci "Lagu Kota Amuntai", banyak tu pang bemunculan lagunya dalam berbagai versi. Kalo versi favorit ulun nang bawah ini nah. Mantap ada versi EDP atawa Electronic Dance Music-nya XD


Selain lagu Kota Amuntai, Kabupaten Hulu Sungai Utara ada jua beisi lagu hanyar nang judulnya HSU Mantap. Mantap ini merupakan visi Pemerintah Kabupaten nang kepanjangannya adalah Maju, Mandiri, Sejahtera, Agamis wan Produktif. Lagu ini dicipta-akan oleh Bapak Abdul Khair wan  dinyanyiakan oleh Yohana. Satahu ulun lagu ini dirilis gasan Hari Jadi Kabupaten Hulu Sungai Utara ke-65.

Mun pian handak mandangar kayak apa lagunya, di bawah ni ada dah ulun andakakan link videonya dari YouTube. Nang pamulaan versi asli, nang kadua  versi EDP-nya.




Nah, kayapa manurut bubuhan pian? Rami lo lagunya?, hihihi. Ayuuu...bubuhan Tanjung, Paringin, Barabai, Kandangan, Rantau, Martapura, Banjarbaru, Banjarmasin, Marabahan, Pelaihari, Tanah Bumbu, Kotabaru adakah jua baisi lagu khas Kabupaten/Kota? Mun-nya ada boleh banar tulis di sini jua ღゝ◡╹)ノ♡

*** 

Nang manulis: irabooklover (www.irabooklover.com)
Nang ma-edit: Enny (www.ennyratnawati.com)

Komentar

  1. Balum tahu nah lagu kabupaten lain hanyar tahu amuntai n Hsu aja yg berisi lagu kebangsaan hehe...
    Segera buka utube nya biar tahu lagu ni lah buhannya. Asli seruuu..

    BalasHapus
  2. kalau Banjarmasin sepertinya ada kak, judulnya kayuh baimbai kalau nggak salah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka, ulun pernah jua mandangar Kayuh Baimbai, cuma kada ingat lagi liriknya XD

      Hapus
  3. Banyak jg yah lagu2 khas BJM �� enak pula didengar, keren deh pokoknya

    BalasHapus
  4. hanyar tahu nah lagu kabupaten amuntai. aku membayangkan lagunya ni pakai logat amuntai nyanyinya. hihi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka bisa jua tu, supaya labih barasa Amuntainya jer, hihihi

      Hapus
  5. Banjarbaru ada lagunya dan lumayan rami jua pas mendengar waktu acara.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nah, ulun kada pernah mandangar lagu punya Banjarbaru. Ayuu Ka, tulis jua di sini ^^

      Hapus
  6. Hmm, kabupaten tetangga ini rupanya semakin maju. Bangga jua jadinya urang hulu sungai, meskipun begana di sebelahnya. Hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka, makasih, ulun sebagai urang Amuntai gen bangga basabalahan lawan kabupaten pian *eh*

      Hapus
  7. Yg versi EDP meolah penasaran bnr 😂😂 asli nah

    BalasHapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

Pantun Basa Banjar Gasan Manjaga Warisan Budaya

Assalamualaikum sabarataan. Alhamdulillah ulun akhirnya berkesempatan manulis lagi disini. Buhan pian penasaran apa yang handak ulun kisahakan kah? Lakasi baca lah. Di tulisan ini ulun handak bakisah soal pantun basa Banjar. Buhan pian mungkin sudah tahu, urang Melayu tu kada talapas lawan kabiasaan bapantun. Urang Banjar nang sarumpun lawan Melayu damintu jua, harat-harat baulah pantun. Pantun basa Banjar kada balain pang lawan pantun basa lain. Ada katantuannya jua nang musti diumpati. Mun kada diumpati pantun nang diulah kada baik atawa bisa jua kada kawa disambat pantun. Mun kita maulah wadai tu ada tuangannya. Mun maulah baju, ada polanya. Sama haja lawan pantun. Pantun nang baik ada katantuannya, ada tuangan, ada polanya jua, ngini nah: 1. Pantun nang bagus tu baisian ampat buting baris. Dua baris nang panambaian ngarannya sampiran. Dua baris nang pauncitan ngarannya isi. 2. Pantun nang bagus tu ada pola bunyinya, atawa pola parsajakannya. Polanya tu: ab-ab. 3. Pantu

Tidak Kalah dengan Ibukota Provinsi, Ini 4 Kafe di Barabai yang Wajib Dikunjungi

Halo Kaka-Kaka bungas yang lagi membaca tulisan ini, mudahan sehat sabarataan lah. Kenalkan dulu nah, ulun Eca anggota FBB jua dan tulisan ini nih tulisan perdana ulun di Banjar Corner. Selamat membaca 🤗 Tau lah bubuhan pian di wadah ulun Barabai bisi 4 kafe nang kada kalah lawan di Banjarmasin? Han kada tau kalo, makanya bacai sampai tuntung lah. Barabai Hulu Sungai Tengah sabujurnya lain kota kelahiran ulun. Tapi, kayapa pun jua, ulun sudah lawas bagana di sana dan sudah tarasa jadi tanah kelahiran ulun saurang. Ulun mulai bagana di Barabai semenjak kelas 1 SMP. Waktu ulun masih sakulah itu, dasar balum ada nang ngarannya kafe nginih. Ulun lawan kakawanan dahulu bejalanan ke kedai atau depot haja. Nah, wahini lumayan banyak sudah cafe yang kawa dipakai hagan “feed” Instagram bubuhan pian. Ini nah yang menurut ulun musti pian kunjungi. 1. Hero Cafe Nah, kabalujuran banar ulun lawan anggota FBB nang lain suah bakumpulan di Hero Cafe ini mun pas handak betamuan. Di sini rami

8 Macam Wadai Banjar

Assalamualaikum, Dangsanak berataan. Kayapa habarnya nih? Mudah-mudahan sihat berataanlah. Aamiin.  Hari ini ulun handak menyambatakan ngaran-ngaran wadai khas urang Banjar. Banyak banar macamnya, tapi nang ulun kisahakan hari ini 8 buting haja. Amun handak sebarataan, dua hari dua malam kada tuntung kita bekisahan. 1. Wadai Lapis sumber : http://dapurummumusasyi.blogspot.com/2013/10/kue-lapis-kakao.html Wadai nang pemulaan ngarannya wadai lapis. Kamiran atawa adonannya biasanya diulah dua warna, imbah itu disumap salapis-salapis beliung-liung warnanya. Bila sudah pina karas salapis, hanyar dindaki lapisan di atasnya pulang. Harus sabar pang tu pang meulah wadai lapis ngini. Warna nang paling rancak diulah tu hijau putih atau cuklat putih. Meulah wadai lapis ngini biasanya di dalam cipir ganal nang dimasukakan ka dalam panci badandangan. Bila sudah masak kaina hanyar dihiris halus-halus sasuai salira. 2. Lumba Sumber : http://beritainfo.web.id/ Lumba ni tamasu