Langsung ke konten utama

Bingka Barandam, Wadai Nang Nyaman Diulah Pas Kadada Gawian


Selamat datang kakawanan sabaratan, disini ulun handak menganal akan diri ulun, nama Nisa. Mudahan amun buhan pian  sudah kenal nginih kita jadi bubuhan kula dunia  wan akhirat. Aamiin.

Di sini, ulun handak mengisahakan kayapa maulah bingka barandam. Sudah tahu berataan lo kayapa bingka barandam? Nyaman banar rasanya.

Yang pamulaan harus disiap-akan adalah bahan dan alat yang handak kita gawi.

Bahan:

1. Hintalo ayam ras 6 biji


    sumber: www.google.com


2. Galapung 7 sendok

    sumber: www.google.com

3. Gula sesadangnya jangan telalu banyak, karena banyu yang pakai merandam sudah bebuat gula jua

    sumber: www.google.com

4. Pandan sakira harum

    sumber: www.google.com

5. Banyu putih pakai menjarang bingka nya kaina, jadi amun kawa semakin banyak banyu putih semakin berandam bingka nya.

    sumber: www.google.comAlat: 

1. Mixer 


   sumber: www.google.com

2. Tuangan bingka nang halus 

    sumber: www.google.com


3. Panci

   sumber: www.google.com

Cara Maulah: 

Pamulaan, hintalu di pacah, habis itu di mixer sampai putih kaya busa. Kira kira satangah  jam lah me mixser ini.Pas sudah putih, buati galapung tunggal gimitan sakira kada tahantak. Bila tahantak jadi bantat. Bila bantat, dapat wadainya sadikitanya.


Bila sudah di campur mati-ii mixer-nya, habis itu panasakan adonan tadi. Lamunnya sudah panas, buati adonan. Sampai pina masak di balik wadai tadi ( tapi ini sasuai kahandak kita haja, amunnya ulun kada bebalik karena sudah masak).

Di kompor yang sabutingnya buati banyu gasan marandam bingkanya, habis itu gula, kasumba kuning sadikit habis itu hanyar daun pandan sakira harum.

Pas banyu manggurak, buati bingka barandam yang sudah masak tadi, satumat-ah marandamnya, melarak inya, bangkit ai lagi.

Nah itu lah resep bingka barandam. Kayapa kira-kira, bisalah buhan pian? Wadai ini manurut ulun paling nyaman di makan pas dingin. Jadi dibuat dalam kulkas, pas dimakan bujur- bujur sigar. Bila bagian pian marasa handak dan kadada nang manjual, baik beolah saurang haja.  Dasar bujur nyaman di makan pas kadada gawian, sambil memikirakan apakah hehe..

Sampai batamuan lagi lah ..

***

Nang manulis: Nisa (https://www.nisazet.com)
Nang ma-edit: Enny (www.ennyratnawati.com)

Komentar

 1. Ai,kayaitu haja kah beulahnya? Nyaman banar sekalinya lah... Wadai nya kd kalah nyaman jua, apalagi mun tesinggah ka kulkas dahulu, hihihi

  BalasHapus
 2. Ulun belum pernah maulah kue sampai 6 buting telur nah 😅 banyak banar lah telurnya.

  BalasHapus
 3. Lapar malam malam kaini meliat wadai bingka barandam, jadi handak eh

  BalasHapus
  Balasan
  1. Inggih Ka, jadi kacar malihat wadainya lah, untung nyaman maulahnya, jui ulah sorang Ka, hihihihi

   Hapus
 4. Rajinan jua Nisa, mun kadada gawian meulah bingka barandam. Kuketuju soalnya wadai ini nih, manissss.

  BalasHapus
 5. Astaga, sungguh sangat rajin. Btw, ternyata bahannya simple ya, ku baru tau banget dah. Nanti kapan-kapan cobain ah resep disini.

