Lagu Kota Amuntai wan HSU Mantap

Assalamu'alaikum kakawanan barataan. Bajumpa lagi kita di postingan Banjar Corner. Mudah-mudahan bubuhan pian nang mambaca postingan ini sedang dalam keadaan sehat lahir wan batin. Aamiin.

Hari ini ulun handak mambawai bubuhan pian banyanyian dulu nah, hohoho. Ulun handak mengenalakan lagu daerah Kabupaten Hulu Sungai Utara nang judulnya Kota Amuntai lawan HSU Mantap. Adakah nang balum tahu?

Lagu Kota Amuntai ni sebujurnya lawas banar sudah ada. Matan ulun sakolah SD sekitar tahun 1996-an atau labih saku rasa ada sudah lagu ini. Penciptanya H. Anang Ardiansyah, pencipta lagu terkenal dari Kalimantan Selatan. Pasti buhan pian ingat lawan seniman Banjar nang ngini.

Bahari mun handak mandangar lagunya harus mamutar kaset nang ba pita tu di tep. Wayahini alhamdulillah kawa dah mandangar lewat YouTube. Cari haja buhan pian di Google pakai kata kunci "Lagu Kota Amuntai", banyak tu pang bemunculan lagunya dalam berbagai versi. Kalo versi favorit ulun nang bawah ini nah. Mantap ada versi EDP atawa Electronic Dance Music-nya XD


Selain lagu Kota Amuntai, Kabupaten Hulu Sungai Utara ada jua beisi lagu hanyar nang judulnya HSU Mantap. Mantap ini merupakan visi Pemerintah Kabupaten nang kepanjangannya adalah Maju, Mandiri, Sejahtera, Agamis wan Produktif. Lagu ini dicipta-akan oleh Bapak Abdul Khair wan  dinyanyiakan oleh Yohana. Satahu ulun lagu ini dirilis gasan Hari Jadi Kabupaten Hulu Sungai Utara ke-67 nang tanggal 1 Mei 2019 tadi.

Mun pian handak mandangar kayak apa lagunya, di bawah ni ada dah ulun andakakan link videonya dari YouTube. Nang pamulaan versi asli, nang kadua  versi EDP-nya.




Nah, kayapa manurut bubuhan pian? Rami lo lagunya?, hihihi. Ayuuu...bubuhan Tanjung, Paringin, Barabai, Kandangan, Rantau, Martapura, Banjarbaru, Banjarmasin, Marabahan, Pelaihari, Tanah Bumbu, Kotabaru adakah jua baisi lagu khas Kabupaten/Kota? Mun-nya ada boleh banar tulis di sini jua ღゝ◡╹)ノ♡ 

*** 

Nang manulis: irabooklover (www.irabooklover.com)
Nang ma-edit: Enny (www.ennyratnawati.com)

14 komentar:

  1. Balum tahu nah lagu kabupaten lain hanyar tahu amuntai n Hsu aja yg berisi lagu kebangsaan hehe...
    Segera buka utube nya biar tahu lagu ni lah buhannya. Asli seruuu..

    BalasHapus
  2. kalau Banjarmasin sepertinya ada kak, judulnya kayuh baimbai kalau nggak salah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka, ulun pernah jua mandangar Kayuh Baimbai, cuma kada ingat lagi liriknya XD

      Hapus
  3. Banyak jg yah lagu2 khas BJM �� enak pula didengar, keren deh pokoknya

    BalasHapus
  4. hanyar tahu nah lagu kabupaten amuntai. aku membayangkan lagunya ni pakai logat amuntai nyanyinya. hihi

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka bisa jua tu, supaya labih barasa Amuntainya jer, hihihi

      Hapus
  5. Banjarbaru ada lagunya dan lumayan rami jua pas mendengar waktu acara.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nah, ulun kada pernah mandangar lagu punya Banjarbaru. Ayuu Ka, tulis jua di sini ^^

      Hapus
  6. Hmm, kabupaten tetangga ini rupanya semakin maju. Bangga jua jadinya urang hulu sungai, meskipun begana di sebelahnya. Hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Inggih Ka, makasih, ulun sebagai urang Amuntai gen bangga basabalahan lawan kabupaten pian *eh*

      Hapus
  7. Yg versi EDP meolah penasaran bnr 😂😂 asli nah

    BalasHapus