  BalasHapus
 6. Waah bahannya simple ya kak. aku jadi pengen bikin coba pas weekend nnt

  BalasHapus
 7. nyaman ajalah sekalinya beulahnya. kawa dicobai sorang nah kena

  BalasHapus
 8. Yay, dapet resep lagi nih. Boleh lah pan kapan dicoba hehe


  Salam,


  www.rizkyashya.com

  BalasHapus
  Balasan
  1. Inggih Ka, alhamdulillah, dapat resep bingka barandam kita ^^

   Hapus

Posting Komentar

Postingan populer dari blog ini

Tidak Kalah dengan Ibukota Provinsi, Ini 4 Kafe di Barabai yang Wajib Dikunjungi

Halo Kaka-Kaka bungas yang lagi membaca tulisan ini, mudahan sehat sabarataan lah. Kenalkan dulu nah, ulun Eca anggota FBB jua dan tulisan ini nih tulisan perdana ulun di Banjar Corner. Selamat membaca 🤗 Tau lah bubuhan pian di wadah ulun Barabai bisi 4 kafe nang kada kalah lawan di Banjarmasin? Han kada tau kalo, makanya bacai sampai tuntung lah. Barabai Hulu Sungai Tengah sabujurnya lain kota kelahiran ulun. Tapi, kayapa pun jua, ulun sudah lawas bagana di sana dan sudah tarasa jadi tanah kelahiran ulun saurang. Ulun mulai bagana di Barabai semenjak kelas 1 SMP. Waktu ulun masih sakulah itu, dasar balum ada nang ngarannya kafe nginih. Ulun lawan kakawanan dahulu bejalanan ke kedai atau depot haja. Nah, wahini lumayan banyak sudah cafe yang kawa dipakai hagan “feed” Instagram bubuhan pian. Ini nah yang menurut ulun musti pian kunjungi. 1. Hero Cafe Nah, kabalujuran banar ulun lawan anggota FBB nang lain suah bakumpulan di Hero Cafe ini mun pas handak betamuan. Di sini rami

Belajar Istilah Banjar

  Halo! Apa habar buhan pian sabarataan? Mudahan baik ajaa lah sabarataan, sehat selalu dan dijauhkan dari panyakit.   Nah kali ini ulun handak memadahkan beberapa istilah dalam bahasa Banjar yang mungkin banyak dari pian masih balum tahu karena kada tebiasa berbahasa banjar sehari-hari, atau hanyar aja pindah ke banjar. Oiya, ulun ingat banar bahari pas SD balajar bahasa Banjar muatan lokalnya, amun wahini masih jua kah kakanaan tahu di istilah ni?   Berikut beberapa istilah dalam bahasa Banjar:   1. Salesmaan   Salesma sabujurnya adalah ngaran virus yaitu virus salesma, yang begejala behingusan atau pilek. Nah rancak urang tetap menyambat salesmaan jua amun ada nang kena flu karena gejala si salesma lawan flu nih mirip yang nyata bahingusan lawan batukan.   2. Hawai   Hawai nang ini lain ngaran wilayah lah, hawai nang dimaksud di sini tu artinya semacam sunyi tu nah, misalnya urang tebiasa di kota lalu bejalanan ke desa pasti lain suasananya, tebiasa pina rami

Kisah Intingan wan Dayuhan

Halo sabarataan, batamuan pulang lawan ulun, Nisa. Kali ini, ulun handak mangisahakan kisah Intingan wan Dayuhan nang rajin tu selalu dikisahakan bila ulun handak guring waktu lagi halus dulu. Kisahnya ni turun temurun dari zaman datu, nini, mama, anak sidin, dan cucu sidin, bisa jua kaina sampai ka buyut sidin. Kisahnya nih rami, sampai taguring guring mandangari kisah ini ja, lucu pulang han. Bila pian suah mandangar kisah Intingan wan Dayuhan, bararti kita sama. Zaman bahari kadada pang yutube wan intirnit. Nang ada kisah dari muntung ka muntung ja. Nang kaya apa kisahnya, ni ulun kisahakan nah ka bagian pian sakira kada panasaran. Kisah Intingan wan Dayuhan  Zaman bahari ada dua ikung badua ba-ading nang bangaran Intingan wan Dayuhan. Kisahnya Intingan nang jadi kaka, Dayuhan ading nya. Ibarat kata, si Dayuhan nih inya orangnya kada tapi paham apa yang di padah-akan tu, atau bahasa kitanya, ada nang kurang kaitu nah. Ujar kisah si ading nih kada hakun sakulah, mac